Boerenblog

8 reacties

‘Wakker geschud door coronavirus’

Ik heb even teruggekeken in de app-groep van het bestuur van EDF. Een melkveehoudster uit Cremona in Lombardije is daar voorzitter van EDF Italië.

Twee zussen van haar zijn artsen in lokale ziekenhuizen. 24 februari kwam vanuit haar al de eerste bijdrage in de app dat het goed mis was in haar regio met veel zeer zieke mensen. Op 8 maart een bijdrage van haar waarin zij bijna letterlijk smeekte om corona zeer serieus te nemen. “Please stay at home, our hospitals are collapsing and they are excellent especially in Lombardy. It’s not just a flu!”

Wakker geschud in Nederland

Ondertussen bleven wij in de rest van Europa gewoon skiën, feesten, de AEX steeg rustig door en we bleven ons druk maken over stikstof. Toch best wel opmerkelijk, in een wereld waarin tegenwoordig zo snel wordt gecommuniceerd.

Het duurde tot 16 maart voordat wij echt wakker werden geschud in Nederland. Of is de economie zo belangrijk geworden dat die feitelijk niet meer stil mag komen staan en keken wij daarom liever weg?

De les is wel dat wij met behulp van fossiele energie en digitale techniek een complexe globalisering hebben opgetuigd. De wereld is een grote kringloop geworden, een competitieve economie leidt tot krappe marges en een paradijs voor de consumenten in de verstedelijkte wereld.

Een gevoelig systeem

Een treffend voorbeeld is een consumentenparadijs als de Action die alle kleine middenstanders wegblaast. Deze moet meteen al aan de rem trekken door haar betalingstermijn op te rekken van 60 naar 90 dagen. Krappe marges, hoge omzetsnelheden en de wereld als toeleverancier. Een gevoelig systeem.

Het zet de discussie over kringlooplandbouw misschien ook wel in een nieuw daglicht

Ook wij als exporterende landbouw doen volop mee in dit kwetsbare systeem. Het zet de discussie over kringlooplandbouw misschien ook wel in een nieuw daglicht. Lokaal een breed pallet aan voedsel produceren tegen misschien wel niet de laagste prijs, is misschien niet zo gek. De wereld laat zich slecht voorspellen, wanneer of wat is de volgende wereldcrisis? Een ding is zeker, niemand die het weet.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het antwoord is simpel. In tijden van overvloed willen consumenten scharreleieren met één ster voor de laagst mogelijke prijs. In tijden met tekorten hoeft de ster er niet bij en zijn gewone scharreleieren ook ok. Lokale producten met een hogere prijs zijn nu goed te verkopen maar als de crisis voorbij is sta je in de kou en zijn de consumenten via de supermarkt foetsie.

 • Alco

  Ook moeten we niet alleen kijken naar: "Exporterend land".
  Kijk eens voor hoeveel geld we "Importeren".
  Binnen de korstte keren failliet zijn als land is de mindere mens ook niet mee geholpen.

 • wimschaap

  1 ding is zeker,oorlogen ,aardbevingen, allerlei besmetelijke ziekten, dat gebeurd,zie Mattheus 24[


 • Piet p

  Door dit virus komen wel alle debacles van de politiek aan het licht.
  Sluitende ziekenhuizen stikstofcrisis en de bezopen discussie over zwartepiet joden koeken moorkoppen en zigeunerschnitzels.
  Oja genderneutraal was er ook nog.

 • Rob Vousten

  Als de piek in de Coronabesmettingen achter de rug is, begint de economische crisis pas echt. Het is dan ook verstandig om na te denken over alternatieven, zoals Henk voorstelt. Ik ben nu 61 en heb als zoon van een kippenboer de schaalvergroting van de afgelopen 50 jaar van zeer dichtbij meegemaakt. Er is een landbouwindustrie gegroeid waarbij de (kleine) boer slechts de buitenste schil vormt van een reusachtige multinationale winstmachine. De kern wordt gevormd door de banken, met direct daar omheen de landbouwmechanisatie-industrie, de veevoederindustrie en de transportbusiness. Het grootste deel van de productwaarde die de boer creëert, wordt als een zwart gat door de binnenste kern van de industrie geabsorbeerd. Boeren dragen het risico van de variabele kosten maar betalen zonder morren de vaste kosten. De bedreiging voor het voortbestaan van de landbouw is het systeem zelf. Het RIVM is met zijn metingen alleen maar de boodschapper van het slechte nieuws. Je zult de geldverslindende, overbodige schakels uit de productieketen moeten halen, zodat je als boer niet meer het grootste deel van de waarde van je product weggeeft aan derden. Dan kom je ook toe met minder productie. Boeren horen als voedselproducenten tot de cruciale beroepen. Anders dan in horeca of toerisme zal de vraag niet gigantisch afnemen. Er liggen kansen voor degenen die nu inzetten op kleinschalige, lokale productie. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Eén ding is zeker: het wordt niet meer zoals het was.

 • Alco

  @Rob. Overleg het maar met de boeren wereldwijd.
  Succes.
  Besef ook dat de beurs van de consument zich heel anders gedraagt dan wat we zo graag willen.

 • Rob Vousten

  Natuurlijk, realistisch blijven. De realiteit is nu dat de wereldeconomie vrijwel stilvalt. Dat kan niet zonder consequenties blijven. Een sector die zo sterk afhankelijk is van wereldhandel, loopt daarmee juist nu een enorm risico. Nadenken over alternatieven, in wat voor vorm dan ook, kan dan geen kwaad. Dat is volgens mij wat Henk wilde zeggen.

 • farmerbn

  Volgens mij verandert er niks en zijn we over één jaar weer hetzelfde bezig als drie maanden geleden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.