Boerenblog

7 reacties

‘Wondermiddeltjes die elk koeienprobleem oplossen?’

Afgelopen week werd mijn aandacht getrokken door een online advertentie. Tot wel twee lactaties extra, was de belofte.

Nu willen onze koeien op dit moment wat minder goed drachtig worden en had ik wat zitten googelen omtrent informatie hierover.

Blijkbaar vond het algoritme het tijd om mij ongevraagd te voorzien van informatie over een poedertje dat alle problemen zou oplossen. Sterker nog, het product werd aangeprezen met de stelling dat je wel tot twee lactaties extra zou kunnen krijgen voordat de koeien zouden worden afgevoerd.

Een wereldwonder! Zou nu de gehele wetenschap hebben liggen slapen al die jaren? Waarom gebruikt niet iedereen het?

Persoonlijk ben ik nogal van de strategie: fok een sterke, robuuste koe en zorg dat er flink ruwvoer in komt.

Nu word ik bij dergelijke producten altijd erg wantrouwend. Persoonlijk ben ik nogal van de strategie: fok een sterke, robuuste koe en zorg dat er flink ruwvoer in komt. Ik zie keer op keer bij de bedrijfseconomische resultaten dat dit de eenvoudigste weg naar bovengemiddeld resultaat is.

Ik verbaasde mij erover hoeveel poedertjes en pilletjes wij ons als melkveehouders laten aansmeren

In het verleden heb ik in de fokkerij gewerkt. Wanneer ik op de stand op een beurs stond, verbaasde ik mij er altijd over hoeveel poedertjes en pilletjes wij ons als melkveehouders wel niet laten aansmeren. Kan de moderne koe soms geen melk meer geven van ruwvoer, bijproducten en wat passend krachtvoer?

Niet dat alle producten meteen onzin zijn; soms loopt het even niet. Maar twee lactaties extra is voor mij volstrekt ongeloofwaardig

Niet dat alle producten meteen onzin zijn; soms loopt het even niet. Maar twee lactaties extra is voor mij volstrekt ongeloofwaardig. Vaak wordt bij dergelijke producten op een wetenschappelijk onderzoek gewezen.

Blijft de vraag: hoeveel onderzoeken zijn er met een dergelijk product gedaan die onder de radar zijn gehouden?

Selectief verwijzen naar onderzoeken

Zo weet ik een mooi voorbeeld van een bepaald type stalverlichting. Op een proefboerderij werd hier een test mee gedaan, er kwam gewoon geen verschil uit tussen de tl-balk en het andere licht. Echter, later werden de lampen wel aangeprezen met: significant meer melkproductie. Er lag namelijk ook nog een ander onderzoek op de plank waar wel een verschil uit was gekomen.

Laatste reacties

 • farmer135

  Wie een onderzoek betaald, bepaald vaak ook de uitkomst ervan.
  Het principe wie betaald, bepaald is een bekend gegeven.

 • farmerbn

  Een zoon van één van je oudste koeien de koeien drachtig laten maken werkt beter. Heb je een kortere tkt waardoor de jaarmelkgift ook hoog is.

 • schooteind1

  Goed dat je dit aan de orde stelt Henk.
  Ik stoor me ook al lang aan al die "ti-ta tovenaar" praktijken. Met allemaal hun (kwak) zalfjes en toverdrankjes. Zorg gewoon dat je weerstand van je koeien op orde is, en de infectiedruk laag. Laat af en toe eens een bloedmonster nemen om te zien hoe het zit met je mineralen voorziening. En overleg met je dierenarts.

  Als iets te "mooi is om waar te zijn", dan is het ook gewoon "te mooi om waar te zijn" . Geef al die bedrijfjes van List en Bedrog geen kans om over jouw rug hun zakken te vullen.

 • DJM

  Enkele jaren geleden een vertegenwoordiger van die vage kruidenmiddeltjes op de dam gehad die met een mooi verkooppraatje (nog redelijk agressief verkooppraatje ook) voorrekende dat het produkt maar zoveel cent per koe per dag kostte, en een financieel voordeel berekende van ik weet niet hoe hoog. Zelf even teruggerekend, kwam ik aan hele andere getallen, voor ons negatief. Dit bij een volgend bezoek van desbetreffende vertegenwoordiger gemeld, deze persoon is nooit weer geweest!

 • Gerrit Lammertink

  Hier zijn we snel klaar met die kwakzalvers!
  Hetzelfde met die leveranciers van andere rassen dan Holstein! Kuddes mooie koeien zijn verprutst door veredelde vleesstieren met een prutsuier, kamelenpoten en een klotekarakter!

 • kleine boer

  Rick als je veel wilt melken hou je Holstein als je veel wilt verdienen mrij/flekvie met echte melk en vlees ipv water met een kleurtje.... laat ieder zelf bepalen wat m beste past

 • cornelis 22

  paar jaar terug bord aan de weg gezet dat ik geen hokus pokus producten nodig heb ook geen aardstraalmafkezen die koperen pijpen van drieduizend euro in de grond willen slaan.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.