Redactieblog

16 reacties

‘Prijsschieten op de melkprijzen’

Dit is de eerste maand met de nieuwe garantieprijs van FrieslandCampina. Ze verlaagt de prijs met 66 cent naar € 35,75. Zegt RFC.

Uit de melkprijsvergelijking van Boerderij komt echter naar voren dat de leden van FrieslandCampina er € 1,25 per kilo op achteruitgaan. Rara, wie heeft gelijk?

Ik weet het niet en kan het ook niet beoordelen. Wel vind ik het een rommeltje bij het vergelijken van de verschillende melkprijzen. De basisprijzen verschillen al en dan kan de veehouder er nog allemaal toeslagen bijverdienen. Wat zeg ik? Bijverdienen? Het is meer kosten maken om aan bepaalde eisen van de zuivelfabriek te voldoen. Je mag blij zijn dat je die extra kosten er uit haalt met de toeslag op de melkprijs. Maar extra verdienen? Dat is maar voor enkelen weggelegd.

Een probleem vind ik dat je niet meer weet wie je moet geloven over je melkprijs

Een probleem vind ik dat je niet meer weet wie je moet geloven over je melkprijs. Ik vertrouw mijn coöperatie, die mij zegt dat onze garantieprijs slechts 10 cent lager is omdat er december een opwaartse correctie was van 56 cent. Maar ik heb ook geen reden om de rekenmeesters van Boerderij te wantrouwen. Die hebben er geen enkel belang bij om melkprijzen meer of minder rooskleurig voor te stellen. Ze zijn onpartijdig.

Kunnen de grotere zuivelfabrieken, coöperatief en particulier, niet samen een uniforme prijsvergelijking opzetten?

Kunnen de grotere zuivelfabrieken, zowel coöperatief als particulier, de koppen niet bij elkaar steken om te komen tot een uniforme prijsvergelijking? In ieder geval van de basisprijs. Dat geeft voor leden en leveranciers een hoop duidelijkheid.

Als dat niet gebeurt, moet ik wel concluderen dat de zuivelfabrieken niet willen dat hun melkprijs vergelijkbaar openbaar wordt

Als dat niet gaat gebeuren, moet ik wel de conclusie trekken dat de zuivelfabrieken niet willen dat hun melkprijs vergelijkbaar openbaar wordt. Dat ze kiezen voor een schemerige prijsstelling. Het lijkt er dan op dat ze bang zijn voor die vergelijking. Niet sterk.

Blijft over dat Boerderij nog intensiever gaat werken aan de juiste vergelijking van de prijzen. Dat is van belang voor alle boeren. Er is nu nog een overschot aan melk, dus fabrieken hebben geen behoefte aan meer.

Dat verandert de komende jaren. De stikstofmaatregelen en de wel of niet vrijwillige uitkoop van veehouderijen rond natuurgebieden en op de veenweide, doet de melkaanvoer dalen. Ook de grondgebonden kringloop leidt tot minder melk.

Feest voor de boer. Die kan dan weer veranderen van zuivelfabriek

Dat is dan feest voor de boer. Die kan dan weer veranderen van zuivelfabriek. Ze willen zijn melk dan weer graag hebben.

Dan is een gedegen prijsvergelijking een goede leidraad voor de te kiezen zuivelfabriek.

Laatste reacties

 • gvanderhulst

  Bijzonder dat de melkverwerkers zelf het wantrouwen bij hun leveranciers aanwakkeren.

 • Alco

  Vergaderboer is vergeten dat het melk quotum wel weg kon omdat de melkprijs internationaal bepaald werd.
  Dus heeft de stikstof problematiek en dus aanvoer daling in ons land daar geen bepalende rol in.
  Kostprijs vanwege mestafzet zal wel wat kunnen doen.
  Maar dat is een ieder zijn eigen keuze.
  Het kan echter ook gezien worden als steun voor de afnemer, waardoor deze weer goedkopere mais e.d. kan leveren.

 • Attie

  Gaat de zelfde kant op als de brokkenboer, maak vooral veel soorten en vergelijk is lastig..

 • Bennie Stevelink

  Om het nog ondoorzichtiger te maken heeft A-ware de “WP” ingevoerd. Voor zover ik het begrijp is WP een gewogen gemiddelde van alle melkstromen.
  Het misleidende is dat een verwerker met een hoog percentage speciale melkstromen, zoals A-ware, op WP veel hoger zal scoren, ook als de prijs per specifieke melkstroom juist lager is.

  De enigste vergelijking die zinvol is, is een melkprijs per melkstroom.
  Boerderij en LTO zullen daarom moeten gaan werken met een gedifferentieerde melkprijs vergelijking. Bijvoorbeeld:
  Biologische melk
  Gangbare melk zonder weidegang
  Gangbare melk mét weidegang
  Gangbare melk met gemiddelde duurzaamheid (focus Planet en wat daar vergelijkbaar mee is)
  Extra duurzame melk (Planet Proof en wat daar vergelijkbaar mee is)

 • farmerbn

  Ik ben blij met mijn kleine Franse coop die mij bijna elke maand in 2019 boven de 40 cent ex btw uitbetaalde. Hier heb je wél een melkprijs met nationaal vastgestelde basisgehalten van 3.80 vet en 3.36 eiwit. Heb je schone dikke melk dan zit je snel op 5-6 cent bonus.

 • veldzicht

  En wie heeft er nu eigenlijk om gevraagd naar al die soorten melk?Het was meer van weidevogels staan nu in de belangstelling dan gaan we weidevogelmelk maken voor een hogere prijs,wie weet verkoopt het.Nu staan er zoveel soorten melk dat de mensen denken het zal wel ik pak de goedkoopste.

 • sanderheerink90

  Bij de eerste melkgeld afrekening hier in duitsland van ammerland molkerei heb ik me verbaasd over de eenvoud hiervan.
  Omrekenen van gehalten vanaf de basispreis en afdracht kosten en klaar. Kun je zo narekenen doodsimpel. Bij rfc waren er meerdere afdrachten en regelingen etc dat je amper snapt wat ze eraf halen en wat je krijgt en hoe het eindbedrag tot stand komt. Hier nu 34 cent bij 3.4 eiwit en 4 vet als ik het goed zeg. Vergelijk dit maar eens met jullie kale melkpreis. En dat met heel veel gezeur en regeltjes minder. Tenminste zo ervaar ik het!

 • Koen Franken

  Zolang er maar Teveel melk word geproduceerd doet elke melkverwerker maar wat in zijn straatje past .

 • kleine boer

  rfc en andere laten zich gebruiken door de retailer stickertjes erop de consument trapt er weer in en de boer is de dupe zie hierboven aan de reacties in het buitenland kan het ook de melk word daar ook gewoon verkocht zonder poespas.

 • xw

  Koen Franken pakt het hele probleem in 1 zin ( en 2 regels)samen.

  Beste mensen, er is te veel en dat is ons eigen schuld.

 • kleine boer

  xw waarom is de prijs in de winkel dan niet lager geworden.... er klopt ergens iets niet meer.

 • haj146

  Vergelijken interesseert me geen ruk. Moeten gewoon maximaal uitbetalen en de inflatie zeker meenemen. 30 jaar lang delzefde melkprijs kan niet meer!

 • Alco

  @Koen Franken en @xw. Melk quotum kon wel weg omdat de prijs op de wereldmarkt gemaakt werd.
  Droogte in Nieuw Zeeland beïnvloede de melkprijs met meer dan 10 cent en de varkenspest in China de varkensprijs.
  Dus de vraag is: Hoe regel je dat?
  De constatering die jullie dus doen is waar maar van generlei waarde.

 • Tolgin

  @kleine boer, winkelprijs is niet volledig gekoppeld aan uitbetalingsprijs. Gaat over margeverdeling tussen retailer en zuivelonderneming. Concurrentie is zo groot dat winkelprijs relatief vlak blijft. Dit is ook de reden dat ondernemingen merken en toegevoegde waarde producten willen leveren. Denk zelfs dat de basisproducten verliesgevend zijn

 • kleine boer

  tolgin dat kan wel zijn maar als de aardappels duur zijn komt er in de friettent een bordje te hangen wegens misoogst is de prijs gestegen maar er hangt nog steeds geen bordje dat ze nu weer goedkoper worden door een goeie oogst... en zo is het met vele producten ook met de zuivel.

 • Feest? De kostprijs zal ook weer gaan stijgen waardoor ze het weer meer uit het buitenland gaan halen. Nee er zit een strop om je nek die allen maar meer aangehaald wordt. Stel domme sukkels zijn we .

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.