Commentaar

7 reacties

‘FrieslandCampina in de plus’

Een ons handel is beter dan een kilo zweet.

Een goede, contant uitbetaalde, melkprijs van € 37,64 per 100 kilo melk. Daarbovenop nog een paar dubbeltjes tegoed geschreven in ledenobligaties. Al met al net geen € 38. Dat is heel wat meer dan waar de meeste FrieslandCampina-leden op rekenden na alle verontrustende signalen van de afgelopen maanden. Een verkapte winstwaarschuwing in oktober en ook nog eens onrust rondom de verzilvering van ledenobligaties.

Waar een nabetaling van 0,74 cent al niet goed voor is

Lagere melkaanvoer

Nu dus goed nieuws: de winst stijgt weer, met €90 miljoen bij een fors lagere melkaanvoer. Ander goed nieuws: het aflossingsplafond bij de Rabobank voor aflossing van de ledenobligaties is opgetrokken van €100 naar €200 miljoen. De reacties op de diverse sites hebben ineens een heel andere toon. De trots op FrieslandCampina (RFC) is terug, enkele leden komen daar ook rond voor uit. Waar een nabetaling van 0,74 cent over alle in 2019 geleverde kilo’s, zo’n € 7.000 voor de gemiddelde leverancier, al niet goed voor is. Het geld staat eind maart op de rekening.

Uitbesteden van werk bij de concurrent

FrieslandCampina heeft ondanks het 3,4% lagere melkvolume (355 miljoen kilo melk minder aangevoerd) de bedrijfskosten in 2019 in de hand weten te houden en de afzet verbeterd. Er is meer zuivel verkocht in de hogere segmenten. Dat is een knappe prestatie. Uitbesteden van werk bij de concurrent, kaas laten maken door DMK en straks A-Ware, in plaats van zelf duur ijzer bouwen blijkt goed uit te werken. Met een ons handel is vaak meer te verdienen dan met een kilo zweet.

Verkoop stremselmaker CSK en Creamy Creations

Is het dan alles rozengeur en maneschijn? Nee. Spit de jaarverslagen maar eens goed door. Het bedrijfsresultaat groeit met € 90 miljoen. Daarvoor was wel een eenmalige bate, € 112 miljoen boekwinst op verkoop van stremselmaker CSK (€ 91 miljoen) en Creamy Creations (€ 21 miljoen) nodig. Vanuit de reguliere bedrijfsvoering is het resultaat dus ongeveer op peil gebleven. Maar kijk dan ook naar de cijfers over 2018. Ook daar was een eenmalig extraatje van € 34 miljoen verstopt in de cijfers: herwaardering van een putoptie rondom een joint venture met Fonterra.

Zeker een bedrijf en coöperatie om trots op te zijn

Dreiging coronavirus

Het coronavirus gaat effect krijgen, maar elke bedreiging is ook een kans. RFC heeft relatief grote voorraden in China. Dan is het coronavirus niet alleen een bedreiging als je beseft dat de Chinese markt goed is voor de helft van alle kindervoeding in de wereld, en RFC langer leveren kán dan de concurrenten ter plaatse. Ook werk uitbesteden is een kans, net als het veranderend pensioenbeleid waardoor de loonkosten mogelijk gaan dalen. Dan is ook nog eens de gunfactor terug, en er is rust in de tent. Zeker een bedrijf en coöperatie om trots op te zijn.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • .....

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • brutus71

  Als dan zo goed gaat, waarvoor is die obligatie-lening dan nodig?

 • mts_kuijpers

  De obligatie lening is een gevolg van de vele uittreders die hun “ledenbewijzen” laten uitbetalen om dat geld in het eigen bedrijf te steken. Dat snap ik wel. De gemiddelde RFC lid heeft toch enkele 10-duizenden euro’s bij de RFC staan. Als je deze kunt vrij maken om in je eigen bedrijf te stoppen (rechten, grond, zonnepanelen, overname of emissiearme vloer) dan hoef je misschien niet naar de bank.

 • Gerd

  Duus hier: Heerlen, NL, 18 Nov 2019 08:00 CET

  Royal DSM, a global science-based company in Nutrition, Health and Sustainable Living, today announces that it has reached agreement with the shareholders of specialty dairy solutions provider Koninklijke CSK Food Enrichment C.V. (“CSK”) for the acquisition of a 100% interest in the company for a cash consideration of about €150 million. Subject to customary conditions, the transaction is expected to close before the end of the year....

 • Gerrit Lammertink

  @mtskuypers, het gemiddelde lid heeft meer als een ton aan obligaties vast!
  En de uittreedpremie erbij dan praat je zo over anderhalve tot 2 ton per bedrijf.
  Dat is veel geld maar vraag een vertrokken lid maar eens wat ie nou beurt bij A-ware en reken dan eens uit wat je van dat bedrag al kwijt bent het eerste jaar!
  Denk dat veel vertrekkers al spijt hebben als haren op hun hoofd

 • kanaal

  tafelzilver verkopen is pot verteren.

 • jorn

  hoeveel medewerkers in China zitten nood gedwongen door corona thuis?, Hoe is het met onze chinese collega s die melk RFC leverde en corona hebben ( wie doet het werk) een beetje meer menselijke interresse van uit Nederland voor onze medewerkers en Collega's mis ik bij RFC

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.