Redactieblog

26 reacties

‘Grondgebonden en groter, daar gaan we heen’

Even voortborduren op vorige week. Er is werk aan de winkel op het eigen bedrijf en Hans noemde een aantal oplossingsrichtingen. Hij wil ook de levensduur van koeien verlengen.

Ik was wat sceptisch over wat dat zou opleveren, maar Hans duwde me een berekening van het adviesbureau Valacon onder ogen voor Melkvee100plus.

Daar staat in dat we als boeren veel geld laten liggen. Als een bedrijf er in slaagt de gemiddelde leeftijd van de koeien van vier jaar – dat is op het ogenblik zo ongeveer het gemiddelde – naar vijf brengt, levert dat € 560 per koe per jaar op. Dat is op een bedrijf met 100 koeien een extra inkomen van niet minder dan € 56.000. Ik was er stil van. Als het zo is, hebben we inderdaad veel geld laten liggen.

Tot zover een kleine aanvulling op vorige week.

Boerenacties voor korte termijn, omslag op lange termijn

Zelf denk ik dat onze nieuwe stip op de horizon een grondgebonden bedrijf moet zijn. Zeker, actievoeren levert op korte termijn beslist wat op. Degenen die vorig jaar niet demonstreerden, moeten de collega’s, die dat wel deden, dankbaar zijn. Zij hebben de kooltjes uit het vuur gesleept.

We moeten een lage kostprijs houden om te kunnen verdienen

Maar dat is de korte termijn en de scherpe kantjes van de nieuwe regelgeving er wat af halen. Op de langere termijn komt er een omslag, daar raak ik meer en meer van overtuigd. We kunnen niet doorgaan zoals we altijd deden. We kunnen ook niet vijftig jaar terug in de tijd met een boer en een melkkar en de boerin die op het erf de kippen voerde. We moeten gebruikmaken en succes hebben met technisch en technologische ontwikkelingen. Dat kan een deel van de stikstofcrisis oplossen.

Consumentenvraag stuurt richting grote grondgebonden bedrijven

Wat blijft zijn de veranderende maatschappelijke inzichten. De consument wil koeien in de wei zien. De biodiversiteit zal veel meer aandacht vragen en krijgen. Mensen willen geen landschapspijn krijgen van kilometers eenzijdig groen grasland. Ze willen vogels en bloemen zien. Dat kunnen we met alle nieuwe technieken niet veranderen.

Over tien jaar heeft de gemiddelde melkveehouder 150 koeien met bijbehorende grond

Daarom zie ik het bedrijf van de toekomst steeds meer als grondgebonden. Kringlooplandbouw, dat zal het worden, hoe we er nu ook op afgeven. Echter, wel op veel grotere bedrijven. Ik geloof er niet in dat de consument meer wil betalen voor een andere landbouw. We moeten een lage kostprijs houden om te kunnen verdienen.

Dat kan met alle zaken die Hans vorige week noemde, maar wel de stijgende kosten opvangen door schaalvergroting. Ik ben er zeker van dat dit door zal gaan. Over tien jaar heeft de gemiddelde melkveehouder 150 koeien met bijbehorende grond.

Ondanks alle regels een ontwikkeling die zich versneld voortzet.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Blijven dromen. Als de gemiddelde Nederlandse boer er 50 koeien en vooral 30 ha bij moet nemen in 10 jaar (2 miljoen euro) dan is zijn kostprijs veel hoger geworden zodat boeren in andere landen 2 miljoen op de lopende rekening hebben staan.

 • Axl

  Plus de extra kosten van technologische ontwikkeling en techniek de geschiedenis leert dat dat niet de kostprijs verlaagd maar juist verhoogd

 • veldzicht

  @farmerbn.Dat moet je anders zien.Vele boeren zullen worden weggepest vooral rond die natura 2000 gebieden en de over gebleven boeren kunnen dat land huren zo dat ze ook natuurinclusieve kringlooplandbouw kunnen beoefenen,met nog wat subsidie van de overheid moet dat toch kunnen.Jammer voor die boeren die moeten stoppen en voor een schijntje hun bedrijf moeten verlaten om over te doen aan staatsbosbeher.

 • @123

  Blijf dromen vergaderboer, de plannen van EU Timmermans komen er ook nog aan, er blijft door dit idiote plan niets over straks.

  <>

 • xw

  veldzicht ziet dat goed.
  veel stoppers, je ziet het al de waarde van fosfaatrechten.
  En het is, dat er veel grond nodig is voor industrie en woningbouw( in ieder geval hier in N.-Brabant), anders zou de grondprijs zo dezelfde richting opgaan.
  Ik wil hier in toekomst nog wel eens zien of SBB en provincie alle aangekochte grond voor natura 200 voor een passende prijs verpacht krijgt.
  Nu is er hier al huurland waarmee geleurd wordt, omdat verhuurder nog altijd een giga huurprijs in gedachten heeft.

 • drikhend

  Ja groter of een soort garantie inkomen . De kostprijs zal lager moeten zijn dan de opbrengst prijs . En bij klein verschil zal er ook meer omzet moeten zijn . Of de prijs moet aangevuld worden . De vraag is wie gaat dat betalen ? . Atwoord zal wel zijn niemand . Dus de bedrijven zullen tog bepaalde omvang moeten hebben . En zeer waarschijnlijk groter worden . Grond is er niks te veel . Maar er wordt er in de toekomst wel meer aangeboden om te pachten (meestal jaar op jaar) . Dan zullen de prijzen ook wel zakken . Er zijn er al die al weer gewend zijn een lagere prijs te beuren en de rest zal ook wel overstag gaan als ze zelf met bewerken veel minder overhouden dan er geboden wordt . De markt doet zijn werk .

 • Hoorn Boer

  Ik bepaal zelf wel hoe groot mijn bedrijf moet zijn. Tot 7 jaar geleden molk ik 40 koeien. Altijd prima van kunnen leven! Toen m'n zoon besloot het bedrijf over te nemen hebben we een stal gebouwd voor 80 koeien. Deze omvang is voor de komende 25 jaar ruim voldoende om van te leven. Laten we elkaar als veehouders niet gek maken!

 • Gat

  Dus vergaderboer wil aan de wensen voldoen van consumenten, maar de melk in de winkel blijft evenduur? Dus die extra kosten neem je voor lief? Daar moet je dus 50% voor groeien plus grondgebonden worden.
  Ben ik blij dat je columnist bent en niet als accountant werkt.

 • Alco

  Het verhaal van Hans is 'sok' Net alsof wij dat niet al wisten.
  Grondgebonden zijn we ook altijd.
  De regel van 60% eigen eiwit moeten we als FDF maar eens voor gaan liggen.
  Daarnaast: Als de consument wat wil moet ze dat laten zien met lege schappen in de super.
  Maar niet zoals het nu gaat. Grote bek en de geïnfiltreerde bestuurders hun gang laten gaan.
  Het enigste punt wat te onderschrijven is dat de bedrijven groter worden.

 • f.degroot1

  Groot gelijk Hoorn Boer, vergaderboer heeft wel vaker voorspellingen gedaan die nergens op slaan.
  150 koeien verzorgen is een hele klus voor een gezinsbedrijf, als je alles tenminste zelf een beetje wil doen. Laat je veel uitbesteden, wordt je kostprijs vanzelf weer hoger.
  Dat ie er nu pas achter komt dat hoe lager het vervangingspercentage, (dus hoe duurzamer je veestapel) is getuigt ook niet van veel kostprijs kennis.
  Met zo'n 80 koeien per persoon kun je het werk fatsoenlijk aan , en blijf je ook wel boer.
  Melkprijs wordt vanzelf wel iets hoger, want links- of rechtsom zullen er toch minder koeien komen, en dat is alleen maar gunstig voor de melkprijs.

 • agratax(1)

  Als de huidige afspraken over Vrije Wereld Handel voor voedsel niet worden aangepast aan de eisen van de Groenen, dan zal er in Nederland weinig te verdienen zijn voor de bedrijfsovernemers bij de huidige grondprijs en de eisen die zij stellen aan Kringloop Landbouw en minimaliseren van import eiwit etc. Hoe moet een boer die geen mest kan kopen omdat iedere boer aan Kringloop doet en dus geen overschot kent nog zijn plantaardige productie op peil houden?? Nederlandse boer zal dus genoegen moeten nemen met een afnemende hectare opbrengst en zeker niet navenante daling van zijn kosten.

 • Attie

  Een lage kostprijs heeft alles te maken met verkaveling en grondgebonden. Koop je grond op afstand is het voordeel veel minder, en gaat het veelal op aan loonwerk.

 • Peerke1

  Kringlooplandbouw oke en dan zijn fosfaatrechten ook zinloos.

 • Piet P

  Kringloop en lage kostprijs bijt elkaar in nederland.
  Grond prijs is daarvoor te hoog.

 • Noordam2

  niemand reageert op de verhoogde leeftijd die vergaderboer na gaat streven. ik als akkerbouwer verbaas me altijd over de enorme hoeveelheid jongvee die genoemd worden. 1 of 2 jaar erbij moet toch kunnen? Wedden dat Hoornboer zijn koeien veel langer aanhoud?

 • haj146

  Inderdaad veldzicht. Ik zie nu al meer aanbod van grond dan vraag. Mensen zullen het een keer moeten verhuren voor een klein bedrag. Onder de 20000 liter per hectare kun je niet veel voor huurprijs betalen. Maar hopen dat de grondprijs niet klapt zoals on Denemarken.
  Dat we over tien jaar 150 koeien melken kan ik onderstrepen. Alle bedenkers van de overheid werken schaalvergroting de hand. Mag er ook niet aan denken om een hele generatie evenveel koeien te melken.

 • Attie

  Als je de berekening van farmerbn ff 10 of20 jaar terug denkt, kun je uitrekenen hoeveel het je gekost zou hebben..., gewoon doorgaan dus!!

 • famboenink@hetnet.nl

  in en uitkuil management verbeteren
  hoge levensduur van de koeien verbeteren
  levert een hoop geld op voor de boer en positiviteit bij de burger
  en kan eider melkveebedrijf morgen met gangs

 • vraagteken

  als de veehouderij sector in zijn geheel grondgebonden moet zijn waar haalt de akkerbouwer dan zijn mest vandaan?

 • Alco

  ? Kunstmest.
  Het toont weer aan met wat voor soort debielen we van doen hebben.
  En dan zijn er ook nog boeren die dat onderschrijven.

 • farmerbn

  @Attie, De melkveehouderijen zijn zeker de laatste 10-20 jaar gegroeid in melk én grond. Jammer dat de lening in dezelfde mate gegroeid is. Groeien met geleend geld is niet erg als de verdiencapaciteit meegroeit. Als dat niet het geval is kom je vast te zitten, maar bij overname ook.

 • veldzicht

  @Alco.Het zijn geen debielen.Allemaal stadse figuren die goed onderwijs hebben genoten kunnen praten als brugman en op een vergadering geven ze nooit op,alleen hebben ze veel te veel te vertellen en geen snars begrijpen wat landbouw inhoudt laat staan dat ze weten hoe je een boerderij financieel moet runnen.Dat soort lui helpen de landbouw naar de verdommenis.

 • jhp

  Ik zal wel te simpel zijn om het te begrijpen, die 56.000,-
  8 vaarzen minder nodig a laten we hele dure vaarzen hebben, 2500,- maakt 20000,-
  30.000 kg meer melk maal 0,40 maakt 12.000,- is samen 32.000,-
  Die 30.000,- productie stijging lijkt mij ook niet heel realistisch.
  Zo iemand moet je je belastingaangifte niet laten invullen.

 • Noordam2

  Waar haalt de akkerbouwer de mest vandaan. Wat dacht je van Vof??? Melkveehouder met 200 koeien en niet zoveel land, akkerbouwer veel land en geen koeien! Wat wil je nog meer. Ik stelde het al eerder voor, de reacties waren toen erg negatief. Nu misschien????

 • Attie

  Oppassen Noordam2 met een VOF, straks heb jij de mest en je compagnon de grond voor 60% van de waarde..!!

 • Attie

  Klopt farmerbn, je red het wel met een gemiddelde productie, maar niet met een gemiddeld inkomen. Overname moet je meer zien als een doorlopend proces, je kunt je bedrijf geen 20jaar stilzetten...

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.