Commentaar

13 reacties

‘Foute norm komt weer op bord boer terecht’

10 procent minder ammoniakemissie bij uitrijden zet geen zoden aan de dijk.

Het is maar hoe je het leest. Landbouw stoot 10% minder ammoniak uit op weiland. Dat klinkt heel wat beter dan: ‘Bij emissiearm uitrijden van drijfmest op grasland vervluchtigt 17% van de stikstof in de vorm van ammoniak. Voorheen werd aangenomen dat dit 19% was.’

Een natte-vingerberekening toont aan dat het peanuts is. Bij 30 kuub rundveemest per hectare met 4 kg N per kuub gaat er 120 kilo stikstof in de grond. 2% minder vervluchtiging is 2,4 kilo stikstof minder de lucht in dan voorheen werd geraamd. Keer 900.000 hectare, dat is 2,3 miljoen kilo stikstof (2,8 miljoen kilo ammoniak) minder in de lucht door een foute inschatting in een systeem dat wereldwijd wordt gebruikt.

Een natte-vingerberekening toont aan dat het peanuts is

De melkveestapel scheidt een kleine 300 miljoen kilo stikstof per jaar uit via gassen en de mest, de totale veestapel 506 miljoen kilo. Daarvan vervluchtigt een deel vanuit de stal en bij het uitrijden, een deel wordt vastgelegd in grasgroei, een deel vastgelegd in organische stof (de bodem/het bodemleven) en een deel spoelt uit naar het grond- en oppervlaktewater. Dat systeem is deels een black box: onduidelijk is hoeveel exact waar naartoe gaat. Ja, daar zijn deels aannames voor gedaan, een deel is te meten.

Foute norm opstekertje

De foute norm bij uitrijden klinkt nu even leuk, het is een opstekertje in de stikstofcrisis. Maar uiteindelijk komt dit geringere stikstofverlies wel weer op het bord van de boeren terecht: als het niet vervluchtigt dan zit het in het gras of het spoelt uit. Dat betekent nóg strengere verliesnormen en/of een eis om grasopbrengsten niet langer te schatten, maar te meten. Want die stikstof, schadelijk of onschadelijk, die blijft natuurlijk wel ergens.

Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, het blijven nare wonden. Wordt geheid vervolgd.

Laatste reacties

 • kleine boer

  robert over die hond of kat gesproken hoe zit dat met de bemestingsnormen van die huisdieren...... en hoe is daar de uitstoot van ?

 • Maas1

  Robbert het is wel duidelijk dat het schip naar de kelder gaat. We hielden van ons land en Holland maar straks als alles van jullie is mogen jullie het zelf onderhouden dan zullen we de verrommeling zien van de natuur en het " land". Wij als landschap stoffeerders zullen dan elders zijn, dan mogen jullie zelf de broek op houden en de handen uit de mouwen steken, succes met de criminaliteit.

 • KROON-EKO

  Hier ook een foutje in de berekening. Het gaat om de TAN (totaal ammoniakaal stikstof) grofweg de helft van de 4 kg in rundvee drijfmest. Dus 17% van 2 kg TAN i.p.v de 19% van 2 kg TAN. Interessant is wel dat dit ook geldt voor bovengronds uitrijden dit is geen 70% verlies van de TAN meer maar 63%. Ook is er bevestiging van 40% reductie door het uitrijden gecombineerd met water. Zo is de combinatie van bovengronds uitrijden gecombineerd met water 37,8% en daarbij bijna gehalveerd t.o.v. de 70% die voorheen aangehouden werd...

 • Alco

  Daar staan men helemaal niet bij stil Maas. Juiste analyse.
  @Robert: Je kunt ook de conclusie trekken dat doordat cijfers steeds kunnen veranderen, je er geen beleid op kunt maken.

 • René de jong

  Het maakt eigenlijk niet zo veel uit of het nu de hond of de kat is, als we maar naar de op werkelijke cijfers worden beoordeeld.
  Want ook wij hebben er toch niks aan dat het kostbare stikstof vervluchtigd of wegzakt naar het grondwater.

  Tot op heden zijn we door een giftige slang gebeten, zonder juiste onderbouwing en dus op aannames, berekeningen en dus ook op uitstoot uit andere sectoren liggen bij ons op het bord.
  Enorme investeringen in emissie beperkingen die dus op onjuiste info zijn gebaseerd.
  vr gr René

 • boerderij12

  @ maas moet robert zich maar vast laten omscholen

 • john***

  Zo wordt het ook opletten met emmissiearme stalsystemen waarbij minder vervluchtigd en de gehaltes in de mest stijgen!

  Waarbij een luchtwasser de afgevangen stikstof kunstmest krijgen we in systemen met bronmaatregelen hogere gehaltes in de mest en daarvoor hebben we meer grond nodig om de mest uit rijden.

 • agratax(1)

  Laten we eens uitgaan van het feit dat al deze stikstof dodelijk is voor de natuur en de mensheid. Wat is dan de oplossing volgens onze tegenspelers? Terug naar de tijd van overgrootvader, stromest? zeker is dat ammoniak nodig is voor de omzetting van stro in bruikbaar organische mest. Met dit systeem zl de natuur niet lijden onder stikstof uitstoot, want alle natuurbeschermers willen de landbouw terug in het hok van overgrootvader. Toen wist men niet beter en nam genoegen met de lage opbrengsten zonder stikstofverliezen. Een mogelijke oplossing is terug naar stromest aangevuld met kunstmest om de voedingsbehoefte van de plant op peil te houden. Doen we dit niet dan zijn de boeren de klos en op termijn de arme mensen die hun voedsel niet meer kunnen betalen of erger de landen die nog land kunnen ontginnen gaan dit doen en dan hebben we het paard mooi achter de bio-diversiteitswagen gespannen.

 • agratax(1)

  Beste Robert jullie bij Boerderij schrijven goede stukken over de onderwerpen die er spelen. Het zou aardig zijn als jullie de diepere gevolgen van deze ontwikkeling zouden aankaarten. Niet dat boeren dat niet weten, maar onze tegenstanders moeten wakker worden geschud en tot de conclusie komen, dat de winst die ze boeken aan de ene kant wel eens tot grote verliezen elders kan leiden. Lees verliezen niet alleen in geld, maar ook in sociaal of cultureel opzicht.

 • Gerrit Lammertink

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • john***

  Er moet gewoon een goed stappenplan doorlopen worden, brongerichte maatregelen en emissiearm uitrijden betekenen allebei een lagere veebezetting per hectare + Kunstmest aanvoer bij de te verwachten maatregelen.

  Een betere volgorde zal zijn om mineralen concentraat erkend te krijgen als kunstmest en dan pas gaan werken aan brongerichte aanpak.

 • veldzicht

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Gat

  Als stikstof in het gras zit, dan zit ie toch waar je hem hebben wilt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.