Redactieblog

2 reacties

‘Sectoren die om steun vragen worden overgeslagen’

Het leek wel of hij – Eurocommissaris Janusz Wojciechowski – nu eens even een stevige daad wilde stellen. Vorige week woensdag schudde hij opeens € 80 miljoen steun uit de mouw voor opslag van tijdelijk onverkoopbare zuivel en vlees in verband met de coronacrisis.

Kort daarvoor had hij bij hoog en bij laag beweerd dat hij geen geld had. En Wojciechowski had niet alleen geld, maar ook een uitgewerkt voorstel voor de verdeling ervan. Brusselse belangenbehartigers werden er zowaar door verrast.

Na verrassing kwam vraag om meer steun

Geweldig toch, zou je zeggen! De zuivelsector reageerde in eerste instantie ook zo. Wellicht mede uit pure verrassing. Toen men iets was bekomen en zich realiseerde hoe snel er opeens geld was, kwam de vraag om meer. Ook de rundvleessector was verrast, want die had nog amper een verzoek neergelegd. De schapen- en zeker de geitenhouderij waren nagenoeg verbluft. Normaliter staan zij niet zo vooraan bij de toekenning van steun.

Lees ook: Gemengde reacties op extra Europese coronasteun

Kalversector vroeg als een van de eerste om hulp

Verbluft was men ook in de vleeskalversector, om een andere reden. Het grootste deel van de kalverhouderij valt vooralsnog buiten de boot, terwijl de branche een van de zwaarst getroffen veehouderijsectoren is door de coronacrisis. En ze had als een van de eerste om hulp gevraagd.

Wojciechowski negeerde dit. Hij lijkt even vergeten te zijn om advies van zijn team in te winnen. Niet alleen is de kalversector belangrijk voor de Europese veehouderij, ze heeft ook veel politieke vrienden. Zeker in Italië en Frankrijk.

Lees ook: Blankvleessector genegeerd bij opslagregeling

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

  • Koen Franken

    Ja op deze manier dan krijg je vanzelf verdeeldheid onder de verschillende sectoren , lijkt op willekeur zo .

  • Maas1

    Je vraagt je af hoe ze het in Europa toch elke keer maar weer voor elkaar weten te krijgen.
    De selectie rondes van de heren en dames politici heeft verdraait veel weg van koekhappen met lange tenen!

Of registreer je om te kunnen reageren.