Redactieblog

18 reacties

‘Ingrijpende gevolgen voor veehouderij?’

Bij berekeningen en beschouwingen over kringlooplandbouw wordt regelmatig – wellicht ter geruststelling van veehouders – aangegeven dat er ook dan veehouderij blijft in Nederland.

Volgens sommige deskundigen is veehouderij zelfs onmisbaar in een kringlooplandbouw. Dat betekent echter niet dat daarvoor alle 4 miljoen runderen, 12 miljoen varkens en 100 miljoen kippen nodig zijn. Bovendien zijn er ontwikkelingen gaande die mogelijk ingrijpende gevolgen hebben voor de huidige veehouderij.

Opkomst vleesvervangers

Er komen geleidelijk meer mogelijkheden om (plantaardige) grondstoffen om te zetten in voor de mens bruikbaar voedsel, met schimmels, bacteriën of insecten. Al dan niet via een industrieel proces, zoals bij vleesvervangers. Aan die processen zitten ongetwijfeld haken en ogen, maar ze zijn veelal efficiënter en veel minder milieubelastend dan de gewone veehouderij. Naarmate de milieueisen strenger worden, wordt de concurrentiepositie van zulke alternatieve productiewijzen sterker. In ieder geval zijn de vleesvervangers in opkomst. Grote ondernemingen als Vion en Unilever blijken er tegenwoordig brood in te zien.

Naarmate de milieueisen strenger worden, wordt de concurrentiepositie van alternatieve productiewijzen sterker

Twee weken geleden werd in een debat in de Tweede Kamer over kweekvlees bijna Kamerbreed betoogd dat Nederland bij die ontwikkeling voorop moet lopen. Tja, voorop lopen is mooi, maar niet als je in een moeras terecht komt.

Gewone veehouderij krijgt het moeilijk

Onlangs zag ik een grafiekje – afkomstig van een Duitse consultant – waaruit viel af te leiden dat tegen 2040 de conventionele vleesproductie wereldwijd met een derde zal zijn verminderd vanwege de opkomst van vleesvervangers en kweekvlees. Dat geeft op zijn minst te denken. Dat geldt evenzeer voor een uitspraak van Theo Spierings, de vroegere topman van zuivelonderneming Fonterra, die zo’n anderhalf jaar geleden zei dat ‘synthetische melk de wereld gaat veranderen’. En Spierings kan het weten. Als zulke voorspellingen uitkomen, zou de gewone veehouderij het wel eens moeilijk kunnen krijgen, alle geruststellende verhalen over gunstige vooruitzichten ten spijt.

Voorop lopen is mooi, maar niet als je in een moeras terecht komt

Tijdig maatregelen treffen

Zoals geldt voor veel innovaties, moet je dergelijke ontwikkelingen niet klakkeloos toejuichen. Mogelijke nadelen – zeker ook voor de huidige producenten – moet je onder ogen zien en zo nodig tijdig maatregelen treffen om het aanpassingsproces in goede banen te leiden.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Cees wat je hier schertst voor de veehouderij, zou ook wel eens kunnen gaan gelden voor de plantaardige productie. De eerste containers met groenteteelt onder gecontroleerde omstandigheden en met de meest optimale verlichting en voedingsverhouding aangestuurd door zonnepanelen zijn reeds in bedrijf. Als dit door zet kunnen er veel nu gemaakt kosten (transport etc.) vervallen.

 • D. de Jong

  Ontwikkelingen gaan altijd door en steeds sneller. Maar u schrijft eigenlijk dat de consument straks steeds afhankelijker wordt van multinationale ondernemingen die uw eten en eet patronen gaan bepalen??????

 • Henk.visscher

  Als dit straks allemaal doorgevoerd is, dan gaat men er achter komen dat er wel heel veel mensen dood gaan, ingrijpen in de natuur blijkt altijd acteraf meer nadelen dan voordelen met zich mee te brengen, maar ach de mens leert nooit van geschiedenis, de mens is zo oerdom.

 • Firma Vellenga

  Ja, heer van Bruchem ben blij dat u het benoemen wil. Niet dat ik blij ben mt deze ontwikkeling ik roep hetzelfde ook vaak genoeg maar ik ben niet een landbouweconoom. Gros van de boeren kijken me aan en vinden het onzin wat ik uitkraam om vervolgens in de verdediging te gaan. Tegen die boeren wil ik ook zeggen kijk naar de laatste 5 jaar wat is er allemaal al verandert op boeren gebied, consumptie gebied en groenen gebied. Sluit je ogen er niet voor.

 • Alco

  Ik denk. "Is die Cees nou zo dom".
  Veehouderij is altijd kringloop.
  Inefficiëntie wordt genoemd, maar mensen die dit zeggen weten niet dat mest het belangrijkste product is van een dier.
  Ook is eten en kleden uit de natuur veel duurzamer dan er een industrie voor neer te laten draaien.
  Het is de mens met al zijn luxe die de aarde vernietigd.

 • Gat

  Groenten kweken met zonnepanelen met uv licht. Dat is de wereld op zijn kop. Totaal inefficient. Daarbij als zonnebanken kankerverwekkend zijn waarom dan voedsel telen op die wijze?

 • Zuperboer

  Valt me toch telkens weer op dat als ik in het grootsteedse vertoef de mensen met veel smaak allerhande traditionele agrarische producten consumeren. Het gekunstelde van al deze alternatieve voedselstromen blijft toch aan deze producten kleven. Een kleine groep alternativo's aangevuld met een groep koplopers zal inderdaad experimenteren. Toch is voor mij de voortdurende opgeklopte schaamte voor ons cultuur en leven een doorn in 't oog. Ga bv. ns kijken in een willekeurig Frans restaurant en kijk hoe de mensen daar genieten van hun eten zonder de door ons geadoreerde vormen van schaamte. We moeten staan voor onze produkten en voor onze gewoonten anders zullen we onze eetcultuur verliezen door onze eigen lafheid.

 • Sjefo

  Beste stuurlui staan aan de wal, je hebt er mee te maken met de van Bruchems, het gespuis van Wageningen enz, die het synthetische tijdperk met alle geweld willen introduceren , je een schaamte willen aanmeten, van dieren “waar boeren zorgvuldig mee omgaan“ mensen maken enz.
  De hedendaagse kringloop wordt vernietigd.

 • Bennie Stevelink

  Kweekvlees zal niet de karbonade of biefstuk vervangen maar wel het vlees wat in de Johma salade zit en het vlees op pizza’s of in soep.

  Een kameraad en tevens buurman van mij, werkt bij Ontwikkelingsmaatschappij Oost wat eigendom is van de provincies Gelderland en Overijssel. Deze ontwikkelingsmaatschappij financiert nieuwe, kansrijke bedrijven die moeilijk reguliere financiering kunnen krijgen. Dit om de economie in Gelderland en Overijssel te bevorderen.
  Hij komt regelmatig bij startups van Wageningen. Sommigen hebben financiering nodig voor ontwikkeling, anderen voor opstarten. Maar er zijn ook nieuwe bedrijven die ontwikkeling en opstarten al achter de rug hebben en met opschalen bezig zijn. Hij vertelde dat hij bij een bedrijf was geweest wat insecteneiwit maakt voor de veevoerindustrie. Daardoor is minder of geen soja nodig. Nu waren ze bezig om insecteneiwit te maken die het ei kan vervangen. De voerindustrie én pluimveehouder zijn niet meer nodig. Dit insecteneiwit zal niet het tafelei vervangen, dat blijft wel van de kip komen. Het gaat het industrie-ei vervangen. Het gros van de eieren worden gebruikt als ingrediënt en zijn straks niet meer nodig.
  Toekomst gerichte pluimveehouders gaan zich nu al richten op tafeleieren van vrijloopkippen en maken zich niet druk om de eieren uit Oekraïene omdat die in de toekomst toch verdrongen worden door insecteneiwit.

 • massy

  Ze zijn alleen maar bezig om de macht die de boeren hebben met goed voedsel over te nemen zodat zij nog gemakkelijker der zakken kunnen vullen.

 • oeleboele

  Ik moet vaak denken aan de film"the Good Book".
  Ook om de strekking, maar vooral om de setting, woestijnige, kanibalistiesche,geweldadige omgeving. Dat staat ons te wachten in alle opzichten. Niet best.

  Geen mest, geen bodemleven en biodiversiteit = woestijnachtige aarde als gevolg.
  Te weinig echte eiwitten en voedselschaarste = kanibalisme vergroten.
  Alle groeperingen die lijnrecht tegen over elkaar staan en onze jongeren die al met messen op zak lopen en geen, nee, dulden en er gelijk op los steken = geweldadigheid.

  Ik zou zeggen kijk de film en zie hoe de toekomst er uit ziet als we het pad van 'nep' eten inslaan en volgen.

 • Firma Vellenga

  Oeleboele, dat klopt ook gewoon. Er zijn ook genoeg mensen die dit vertellen aan onder andere de 2e kamer. Maar zulke mensen als Jette of Klaver halen de schouders hier over op. Misschien zijn u en ik nog van de oudere generatie en zijn we opgegroeid met het belang van de boeren maar vraag het een willekeurige puber, twintiger of dertiger. Ze hebben geen idee die zijn alleen maar bezig met wat er allemaal mogelijk is met de moderne technieken en wat die allemaal kunnen vervangen. Zoals bijvoorbeeld de drie d printer of het nepvlees kweken of wat de heer Stevelink verteld over,insecteneiwit. Ze zijn niet bezig met de natuur en waarom iets leeft of groen is. Ze zien in hun ogen dierenleed en dat willen ze oplossen.

 • Piet p

  Ik verwacht ook dat de agrarische sector over 15 jaar zoiezo uit Nederland weg is.

 • famboenink@hetnet.nl

  weet je hoeveel kalverserum van doodde kalfjes er nodig is voor kweek vlees
  de komende tien jaar is niet vleesvervangers maar verschil in normen met Oekraïne en sinds deze week Mexico via canada onze grootste bedreiging

 • EL

  Import van ver weg, valt niet te controleren. Kortzichtigheid van de Nederlandse overheid! Onderzoek maar eens hoe men in zuid Amerika vruchtbaarheids hormonen"oogst"!

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Oeleboele.
  Kijk ook naar de film van je leven.
  Weet waar je blij van wordt.
  Succes.
  X

 • rverheij

  Benieuwd of ze van gras en mais ook melk of n hamburger kunnen maken. Voorlopig hebben we daar toch nog de koe voor nodig.

 • Firma Vellenga

  Volgens mij kun je van mais al lang melk maken...

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.