Commentaar

22 reacties

‘Hoger topsalaris FrieslandCampina ongepast’

De salarissen van de hoogste mensen bij FrieslandCampina zijn vorig jaar met 15% gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de zuivelcoöperatie. De timing van dit nieuws is natuurlijk super beroerd.

Voor een deel valt dat Hein Schumacher en Jaska de Bakker niet aan te rekenen. Zo’n jaarverslag is een tijdje onderweg en wie had kunnen bedenken dat de hele wereld nu zo diep in een coronacrisis zou zitten?

Garantieprijs omlaag

Anders is dat met het feit dat juist nu ook de garantieprijs omlaag gaat – vervelend contrast met een hoger salaris aan de top. Nog vreemder is de forse verhoging als je bedenkt dat die vorig jaar maart is vastgesteld, juist toen het zuivelbedrijf geconfronteerd was met slechte resultaten over het jaar 2018. Een verhoging met dubbele cijfers van deze vergoeding is dan ronduit ongepast.

Contrast met lonen boeren en medewerkers

Sinds jaar en dag liggen topsalarissen in het bedrijfsleven onder vuur. Toch stijgen ze maar verder. Topverdiener in 2018 was Shell-topman Van Beurden, met in totaal € 20,1 miljoen, waarvan € 1,5 miljoen aan basissalaris. In dat licht zien de beide toppers van FrieslandCampina met samen € 3 miljoen zichzelf misschien als kleintjes.

Maar afgezet tegen de basis van het bedrijf – boeren en medewerkers – is er nogal een contrast. De laatste zuivel-cao bracht een loonstijging van 2,5%. En de leden van de coöperatie die FrieslandCampina nog altijd is, zagen afgelopen jaren geen inkomensstijging, maar steeds een achteruitgang.

Laatste reacties

 • Mfb

  Er is niet veel nieuws zeker.....

 • boerderij12

  ik heb er een woord voor schandalig

 • .....

 • G. Peltjes

  Blijkbaar willen ze nog meer leden kwijt.

 • Alco

  Ach er is ook een branche die dure bootjes maakt en die krijgen dan weer klandizie van zulk soort mensen.
  En zo draait het geld rond.
  Er is een gezegde:
  Geld maakt niet gelukkig, te weinig wel ongelukkig.
  Gezond en plezier hebben in met wat doet is de grootste rijkdom.

 • bluemink

  Ja wij hadden ook gerekend op een hogere melkprijs dit jaar .
  Zeker na het toetreden van Simone Bijsterveldt,als directielid had de melk toch wel een meerwaarde moeten hebben.

 • Boer 123

  Tis natuurlijk veel geld maar juist in deze tijd moeten ze van waarde zijn en kan die 3 miljoen nog weleens een schijntje zijn bij de gevolgen van verkeerde keuzes in deze turbulente tijd. De video berichten die ze sturen naar de leden geven me wel vertrouwen.

 • ginneken

  Schandalig

 • agratax(1)

  @Boer123. Ze moeten van waarde zijn. Inderdaad directeuren moeten van waarde zijn, maar dat betekent niet dat ze miljoenen behoeven op te strijken per jaar zonder noemenswaardige risico's. Eeen directeur zonder personeel kan nog zo goed zijn in zijn vak, maar helaas zijn prestatie zijn dan toch nihil. De geloofwaardigheid van de directeur zal niet stijgen, door minimale loonsverhogingen voor alle werkers en een vette verhoging voor meneer zelf.

 • Rianco

  De “timing is van dit nieuws is super beroerd”. Wie beslist dan of dit ‘nieuws’ is? redactie Boerderij lijkt me. Heb nog geen andere media gezien die er over schrijft. Waar is de vergelijking met Arla, Frontera, ForFarmers, Agrifirm, Danone etc. Dan plaats je het meer in perspectief en trek je deze discussie breder. En die top krijgt vaak resultaat beloning. Als het resultaat hoger is krijger ze een hoger salaris en wij als leden dus een hogere prestatietoeslag. In dat opzicht had hun salaris nog wel meer mogen stijgen.....

 • boerderij12

  @ rianco resultaatbeloning, verkoop van twee belangrijke onderdelen voor de fc, wordt bij resultaat opgeteld zo kan ik ook wel winst maken das geen verdienste van top

 • RIEN65

  Schumacher en de Bakker zijn dit salaris dik en dubbel waard en dat hebben ze afgelopen jaar al bewezen.

  Maar het gaat over Friesland Campina en dan is de Boerderij als de kippen bij om het zo negatief mogelijk te brengen.

  Er is geen grotere gunst dan afgunst.

 • Attie

  Zal wel een flinke 'blauwe prent' krijgen, maar vooruit ook dat is verdiend..

 • kleine boer

  Rien65 en over 2-3 jaar zijn ze vertrokken.....

 • farmerbn

  Zouden die twee topdirecteuren weg gaan als je ze minder salaris geeft? Zouden dan goedkopere opvolgers het veel slechter doen? Twee belangrijke vragen. Antwoorden liggen bij het bestuur.

 • Pippo de Clown

  Staat toch in het jaarverslag de boerderij is op sensatie uit.

 • agratax(1)

  @Attie. Grote Blauwe print?? Denk maar niet dat zij betaald worden als werknemer met alle bijbehorende minnen. Ik vermoed dat zij worden ingehuurd van Management BV (naam) waarvan zij de enige aandeelhouder zijn en voor een acceptabel bedrag op de loonlijst staan. Alle andere inkomsten vallen onder het Hoofdstuk Winstbelasting NV en BV. Na aftrek van kosten valt dat doorgaans mee of deze BV heeft zijn domicilie in op een Belasting Paradijs.

 • agratax(1)

  @farmerbn. Ik denk dat jouw idee het proberen waard is er zijn verschillende co-op's waar het salaris van de top aanzienlijk minder is dan bij de grote broers NV,s en waar de resultaten echt niet onder doen voor die van clubs met Groot Verdieners. Laten we wel zijn Geluk zit niet in veel geld, geluk zit in de voldoening uit je werk en persoonlijke dingen. Wie denkt dat HEEEEL VEEEEL geld gelukkig maakt en je een goed leven bezorgt kon wel eens bescheten uitkomen, doorgaans wonen ze in een huis met giga hek om de buitenwereld buiten te houden. Als dat geluk is????

 • Gerrit Lammertink

  Het salaris van de directeur van RFC is maar een schijntje vergeleken wat zijn collega’s in andere sectoren verdienen? Het interesseert me echt niet als ze het maar goed doen en ondanks dat de melkprijs veel te laag is, is ie wel concurrerend.
  Zou de baas van de door “boerderij” alom gelauwerde particulier genoegen nemen met een inkomen van deze omvang??
  Ik denk zelf van niet en ook A-ware betaald een melkprijs die niet kan tippen aan Rfc .

 • johnroos

  Zijn allemaal ' trots op de boer'.!? Koppel salaris maar aan melkprijs.

 • Joep meloen

  Niet janken had je maar een vak moeten leren.
  Er worden nog steeds koeien uit Duitsland aangevoerd. Dus die boeren melken om uitgemolken te worden.
  Daar lachen deze mannen om.
  Al ga je nog 10 keer de snelweg op met de zwaailichten aan op je trekkertje.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.