Commentaar

3 reacties

‘T-som is kompas met beperking’

De superzachte winter van dit jaar betekent een extreem vroege hoge temperatuursom (T-som). Al op 20 februari werd hier en daar de grens van de 300 en soms zelfs al de 350 graden bereikt.

Intussen is nog een aantal ‘lauwe’ dagen gepasseerd; zodoende is het punt waarop je had kunnen beginnen met stikstofbemesting op grasland overal ruim gehaald. Het advies is om voor een maaisnede te bemesten bij een T-som van 350-400 graden.

Is temperatuursom nog goed bruikbaar?

Daarmee rijst (opnieuw) de vraag: is dit kengetal nog wel goed bruikbaar? Schuift het bemestingsseizoen niet te ver naar voren op die manier? Wellicht zijn er andere kengetallen om naar te kijken en om de bemestingsstrategie op af te stemmen. Die oude vertrouwde T-som van de luchttemperatuur is wellicht niet meer up to date.

Het antwoord van de speciale Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) is kort maar krachtig: niets veranderen. Het advies is om de T-som te blijven gebruiken en niet te koersen op bijvoorbeeld de bodemtemperatuur. Die geeft nog te weinig houvast.

Klimaatverandering merkbaar in boerenpraktijk

Vasthouden aan de luchttemperatuur betekent voortdurende vervroeging van het groeiseizoen. Zo wordt de klimaatverandering merkbaar in de boerenpraktijk.

Er is wel één andere, belangrijke factor: de draagkracht van de bodem. Als die door nattigheid niet op orde is, zit er evengoed niks anders op dan wachten. En dat is voorlopig op veel plaatsen het geval.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Vroeg beginnen betekent vroeg een eerste snee en zo volgende sneden. Lijkt me een goede zaak, zeker als deze klimaat verandering betekent drogere zomers en dus minder groei in de zomer als irrigatie niet mogelijk is of te duur. Als de winters zo warm blijven is het de vraag "Stopt de groei wel?"

  • farmerbn

    Is er wel een verschil met vroeger tav de de vervroeging van de temperatuursom? Hoe lang meten we de temperatuursom en wie kan hier een tabel of figuur plaatsen wanneer de temperatuursommen van 180 en 300 bereikt zijn in die afgelopen tijd?

  • veldzicht

    Agratax.Vanwege het weer heb ik ook in Oct. nog een vrij zware snee gras gemaaid maar met die nattigheid daarna hebben die meeuwen alles zwart getrapt.Voorlopig hoef ik nog niet op het land te komen een grote baggerbak.

Of registreer je om te kunnen reageren.