Redactieblog

11 reacties

‘NMV praat mee met het mes op tafel’

“Ze hadden beter geen lid kunnen worden van ZuivelNL”, zegt Hanna resoluut.

Ze doelt op de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, die niet-bindend lid van de overkoepelende zuivelorganisatie is. Voorzitter Jorritsma is daar blij mee. Ze waren lid, maar hadden opgezegd met de mogelijkheid tot ongedaan making. Dat is kennelijk gebeurd. Ze praten nu mee met het mes op tafel. Als ze het niet eens zijn met een bepaald besluit, kunnen ze op elk moment weer opstappen.

Dit betekent dat ze gewoon hun zin kunnen doordrijven. Als er voor de boeren zware beslissingen worden genomen, dan zeggen ze dag met het handje en zoek het maar uit. Zwak.

De NMV heeft de andere organisaties in de tang

De vakbond zet de Nederlandse zuivel voor een duivels dilemma. De zuivel wil het takenpakket van ZuivelNL verzwaren. Onder meer met de Duurzame Zuivelketen, nu onder de vleugels van de NZO. Om dat te kunnen doen is de NMV nodig. Anders wordt het draagvlak onder de Duurzame Zuivelketen te klein.

Dus heeft NMV de andere organisaties in de tang. De constructie – ze kunnen er immers elk moment uitstappen – maakt goed overleg in het bestuur praktisch onmogelijk. Met de voorwaarde dat ze het lidmaatschap ieder moment kunnen beëindigen, hebben ze het veto in handen.

Alleen leuke dingen

Dat zijn ze zich zeer wel bewust. Ze schrijven op hun site, dat, wanneer besluiten zullen worden genomen die nadelige gevolgen hebben voor hun leden, ze zich dan op hun voorwaarden kunnen beroepen. Alleen leuke dingen voor hun leden stemmen ze mee in.

Dat kan natuurlijk niet. Stel dat alle leden van ZuivelNL dit soort voorwaarden stellen, dan is democratische besluitvorming ver te zoeken. Dat verlamt de werkwijze. Hier hadden de overige leden van ZuivelNL nooit mee akkoord moeten gaan.

Van twee walletjes eten

NMV wil van twee walletjes eten. Meepraten in een overkoepelende organisatie, maar afhaken als er voor hun leden nadeel uit voortkomt. ‘We willen graag de stem van onze leden laten horen’, zeggen ze, ‘maar het meedoen, mag nooit nadelige gevolgen voor hen hebben’.

Een mooi lid, die NMV. Alleen leuke dingen voor hun leden. Onbegrijpelijk.

Laatste reacties

 • Alco

  Het is nodig dat er mensen zijn die voor het voetlicht durven te brengen dat bepaalde besluiten geen toegevoegde waarde hebben, maar alleen de kostprijs verhoogd in de concurrentie strijd.
  Nogmaals: Alleen lege schappen in de winkel zijn scherprechter.
  Om dit af te doen met: "Wat hen niet aanstaat" is een dooddoener.

 • famboenink@hetnet.nl

  bedenk wel dat de architect van deze organisatie de groot is
  met de kennis van nu is het niet beter om de nzo/zuivel nl op te heffen ?

 • gjh

  NMV is echt een voorbeeld zoals het hoort te zijn. Ze hebben ruggengraat .

 • @123

  Zuivel.nl de melkveehouders betalen het meeste geld en de zuivel heeft de meeste stemmen, een totaal verkeerd beleid .

 • farmerbn

  NVM slim, vergaderboer/redactie boerderij jaloers.

 • haj146

  Juist goed van Nmv. Nzo en zuivelnl zijn de wolven in schaapskleren. Van alles bedenken zodat ze zelf werk houden en vooral een dik inkomen. Behalve de betalende boeren... Ooit was daar voorzitter tjeerd de G. U weet wel die onbetrouwbare achterbakse... Jarenlang dik verdient met stennis schoppen. Volgens mij zijn we gelukkiger zonder zuivelnl etc

 • Bennie Stevelink

  Ten tijde van Frieslandfoods was NMV structureel negatief over Frieslandfoods. DOC gaf het goede voorbeeld: die koos voor het “boerenbelang” en niet voor “coöperatiebelang”. DOC betaalde ieder jaar hoger uit als Frieslandfoods.
  De term “boerenbelang” en “coöperatiebelang” waren misleidende benamingen. Het ging in werkelijkheid om korte termijn belang en lange termijn belang.
  De lange termijn kunnen boeren niet overzien, dus kiezen ze standaard voor de korte termijn.

  Het resultaat van dit NMV-beleid kan iedereen met eigen ogen zien: de coöperatie die voor de lange termijn koos behoorde jaren later tot de hoogste uitbetalers, DOC die voor de korte termijn koos is jaren later structureel hekkensluiter.
  Mijn vrees is dat de NMV dit wanbeleid nog een keer gaat opvoeren binnen Zuivel.nl: kiezen wat boeren op de korte termijn het leukste vinden zonder de gevolgen voor de langere termijn te overzien.

 • @123

  Eigen vermogen zuivel.nl in 2014 ruim 35 miljoen euro, nu 1 januari 2020 nog geen 3 miljoen euro ,dit alles onder D'66 er Tjeerd de Groot .

 • j.verstraten1

  Tjeerd was directeur van de NZO voor alle duidelijkheid. De overkoepelende club van zuivelverwerkers. ZuivelNL heeft na opheffen productschap bewust ervoor gekozen de reserves aan te spreken. Ook is er bewust voor gekozen om de contributie nu niet te verhogen.

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink DOC betaalde in 2013 nog een hele beste prijs en investeerde tegelijk fors in een nieuwe fabriek.
  Toen besloten enkele pipo's om Rusland aan te spreken op het annexeren van de Krim waarop Poeting reageerde met o.a. een boycot op Europese zuivel, DOC kaas. DAT is de reden dat DOC nu niet bij de top betalers zit.

 • Attie

  Maak je geen zorgen Hanna, het zijn verstandige mensen daar bij NMV . Al is inleveren natuurlijk altijd een beetje pijnlijk..🤔

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.