Commentaar

18 reacties

‘Krimp is goed voor de prijzen met kleiner afbreukrisico’

Krimpen in vee? Tot vorig jaar oktober was dat niet meer dan een wensbeeld van linkse politici.

Tjeerd de Groot zijn halvering joeg menig veehouder in de gordijnen. En kijk nu eens, vier maanden later? De kalverhouderij verwacht in 2020 een krimp door stoppende bedrijven van 5% (VanDrie-directeur Marijke Evers) of minstens 10% (vakgroepvoorzitter Wim Thus). De varkenshouderij krimpt 7 tot 15% via de saneringsregeling. Bij het pluimvee is er in 2019 al dik 4% afgegaan.

Krimp ligt voor de hand

En het melkvee? Krimp in dieraantallen ligt ook hier voor de hand. De melkproductie per koe stijgt gestaag. Daardoor zijn er meer fosfaatrechten per melkkoe nodig. Dat aantal is gelimiteerd, ergo: gestage lichte krimp van het aantal stuks vee. Blijvers compenseren dat door aankoop van rechten van stoppers.

Eerste opkoopregeling

Daarbij zijn de geesten ook nog eens rijp voor een eerste opkoopregeling rondom natuur. Een beetje opkoop neemt snel 5% van het aantal dierrechten en daarmee dieren van de markt. Vion ziet het schip al slagzij maken en hevelt de fonkelnieuwe slachtlijn in Leeuwarden over naar een Duitse vestiging en gaat op de vrijkomende locatie vleesvervangers maken. Een op de vijf koeien en varkens zal volgens Vion, een top 3-speler in de Europese slachtwereld, binnen tien jaar verdwijnen uit West-Europa.

Kassa voor de intensievere bedrijven

Is dat einde aan de groei en inzetten van krimp in dieraantallen nu een probleem voor de blijvers? Nee. De laatste paar procenten vee veroorzaken gewoonweg de meeste problemen. Bij krimp met 5 tot 10% gaat de kans op overschrijding van een fosfaat- of stikstofplafond richting nul. De hoeveelheid mest op de markt daalt aanzienlijk en de mestafzetkosten halveren al snel. Kassa voor de intensievere bedrijven. Minder stank, minder transportbewegingen, iedereen zal het omarmen.

Minder vlees- en melkproductie is goed voor de prijsvorming, tenminste op korte termijn. Na een jaar of twee vullen andere partijen dat gat in de productie mogelijk in. Alhoewel, ook in Duitsland, Engeland, Denemarken en Frankrijk ligt uitbreiding van veestapels niet meer voor de hand. Ook daar is krimp het parool, zie ook Vions inschatting.

Pijn bij toeleveranciers

De meeste pijn zit misschien nog wel bij de toeleveranciers: voerleveranciers, accountants, fokkerijbedrijven et cetera. Ze zullen hun verdienmodel moeten aanpassen of kopje onder gaan.

Laatste reacties

 • D. de Jong

  Daarom handelsverdragen om prijs verhogingen op te vangen.

 • Kringloopboer

  Kassa voor de intensieve bedrijven .
  bode belicht de zaak weer van 1 kant .
  Maar het areaal landbouwgrond neemt de komende decennia met 15% af .
  Biologisch vorig jaar met 3000 ha. Gegroeid.
  Uitkoop bij n2000 gebieden nemen wel vee uit de markt maar de mestplaatsingsruimte ook.
  Nog maar te zwijgen wat de gevolgen zijn als we de derogatie niet verlengd krijgen .
  Of binnen de EU wordt afgeschaft in het kader van de green deal .

 • jfvanbruchem1

  kijk kijk ,D66 heeft toch gelijk

 • famboenink@hetnet.nl

  is dit een grapje of zo de melkveestapel is toch sinds 1984 bijna gehalveerd ?

 • JC Vogelaar

  Zeldzame beperkte redenering

 • egbert

  Krimp is goed? Hogere prijzen ???????????? Nederland zelfs maar een . Op de kaart van EU . Daar wordt aanbod op EU schaal niet minder van buren doen gewoon plankgas door.
  Al dat gezeur dat Nederland zoveel voedsel produceerd komt alleen maar dat we heel veel goede grond hebben en niet hele grote gebieden met rotsen puin te heet enz .

 • Gat

  Welk nut heeft uitkoop langs natura 2000. Grootste gelul. Heeft niks met uitstoot te maken, puur gebieden vergroten en problemen voor blijvers verder vergroten.
  Die natuurorganisaties geef ze 300.000 ha erbij. Tot ze uit zijn gerommeld en dan komen ze de volgende 300.000 opeisen. Dat volk kijkt alleen naar aantal ha en premie per ha. Dat is ons salaris voor het jaar. Want die tureluur, kievit of ander pluimvee brengt nul euro op de plank bij hun.
  Daarom moeten er bomen geplant worden. Om over 30 jaar te kunnen oogsten.

 • chila

  Verliesnorm is dit jaar weer aangescherpt , weg mestvoordeel van krimpende veestapel !

 • veldzicht

  En straks hebben de natuurorganisaties zoveel land dat er altijd wel gebieden zijn die ze verschrikkelijk duur kunnen verkopen voor woningbouw of bedrijfsterrein,kassa.Kunnen ze weer ander land kopen voor weinig van weggepeste boeren rond hun steeds maar uitdijende natuurgebieden.Gewoon kletspraat van die Robert Bodde,het areaal landbouw grond wordt ook steeds kleiner en kleiner.

 • EL

  Ook de redactie van Boerderij zal moeten krimpen!

 • Gerrit Lammertink

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • agratax(1)

  Stel Bodde heeft gelijk met zijn aannames m.b.t. tot daling aantal dieren leidt tot stijging van de prijzen wegens krapte op de markt. Prachtig!! Maar zouden er geen landen op de wereld zijn die dit gat dubbel en dwars opvullen? Als dat niet gebeurt wat betekent deze productie daling dan voor de Voedselzekerheid van de minder bedeelden in onze maatschappij?? Vooral dit laatste blijkt voor onze Linkse rakkers, zij die zeggen begaan te zijn met minder bedeelden, volkomen onbelangrijk te zijn. Hun beleid, wat de planeet moet redden, zou kunnen leiden naar een nog grotere achterstand van de onderste laag van de wereld bevolking. Of is hun doel deze hongerende bevolkingsgroepen te laten uit sterven, om zo de aarde te redden van de ondergang?

 • Gerrit Lammertink

  Agratax! Je moet al behoorlijk veel verdienen wil je links zijn! Velen hebben niet in de gaten dat alle maatregelen die linkse politici bedenken rechtstreeks door de linkse stemmers betaald worden

 • fietskip

  De winst per dier wordt niet meer als je minder dieren hebt. Dat gat wordt heel snel opgevuld van buiten Europa. Bovendien willen de linkse vriendjes dat ook niet duurder want dan kunnen hun kiezers dat niet meer betalen, dus krijgen we alleen maar meer deals van buiten Europa om de druk op boerenprijzen hoog te houden. Trouwens het zou de inkomens verschillen alleen maar sneller groter maken.

 • Soms

  melkveehouders meer te laten verdienen met minder vee of productie kan maar op 1 manier. De eerste liters beter betalen dan de laatste liters. Een toeslag van enkele centen liter op de eerste 100.000kg melk en voor iedere volgende 100.000kg melk steeds een ct minder. Pas dan wordt het voor ondernemers interessant om niet te willen groeien. En degene die toch groot wil boeren zal dus voor een gemiddeld lagere prijs produceren. Je kan er dus zelf voor kiezen. Uiteraard moet die plus opgebracht worden door de overheid/maatschappij. Je dient er immers andere sectoren mee.

 • Alco

  Keep om dreaming.

 • Axl

  Aantal dieren gaat naar beneden maar produktie van melk biggen eieren blijft gelijk of stijgt zelfs nog door verdere specalisatie.

 • Gerrit Lammertink

  Ik kan de opmerking van @JC Vogelaar onderstrepen, verder kritisch commentaar wordt hier niet geduld door Boerderij

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.