Redactieblog

16 reacties

‘Hein Schumacher bij NZO: verkeerd hooi op de vork’

Hein Schumacher moet geld verdienen voor FrieslandCampina, en niet op de voorzittersstoel van de NZO zitten.

“Dat had hij niet moeten doen”, vindt Hans. Hij doelt op de topman van FrieslandCampina, Hein Schumacher, die voorzitter van de NZO is geworden. U weet wel, de club van de gezamenlijke Nederlandse Zuivel.

Absolute zeggenschap

FrieslandCampina heeft de meerderheid van stemmen en dus de absolute zeggenschap. Ook in het bestuur. Daar zit naast Schumacher de directeur coöperatiezaken, Jeroen Elfers. En Hester May, u weet wel, de vrouw die de actiegroep Bezorgde FrieslandCampina Boeren graag zag vertrekken. Dit door haar prestaties uit het verleden. Die passen niet in het plaatje dat we nu graag zien. Een stel bestuurders dus dat de boeren niet erg aanspreekt.

En dan heb ik het nog niet eens over de vorige directeur, Tjeerd de Groot. Die wil nu immers de helft van de boeren om zeep helpen.

Reken maar dat A-Ware, Cono en Rouveen als concurrerende uitbetalers in hun vuistje lachen

“Dat was het verleden”, zegt Hans, “Maar Hein Schumacher is de toekomst. We zijn niet onder de indruk van zijn prestaties bij FrieslandCampina. We verwachten van hem een betere melkprijs. En niet nog een voorzitterschap van de NZO er bij. Reken maar dat A-Ware, Cono en Rouveen als concurrerende uitbetalers in hun vuistje lachen. Zij thuis druk bezig voor een zo hoog mogelijke melkprijs en Hein op de voorzittersstoel zetten. Dat lijkt een eer, maar is het niet.”

NZO predikt vooral duurzaamheid

Hans heeft gelijk. NZO predikt vooral duurzaamheid. Daar hebben boeren de buik van vol, met de stikstofcrisis die als donkere wolk boven de bedrijven hangt. Het drietal van FrieslandCampina boezemt dan niet direct vertrouwen in dat het voor de boer wel goed komt.

Elfers heeft als directeur coöperatiezaken de leden niet op zijn hand, en mevrouw May is al afgeserveerd voordat ze aan de wedstrijd is begonnen. Daar had Hein Schumacher niet als voorzitter in moeten stappen.

Boerengeluid

Wat opvalt, is dat er verder geen enkele boer in het bestuur van de NZO zit. Fout. Het gaat daar ook over duurzaamheid op de boerderij. Daar hoort een boerengeluid bij. Iemand als Keurentjes had daar moeten zitten, in plaats van Hein Schumacher. Die moet geld verdienen voor FrieslandCampina, waar ook ter wereld.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Ik mag aanemen dat deze voorzittersstoel een vette vergoeding oplevert. Niets mis mee als het in meneer zijn eigen tijd is. Helaas deze vergaderingen worden ingepast in de werkagenda van meneer de directeur van RFC en de vergoeding zal via zijn prive bankrekening worden uitbetaald. Deze uren worden dus Dubbel betaalt aan Schumacher. Hoe integer wil je zijn?? Hoe schraperig kun je zijn als Bobo??

 • farmerbn

  Ben ik het niet mee eens agratax. Mensen als Schumacher staan per jaar en niet per uur.

 • Johannushoeve cv

  Farmerbn als ze al per jaar staan dan nog worden zijn uren dubbel betaalt. Hij moet voor dat geld gewoon 24 uur 7 dagen in de week 365 dagen beschikbaar wezen en niet nog een baantje er bij hebben. Daar is die niet voor ingehuurd door ons .

 • G. Peltjes

  Hein Schumacher zit ook voor het CDA in een commissie die het verkiezing programma moet schrijven. Waar haalt hij de tijd vandaan?

 • Bennie Stevelink

  Het is voor mensen als Schumacher belangrijk om contacten te hebben in de periferie van het bedrijf wat ze leiden. Daarnaast lijkt mij het voorzitterschap van NZO geen functie waar veel tijd in gaat zitten. Cees ‘t Hart was bv naast CEO bij RFC commissaris bij KLM.

  Meer tijd heeft Schumacher waarschijnlijk nodig voor zijn lidmaatschap van de commissie die het verkiezingsprogramma voor het CDA gaat schrijven. Ook Eline Vedder zit in die commissie.
  Nog niet zo lang geleden zijn ze bij het CDA met grachtengordel-ideeën uit de bocht gevlogen. Ik vertrouw erop dat dit met Hein en Eline niet meer zal gebeuren.

 • Mfb

  Volgens mij kan het ook nog wel eens zo zijn dat wat deze heren bij verdienen buiten de zaak gewoon in moeten leveren.
  En Schumacher zat al in de NZO toch? Het voorzitterschap kost dus nooit veel extra tijd.

 • 112

  gij snapt het het niet bennie schumacher help RFC naar de kloten in zeer kortte tijd . de kostprijs is veel te hoog

 • kleine boer

  Had hein als ie tijd over had maar bij een boer gaan helpen bijvoorbeeld bij Jeroen van maanen had ie meteen enorme waardering vd boeren gekregen denk ik. Een jaartje meelopen geeft hem een andere kijk erop.

 • eja

  we hebben een een links georiënteerd RFC bestuur en directie
  dat gedachte goed houdt niet van de mouwen opstropen.
  Er worden alleen maar kosten gemaakt

 • melkveehouder .

  @Bennie. Dat Schumacher mee mag gaan schrijven aan het verkiezingsprogramma van het CDA had ik ook gelezen. Komt bij mij (weer) de vraag boven of het CDA ook heeft meegeschreven aan het (fosfaatreductie) beleid van RFC. Het CDA had hierin de beslissende stem in de Eerste Kamer. Jij weet hier als verstokte LTO-er vast wel een gemotiveerd antwoord op te geven. Vertel!

 • melkveehouder .

  Oh ja Bennie, vergeten: vanmorgen een digitale oproep van Jacco Geurts en Maurits von Martels. Ja, je leest het goed, von Martels is plotseling onder zijn steen uitgekropen om samen met Jacco te bepleiten dat we in de stikstofcrisis vooral het poldermodel moeten koesteren. Ik denk dat Maxime Verhagen hem wakker heeft geschud. Heb je hier ook een mening over?

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, als we geen polderoplossing vinden wordt het het recht van de sterkste. En dat zijn de boeren niet.
  We kunnen wel onze positie in het polderoverleg zo sterk mogelijk maken door steun te krijgen van het publiek en door alternatieve stikstofcijfers naar voren te brengen. Maar zonder polderoverleg verliezen wij. Daar hebben Geurts en von Martels helemaal gelijk in.

 • melkveehouder .

  @Bennie. Zo zeker ben ik daar niet van. Ik hoorde deze week von Martels op Bnr nieuwsradio pleiten voor een soepelere norm voor de pfas problematiek. Kromme tenen kreeg ik ervan. Over de stikstofproblematiek die in zijn eigen sector speelt heb ik hem nog nooit gehoord.

 • farmerbn

  CDA én VVD willen ook minder vee maar zeggen dat niet hard op.

 • piet

  nu dat ik dit weet, weet ik dus een ding zeker, dat ik dus niet op het cda ga stemmen, linkse klote zooi dat zich voor doet als boeren behartiger, als we als boeren in Brabant niet op de bres waren gesprongen, had het cda niet eruit gestapt, de jonge generatie snapt het niet, en de oude moet het repareren!

 • Marco22

  Als RFC heel goed draaide was het geen probleem. Maar tis code rood bij RFC ,dan is het alle hens aan dek. Dan ga niet je tijd verdoen aan nevenbaantjes al is het alleen al voor de beeldvorming. Hein heeft zijn prioriteiten niet op orde.
  En wat betreft Keurentjes die heeft het vertrouwen al lang verloren bij de Boeren.
  Om die terug te winnen moet hij gewoon aftreden, vrees dan zijn ego daar te groot voor is.
Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.