Boerenblog

1 reactie

‘Hoe doorstaat melkveehouderij EU de coronacrisis?’

De melkveehouderij op het Europese platteland heeft de laatste eeuw in belangrijke mate bijgedragen aan de plattelandseconomie en -cultuur. In ieder land en zelfs regio heeft de melkveehouderij zich door grond, economie, traditie en politiek zich verschillend ontwikkeld.

Persoonlijk vind ik dat ook een van de meest fascinerende aspecten van mijn European dairyfarmers-lidmaatschap. De core business van de EDF is de economische benchmark waarin wordt teruggekeken op de bedrijfsresultaten van het afgelopen jaar. Met die cijfers in de hand proberen wij uiteraard altijd weer vooruit te kijken. Maar het is ook vaak interessant om terugkijken en begrijpen waarom een melkveehouderij zich in een bepaalde regio zo heeft ontwikkeld. Dat is ook nuttig om mee te nemen wanneer je naar de toekomst wil kijken.

De coronacrisis maakt het vooruitkijken en het terugkijken binnen EDF even wat minder urgent. Vorige week hebben wij met de voorzitters van de diverse landen een sessie gehad: hoe pakt de crisis uit in de melkveehouderij van nu?

Ook hier zie je de diversiteit van cultuur, economie, politiek en actualiteit weer terugkomen. Hieronder een samenvatting van enkele reacties.

Italië: niet gepast om het over economie te hebben

Het meest treffend was de reactie uit Italië. De voorzitster van EDF Italië die in de buurt van Bergamo woont, vond het helemaal niet gepast om het te hebben over economie. Er is nu maar één urgentie en dat is deze rotziekte verslaan en zorgen dat de boel draaiende blijft. Wees er trots op dat wij hoogwaardig voedsel produceren, hiermee dragen wij bij aan de oplossing.

Lees verder onder de foto

Italiaanse melkveehouders dragen tijdens het melken mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus. - Foto: ANP
Italiaanse melkveehouders dragen tijdens het melken mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus. - Foto: ANP

Frankrijk: verschuiving naar consumentenmelk en bulkkaas

Ook in de omgeving van de Franse voorzitter had het coronavirus hard toegeslagen. Met veel aanpassingsvermogen werd daar alles rondgezet. De zuivelindustrie zag een duidelijke verschuiving in vraag naar consumentenmelk en bulkkaas. Dit verving bijna de verminderde vraag naar melk voor de industrie. De kleine kaasmakers met ‘Comte‘-kazen hadden wel verzocht aan hun leveranciers om de productie te verlangen. Deze vraag was duidelijk ingestort in Frankrijk.

Duitsland en Slowakije: melkproductie verlagen

In Duitsland een opvallend vrijblijvend advies van de zuivelfabrieken om de melkproductie te verminderen. De melkprijs staat onder er licht onder druk.

Ook in Slowakije hadden de zuivelfabrieken moeite om de tot maart toenemende melkproductie te verwerken en verwaarden. Hier hebben de melkveehouders te horen gekregen dat ze niet meer mogen produceren dan ze nu doen.

Verenigd Koninkrijk: compensatie om melk weg te laten lopen

In het Verenigd Koninkrijk een duidelijk ander geluid. De afname van melk staat daar onder druk, sommige boeren moeten de melk laten lopen. De meeste zuivel gaat in het VK in dagvers en er is geen productiecapaciteit om melk te verwerken naar houdbare producten. Dit terwijl de productie snel oploopt door seizoenseffect.

De kleinere speciaal-kaasmakers hebben soms de deuren helemaal gesloten en betalen de melkveehouders een 7 eurocent-compensatie voor de melk die ze laten weglopen. Steun van de overheid verwachten ze niet in het Verenigd Koninkrijk, daarvoor zijn er sectoren die nog grotere problemen hebben.

Zwitserland: moeilijke markt voor speciaalkazen

Vanuit Zwitserland kwam ook het geluid dat de markt voor speciaalkazen het moeilijk heeft door het sluiten van de restaurants.

Uit de andere Europese landen kwam eigenlijk een vrij eenduidig geluid. Alles gaat daar nog door, de melkprijs lijkt wat onder druk te staan. Vooral de kleinere zuivelfabrieken met speciale producten hebben het meeste moeite om alles rond te zetten.

Vanuit alle landen kwam het geluid dat de afzet van vlees en kalveren sterk onder druk staat. Iets wat uiteraard zorgelijk is, ook vanuit imagoperspectief.

Zuivelsector EU draait op grote lijnen door

Over het geheel gezien kunnen we constateren dat de zuivelsector in Europa op grote lijnen door draait. Dat de prijzen voor zuivel onder druk staan en de vleesprijzen en afzet fors onder druk staan.

Gezien de economische resultaten van de Europese melkveehouderij van de laatste jaren hebben veel bedrijven niet veel spek op de botten. Die paar cent minder zal zeker pijn gaan doen, de toeleveranciers van de melkveehouderij zullen dit gaan merken.

Gelukkig is de rente door politiek ingrijpen historisch zeer laag. Daar steunt de politiek onze sector enorm mee, misschien nog wel meer dan met eventuele interventieprogramma‘s.

Eén reactie

  • Attie

    Interessant om via de korte lijnen van EDF voorzitters, te horen hoe het eraan toegaat in de verschillende Europese landen...

Of registreer je om te kunnen reageren.