Redactieblog

30 reacties

‘Transparantie RFC heeft bijsmaak’

Nog transparanter zijn naar de boeren. Met deze boodschap gingen FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes en zijn collega-bestuurders van Noord-Friesland eind vorig jaar naar de leden.

Die begrepen niet waarom ingrijpende, en voor hen ook wel dure, aanpassingen van het melkgeldreglement nodig waren. De leden waren zo kwaad dat een deel met een trekkerblokkade dreigde. ‘Sorry, volgende keer leggen we het nog beter uit’, was de boodschap. Quod non, zoals dat heet. Nee dus.

Geen overleg met leden

Want nota bene op dezelfde ledenraadsvergadering waar werd gestemd over beleid dat achteraf gezien beter had moeten worden uitgelegd, werd nóg een besluit genomen dat helemaal niet was voorgelegd. En dat ook ingrijpende consequenties kan hebben. Pas weken later kwam dit stilgehouden besluit naar buiten: er zou een beursgenoteerde obligatielening worden afgesloten. Er zijn coöperaties waar eerst een jaar lang met de leden wordt gesproken over zo’n besluit. Bij FrieslandCampina zijn de leden niet ingelicht ‘omdat dit statutair gezien niet hoeft’, aldus financieel directeur Jaska de Bakker.

Vertrouwen bouwen is een groot goed

Misschien waren er heel goede argumenten te bedenken om de leden niet in te lichten, want misschien waren ze wel tegen geweest. Toch is het niet des coöperaties. En het verhaal over nog transparanter zijn naar de leden klinkt voortaan nooit meer hetzelfde. Vertrouwen bouwen is een groot goed.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Eerst 450 miljoen verkloot in Pakistan door Roelof Joosten onder het toeziend oog van Financieel topman Hein Schumacher en nu besluit diezelfde visionair dat er wel ff 300 miljoen uit de markt gehaald kan worden. Peanuts allemaal en de heren/dames in de top hebben gegarandeerd een bonus aan het eind van het jaar.

 • gjh

  juist zuperboer ze betalen de buitenlandse projecten met geld van de nederlandse boer en Bennie maar denken dat ze het zo goed doen. Nou zo kan ik ook spelen met geld van een ander. wat een idioten.

 • ptheunis501

  Er komen nog veeeeeeel meer lijken uit de kast, onthoud mijn woorden

 • Koen Franken

  Word op den duur gewoon een tweede Vion . Brassen met het geld van een ander , een groot log orgaan .

 • Jaap Schuijtemaker

  Azijn is bij ons ook in de aanbieding kunnen we even lekker mopperen dat lucht op.

 • @123

  Het begint er steeds meer op te lijken ,dat de top de grote coöperatie bedrijven al dan niet bewust drijft in de hoek van de grote beleggers.

 • agratax(1)

  Vertrouwen komt te voet en gaat per paard. Deze uitspraak is kennelijk in Friesland niet van toepassing of onbekend. Als het vertrouwen van de leden / leveranciers weg valt zou het best eens kunnen dat de leden die hun kans schoon zien, de kuierlatten nemen en elders hun heil zoeken. Is het misschien tijd om terug te keren naar de vroeger tijden, waar we weer meer produceren voor "lokale" markten die samen met de lokale retail worden bediend en zijn de logge internationals voor de boer niet interessant als onderdeel van zijn bedrijf? De vraag in dezen is "Welk deel van het ledenkapitaal kunnen uittredende boeren meenemen om in een nieuwe zuivel activiteit te investeren.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, 70% moet geëxporteerd worden omdat we dan binnenlands niet kwijt kunnen. Jouw idee is dus geen optie.

 • a van Gerwen

  @bennie, 70% is export, maar een aanzienlijk deel daarvan komt niet verder dan in een straal van 500km, wat je lokaal kan noemen.

 • xw

  Bennie, ik heb recentelijk iemand horen zeggen, dat het opgelost is, als we in Nederland allemaal 3 liter melk per dag gaan drinken.
  Misschien is dat een goede optie?
  Dat zou uiteindelijk best wel eens niet haalbaar kunnen zijn (= understatement) en dan is het met de huidige schaalgrootte voor rfc toch noodzakelijk om de blik naar buiten gericht te houden.

 • farmerbn

  Even wat anders: Heb vandaag Campina vanille vla gegeten met de ondertitel smaak. Er zit géén vanille in want die is momenteel hyperduur. Het smaakte naar blanke vla maar had een gele kleur. Was wel planet proof. Denken ze nu echt in Nederland dat zoiets graag gekocht wordt door consumenten? Laat vanille vla naar vanille smaken en houd op met het boertje pesten met die planetproof of andere ongein. Koop eens 5 verschillende merken vanille vla en laat op de RFC-vergadering de voorzitter de lekkerste kiezen zonder dat ie de verpakking ziet. Over bijsmaak gesproken.

 • agratax(1)

  Wat ik bedoel te zeggen is niets naders dan "Moeten de boeren zich nog langer voor de kar laten spannen van de directeuren die maar 1 doel hebben Groeien en nog eens groeien met geld van de grondstoffen leverancier, die ook nog eens als kapitaalverschaffer het risico loopt". Maar dit lid/leverancier krijgt niet de kans om zijn visie op deze ontwikkeling te geven. Hij is volgens de Hoge Heren hiervoor te dom en te kortzichtig. Dus zij denken voor hem net als ten tijde van Land Jonkers en de Horige boeren. Deze Hoge Heren hebben niet begrepen wat het Woord Cooperatie betekent en hoe je hier inhoud aan geeft al helemaal niet.

 • Zuperboer

  Je zit aardig op t spoor Agratax(1). Toch is het zaak om de kikkers in de kruiwagen te houden, want het is nog steeds van groot belang om je niet uit elkaar te laten spelen. Wat inderdaad een lastig item is, is dat FC een multinational is geworden en dat de sobere en op oude leest geschoeide cooperatiestructuur voor een deel is vervangen door een NV structuur met échte managers. In de huidige tijd zijn er veel vormen van 'hip' leiderschap en bij FC lijkt het zoeken van toenadering tot 'andersdenkenden' of zo men wil 'partijen met tegengestelde belangen' een voorname keuze te zijn. Dit kan echter ook leiden tot het reeds vaker aangehaalde paard van Troje en daarvoor zal de leiding uiterste waakzaamheid moeten betrachten. Communicatie is al helemaal een zwak punt binnen de huidige concernvorm.

 • Erardus

  Om stappen van bestuur en ledenraad alleen op transparantie te beoordelen en dat als nieuws te brengen. Dan zijn we diep gravend aan het werk! Er is duidelijke uitleg gegeven bij de stappen die gezet zijn. Als agrarisch vakblad kan je ook op de inhoud en achtergronden in gaan. Maar deze analyse is te veel gevraagd! Als we dan naar de ratio's kijken zien we dat FC er goed voor staat. We kunnen heel hart roepen dat dit niet zo is. Elkaar een doem scenario aanpraten en beleven dat het nog uit komt ook. Ik ben trots op MIJN Friesland Campina en de melk prijs die we samen hebben neer gezet. Onze inzet om te laten zien waar we staan met duurzaamheid en FC voor het in de markt zetten van mijn melk.

 • AA1

  kijkend naar de melkprijs die gerealiseerd word is deze kritiek niet terecht .

  Zou klaas horst ook even een stukje kunnen schrijven over de opstappers die naar de particuliere zuivel zijn vertrokken...……………………………..

 • kleine boer

  AA1 wil je vast in de toekomst van rfc kijken dat je Klaas er naar vraagt ?

 • wmeulemanjr1

  Sommige kunnen rfc prijzen wat ze willen, feit is wel dat de gang van zaken zoals nu telkens gaat wel uiterst merkwaardig is, uiteindelijk is/was het wel een coöperatie.
  Heel erg merkbaar is dat niet als telkens na een min of meer 'genomen besluit' alsnog voor de bühne nog even een discussie moet plaatsvinden.

 • Bennie Stevelink

  Veel boeren ervaren tegenwoordig onzekerheid in hun bestaan. De ene boer gaat daar anders mee om dan de andere. Sommigen eisen van RFC dat die hun zekerheid moet geven. Iets wat RFC onmogelijk kan. Deze boeren zeggen dan dat ze "bezorgt" zijn over RFC, terwijl ze in werkelijkheid bezorgt zijn over zichzelf. Het leidt tot een hoop negativiteit en onredelijkheid.

 • Attie

  Bennie dit gaat over transparantie naar de boer toe, goed of niet goed??
  Heeft niks met melkprijzen te maken, dat zit wel goed!

 • Alco

  Ik kan @Bennie niet meer plaatsen.

 • Firma Vellenga

  Alco, tja wat moet je doen wanneer je altijd iets hebt verdedigd opgehemeld hebt en wat als een kaartenhuis in elkaar valt. Je blijft uitwegen zoeken met vreemde uitspraken om je gelijk maar denken te halen. Persoonlijk heb ik meer met over en weer naar elkaar te luisteren en begrip voor elkaars standpunten op te brengen. De heer Stevelink zal best op veel punten gelijk hebben, hij weet veel waar ik geen verstand van heb. Maar de in zijn ogen positieve uitwerking/uitstraling bij FC en zijn LTO zie ik niet terug

 • Bennie Stevelink

  @Attie, @Alco en @Vellenga, welke van de reacties voor die van mij gaan over transparantie? Ik zie alleen maar een stroom negativiteit, in veel gevallen ongefundeerd of onredelijk.
  Ik gaf dus mijn mening over deze stroom negativiteit. Blijkbaar heb ik de vinger op de zere plek gelegd.

 • brutus71

  @Bennie, maar je kunt toch niet ontkennen dat er steeds weer negatieve berichten naar buiten komen de laatste jaren, ik denk dat de onderste steen nog lang niet boven is

 • RIEN65

  Ben je het niet eens met het beleid van FC gewoon opzeggen. Geen probleem.
  Dan ga je naar een particuliere verwerker dan ben je helemaal monddood.

 • farmerbn

  @rien65, steeds weglopen als je ergens niet mee eens bent is makkelijk maar heb je geen vrouw.

 • Rianco

  Als we met zijn allen vinden dat FC niet meer coöperatief is, waarom kopen leden dan de obligaties niet op? Of is het omdat het te slecht gaat met FC? Dan is het een mooie test of andere investeerders er wel in willen stappen. Dat is immers hun vak om een bedrijf op de financiële ratio’s beoordelen. Transparantie? Wie kan een voorbeeld noemen van een bedrijf die haar hele financiële hebben en houden op straat legt zodat haar eigenaren dit kunnen bediscussiëren op openbare fora zoals boerderij.nl? Daar hebben we een ledenraad voor. En ja, ik geloof dat de 210 mensen verstandig genoeg zijn om het algemene ledenbelang te dienen. En gelukkig hebben we statuten die ons beschermen tegen teveel macht van ledenraden, bestuur, directie.

 • kleine boer

  vlog melk was ook een stroom van rfc ..... al die stromen word de consument gek van zo blijkt wel weer. Brengt meer op zei bennie al die stromen....

 • Firma Vellenga

  farmerbn, ik wilde het niet aangeven ben blij dat u het doet. Ik denk ook dat al die mopperende boeren geen vrouw hebben.... Met een vrouw in huis moet je toch ook andere standpunten aanhoren, hoef je het er niet mee eens te zijn maar toch om de lieve vrede te behouden luister je. En dat brengt vaak in de communicatie in bijvoorbeeld deze forum veel goeds.

 • Alco

  Gezien de benadering van onderwerpen door meerdere, vermoed ik dat er wel meer zonder partner zijn.

 • koeien10

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.