Foto: ANP RundveeOpinie

‘Transparantie RFC heeft bijsmaak’

Nog transparanter zijn naar de boeren. Met deze boodschap gingen FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes en zijn collega-bestuurders van Noord-Friesland eind vorig jaar naar de leden.

Die begrepen niet waarom ingrijpende, en voor hen ook wel dure, aanpassingen van het melkgeldreglement nodig waren. De leden waren zo kwaad dat een deel met een trekkerblokkade dreigde. ‘Sorry, volgende keer leggen we het nog beter uit’, was de boodschap. Quod non, zoals dat heet. Nee dus.

Geen overleg met leden

Want nota bene op dezelfde ledenraadsvergadering waar werd gestemd over beleid dat achteraf gezien beter had moeten worden uitgelegd, werd nóg een besluit genomen dat helemaal niet was voorgelegd. En dat ook ingrijpende consequenties kan hebben. Pas weken later kwam dit stilgehouden besluit naar buiten: er zou een beursgenoteerde obligatielening worden afgesloten. Er zijn coöperaties waar eerst een jaar lang met de leden wordt gesproken over zo’n besluit. Bij FrieslandCampina zijn de leden niet ingelicht ‘omdat dit statutair gezien niet hoeft’, aldus financieel directeur Jaska de Bakker.

Vertrouwen bouwen is een groot goed

Misschien waren er heel goede argumenten te bedenken om de leden niet in te lichten, want misschien waren ze wel tegen geweest. Toch is het niet des coöperaties. En het verhaal over nog transparanter zijn naar de leden klinkt voortaan nooit meer hetzelfde. Vertrouwen bouwen is een groot goed.

Beheer
WP Admin