Commentaar

12 reacties

‘Vrijstelling vergunningplicht: druk erop houden’

Zolang de regels niet aangepast zijn, zijn beweiden en bemesten nog niet echt vrij van vergunningplicht. Druk op de ketel houden dus, tot het echt geregeld is.

Beweiden en bemesten: wel of niet vergunningplichtig? Minister Schouten heeft op 18 december toegezegd dat dit vrijgesteld wordt van vergunningplicht. Commissie-Remkes adviseerde datzelfde ook, in diezelfde week. Maar een uitspraak van rechtbank Noord-Nederland bewijst dat de buit nog niet binnen is. Zolang die vrijstelling niet in officiële regelgeving opgenomen is, blijft dit bizarre onderwerp in de lucht hangen. De juridische activisten van MOB lieten in januari al weten het niet eens te zijn met Remkes wat dit betreft. En berg je dan maar, Vollenbroek en de zijnen weten precies hoe de rechtspraak werkt.

Vollenbroek en de zijnen weten precies hoe de rechtspraak werkt

Gelukkig hebben overheden (provincies in dit geval) enige speelruimte. Drenthe weigert te handhaven (optreden tegen beweiden en bemesten zonder vergunning), met steun in de rug van andere provincies en van Den Haag. Deze provincie gaat nu ’in verzet’ tegen de uitspraak van rechtbank Noord-Nederland. Maar uiteindelijk hebben rechters toch het laatste woord. En zolang die wet niet aangepast is, betekent dat: vergunningplicht.

Bal bij kabinet

Zo komt de bal dus toch weer bij het kabinet. Deze week is er wederom Catshuis-overleg met het LandbouwCollectief. Beweiden en bemesten liggen daar weer op tafel. Zoals MOB meent dat het druk moet blijven zetten op de zaak, zo moet dat dus ook van de andere kant. Toezeggingen zijn mooi maar ook goedkoop. Dit gevaar is pas geweken als de nieuwe regels in de Staatscourant staan.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Zo0 is het het Johan, in de wet vast laten leggen

 • diekmann

  Maak je toch niet druk met die onzin.

 • vandenbrandcv1

  diekmann, helaas hebben we met die onzin te maken. als je met een hond door een natuurgebied loopt zou ook een vergunning aangevraagd moeten worden.

 • Trot

  Hoe kan het toch dat in dit land een minderheid de meerderheid de wil op leg ,vroeg geleerd dat ze dat communisme noemde dus weer voor niks naschool geweest was ik maar gratis geweest

 • boerindorp

  Zou je dan voor iedere koe afzonderlijk een vergunning moeten vragen?

 • farmer135

  Rechter doet uitspraken op basis van wetgeving, kunt rechter dus niets verwijten, wel de wet en regelgeving.

 • veldzicht

  De gewone mensen zullen nu toch ook wel inzien dat het hier een volkomen krankjorum land aan het worden is.En dan nog niet eens alleen agrariërs ook loonwerkers,de bouw , grondverzet en vele andere zelfstandigen hebben met onwerkbare regels te maken.Volgent jaar zijn nieuwe verkiezingen dan hoop ik toch dat de mensen verstandig(er) gaan stemmen en de partijen die deze chaos hebben veroorzaakt een goed pak slaag krijgen

 • Snel

  laat je de kop niet gek maken, rijen 16 Februari

 • kraats

  Ik moet nog zien welke agent de wei in gaat om koeien te tellen en een verbaal uitschrijft. Wat denk je hoe boerend nederland reageert ???
  (Die gaan met trekkers en hooivorken op zoek naar Vollenbroek, let maar op....)

 • Joep meloen

  Je bent als goed vaderlander verplicht om volgend jaar zo te stemmen dat de huidige beleidmakers eruit geknikkerd worden want zo gaat dit mooie land kapot.

 • Mfb

  Haha, als we 16 februari niet mogen bemesten dan kunnen we het bij het provinciehuis brengen?

 • Mbmb

  Gewoon weiden, gewoon mest uitrijden. Laten we het volgende afspreken: mocht een individuele boer door de talibanistische Johan V of door wie dan ook juridisch worden aangepakt voor beweiden of bemesten, dan gaan we er met zijn allen voorliggen, hoe dan ook, dat kan echt niet , dat pikken we niet.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.