Redactieblog

8 reacties

‘Nieuwe kijk op heen-en-weergesleep door coronacrisis’

Het eindeloze gesleep van goederen, voedsel en mensen bekijk ik nu door een andere bril door de coronacrisis.

De eerste week thuiswerken zit erop. Wie had kunnen bedenken dat we, door het coronavirus geplaagd, alle sociale contacten tot een minimum terug moeten brengen.

En waar ik nu moet omschakelen naar thuiswerken, doen veehouders dat altijd al. Toch is ook op het boerenerf de impact wel voelbaar. Ik vraag mij af of we nu ook de tijd pakken om naar het grote geheel te kijken.

De impact van corona ontgaat niemand en het einde van de maatregelen is nog niet in zicht. Dit scheelt veel ‘onnodige’ aanloop van vertegenwoordigers.

Maar ook de waardevolle bezoeken vallen weg. De kritische blik van dierenarts of voeradviseur die meekijken in het management.

Los daarvan gaat het leven gewoon door. De koeien moeten gemolken worden en het landwerk komt weer los.

Signalen: melkprijs kan wel eens flink zakken

Vanuit Italië hoor ik dat veehouders gevraagd wordt om minder melk te produceren. De markt geeft signalen af dat de melkprijs het tweede halfjaar wel eens een flink stuk lager uit kan pakken. Minder liters maal een lagere prijs betekent een forse daling van de inkomsten. Daarbovenop komt de moeilijke veehandel.

Op de veemarkt in Leeuwarden was het aanbod vorige week een derde lager dan normaal en ook deze prijzen staan onder druk.

Gelukkig bewegen de banken en de overheid in snel tempo mee met wat er gebeurt. Sneller dan ik voor mogelijk hield. De valkuil van snel handelen is dat er vaak meer ruimte is om ‘creatief’ met de geboden hulp om te gaan. Als ondernemer vraagt dit wel zelfdiscipline, om moreel juist te reageren en er vooral geen misbruik van te maken.

Afhankelijk van China, doordat te veel mensen voor de laagste prijs zijn gegaan?

Waar gaat dit – in het grote geheel – heen? Dat weet niemand. Pas achteraf kunnen we verklaren wat er is gebeurd. Wel zie en hoor ik van buiten de agrarische sector geluiden dat het Westen wellicht te afhankelijk is geworden van China. Zolang het goedkoper was om het vanuit ‘de werkplaats van de wereld’ te importeren, hield je de eigen productie in Europa niet in stand. Te veel mensen gingen voor de laagste prijs.

Ik denk zeker wél dat de eenzijdige focus op prijs in de afgelopen decennia doorgeslagen is, zowel voor elektronica als voor voedsel. Daarbij de kanttekening dat lokaal niet ophoudt bij de gemeentegrenzen; hoewel die ook steeds verder weg liggen.

Heen-en-weergesleep van goederen, voedsel en mensen

Lokaal stopt ook niet bij de landsgrenzen. Maar het eindeloze heen-en-weergesleep van goederen, voedsel en mensen over de hele wereld ga ik wel anders bekijken.

Deze coronacrisis geeft ons een nieuwe bril, zodat we anders naar dezelfde realiteit kijken.

Kringlooplandbouw en coronacrisis

Wellicht dat deze nieuwe bril door de coronacrisis ons ook wel een nieuwe kijk op kringlooplandbouw geeft. Welke input kunnen we nu toch wel in één keer missen? En welke bezoeken blijken – nu je ze mist – toch wel waardevol?

De korte termijn dwingt ons nu tot meer zelfredzaamheid. Het hele gezin thuis en weinig nieuwe input van buiten. Welke veranderingen dragen positief aan de zaken bij en gaan we de komende tijd proberen vast te houden?

Tot slot wens ik een ieder gezondheid en wijsheid toe in deze tijd.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • .....

  We hebben allemaal geprofiteerd van de melkpoeder export, is dat nu ineens not done? Beetje makkelijk. Groenlinks blogt ?

 • daan1908

  Weer iemand die nog een beetje bijles nodig heeft .

 • massy

  Daar zijn maar weinig bezoekers waardevol want al degene die nu nog aan het boeren zijn kunnen toch wel heel veel zelf.

 • agratax(1)

  Als ik dit stuk goed lees, wordt hier de vraag gesteld "Moeten we ons ter wille van de korte termijn winst overleveren aan de Goedkoopste producent". Wat geldt voor consumenten goederen (kleding, electronica etc.) geldt ook voor broodnodige onderdelen voor onze gebruiksgoederen (trekkers, melkrobots of beademingsmachines etc.)". Hiermee geven we in het rijke deel van de wereld onze toekomst in handen van anderen, die een totaal andere sociale en economische kijk op de wereld hebben dan wij. Nu blijkt tijdens deze gezondheid crisis hoe we ons bestaan in handen van deze landen hebben gelegd.

 • Mfb

  Meer dan de helft van de mensen op de wereld wonen in steden en dat percentage groeit alleen maar. In steden wordt over het algemeen weinig tot geen voedsel geproduceerd dus dat wordt allemaal aangevoerd van elders.
  Daarnaast zijn we (als we het kunnen betalen) gewend aan een gevarieerd voedselpakket. We willen de sinaasappels en de kiwi's niet missen.
  En dat geldt in andere landen weer voor de kaas en de babyvoeding van ons.
  Het coronavirus gaat daar niets aan veranderen. Gezonder eten voor een betere weerstand kunnen we ons beter op gaan richten!

 • RonaldB

  Tijd om de nieuwe bril even grondig te poetsen
  Het gezever over kringlooplandbouw 🤮🤮🤮
  Populistische pietpraat
  Beschamend hoe de periferie om durft te gaan met de primaire sector door als een kip zonder kop achter een paar politici aan te huppelen die geen idee hebben dat er geen verdienmodel is voor kringlooplandbouw
  Tenminste niet voor het allergrootste deel van de sector

 • Bennie Stevelink

  Er zit ook een geopolitiek risico aan de huidige situatie: tegenover de goederenstroom van China naar Europa staat een geldstroom van Europa naar China.
  China heeft een enorm handelsoverschot.
  Dit geeft China een steeds grotere macht in de wereld. Ze kunnen met het geld wat zich in China ophoopt, bedrijven, infrastructuur en havens in Zuid Europa kopen. Hiermee wordt ook technologische kennis, octrooien en innovatie overgeheveld naar China. Europa wordt als het ware leeggezogen, komt op achterstand en raakt in verval.
  De grote geldstroom naar China wordt ook gebruikt om te investeren in militaire macht. Hoe lang duurt het nog voordat een Chinese vlooteenheid permanent in de Middellandse zee vaart om de Chinese belangen in Zuid Europa te beschermen?

  Door de toenemende afhankelijkheid van China moeten wij in Europa met onze beleidsvoering steeds meer rekening houden met China die geen democratie of rechtsstaat kent. Onze eigen democratie en rechtsstaat komen hierdoor onder druk te staan.

 • Alco

  De grote besmetting risico's door het heen en weer reizen van mensen wordt hier ook al op het bordje gelegd van de landbouw door kringloop te promoten.
  Je kunt het ook andersom zeggen:
  Kringlooplandbouw wordt gepromoot door de landbouw verantwoordelijk te maken voor allerlei ziektes.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.