Boerenblog

2 reacties

‘Niet de boer op maar de consument op’

Juweeltje 458 was bij velen het kerstdiner. Dat leidde tot volop reacties. De tijd dat iedereen wel een boer kende, is allang voorbij. Burgers komen meestal niet meer naar de boer. We zullen als boeren nu naar de consument moeten.

Via mijn studie heb ik redelijk wat mensen uit de Randstad leren kennen. Als ik ze bezoek, neem ik wel eens eigen melk of yoghurt mee. Elke keer is dan de reactie dat de zuivel uit de supermarkt daar niet tegenop kan.

Als experiment heb ik daarom eens geprobeerd zelf een koe direct aan de consument te verkopen. Ik heb een berichtje gemaakt over het leven van Juweeltje 458 op onze boerderij en dat met een simpel bestelformuliertje voor het vlees in een paar Whatsapp-groepen met vrienden gezet.

De kopers hebben hier veel meer plezier van dan van het biefstukje uit de supermarkt

Er was veel interesse in het vlees, en ook via-via kwamen er behoorlijk wat bestellingen binnen. Voor de ‘mooie delen’ had ik geen prijs genoemd, maar deze waren desondanks het eerste verkocht. Het ging dan ook bij menig kerstdiner over Juweeltje, waarbij het verhaal zich van mond tot mond verder verspreidde. Het lokale product viel letterlijk in de smaak, maar vooral het verhaal erbij werkte. De kopers hebben hier veel meer plezier van dan van het biefstukje uit de supermarkt. En volgens mij begint de waardering voor een producent bij de waardering voor zijn product.

De tijd dat iedereen wel een boer kende, is allang voorbij

Door dit experiment kwam ik volop met mensen in gesprek over wat ‘lekker’ en ‘duurzaam’ voedsel is. De tijd dat iedereen wel een boer kende, is allang voorbij. De verbinding tussen producent en consument is verminderd, terwijl dit juist belangrijk is voor het begrijpen en waarderen van de sector.

Waar vroeger consumenten naar de boer kwamen om ‘te boodschappen’, zullen we nu naar de consument toe moeten

Ik denk dat hier een uitdaging voor ons ligt. Waar vroeger consumenten naar de boer kwamen om ‘te boodschappen’, zullen we nu naar de consument toe moeten. De vraag naar lokale (onbewerkte) producten groeit. En hoewel de biologische sector hier al meer op inspeelt, geldt vooral het goede verhaal. Dat is belangrijker dan het label.

Het ging met Juweeltje in omzet natuurlijk om peanuts en er is ook maar een klein groepje consumenten bereikt. Maar over deze fractie van onze productie heb ik meer positieve reacties gehad dan over de rest van onze productie in het afgelopen jaar. Dat is misschien wel de grootste winst.

Ik denk dat hier voor meer ondernemers kansen liggen om een deel van hun producten met extra marge te vermarkten

Natuurlijk blijft het een niche en is het lastig om de persoonlijke verbinding die zo belangrijk is te creëren voor een grote groep consumenten. Maar via-via kom je steeds verder en ik denk dat hier voor meer ondernemers kansen liggen om (een deel) van hun producten met extra marge te vermarkten.

Persoonlijke benadering

De uitdaging zit vooral in de persoonlijke benadering en de (bezorg)service, want daar gaat veel tijd in zitten. Als je niet oppast ben je daar de extra marge weer aan kwijt.

Voor mij blijft directe verkoop eerst een hobby voor ernaast. De berichten rond kerst van mensen die van Juweeltje aan het genieten zijn, geeft wel erg veel voldoening.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Beste Jehannes,
  Je zegt: -"De uitdaging zit vooral in de persoonlijke benadering en de (bezorg)service, want daar gaat veel tijd in zitten." maar dat is niet het probleem. Als je het iets groter aanpakt dan zijn daar mogelijkheden genoeg voor die je marge nauwelijks verkleinen.
  Het echte probleem is heb je Juweeltje 458 helemaal verkocht? Je zegt:"Voor de ‘mooie delen’ had ik geen prijs genoemd, maar deze waren desondanks het eerste verkocht."
  Heb je de minder mooie delen ook verkocht of heb je een hele grote diepvries? Voor één Juweeltje heb je nog wel ruimte maar ook voor Juweeltje 459 en 460? En vlees KAN je nog bewaren in de vriezer. Benieuwd hoe jij de directe verkoop van zuivel aan pakt.
  Afname zekerheid is (te) belangrijk voor een (melk)veehouder.
  Volgens mij één van de redenen waarom vroeger de coöperaties zijn opgericht.

 • Attie

  Tja, zo kun je ook genieten, terwijl anderen de 'lekkerste delen' oppeuzelen..

Of registreer je om te kunnen reageren.