Commentaar

6 reacties

‘Weidegevoel’

De Ierse melkproductie groeit en groeit en groeit. En Ierse melkveehouders willen ook blijven groeien.

Optimisme troef daar, doe maar eens een rondje. Maar dat grenzeloze optimisme zal snel verdwijnen. De grootste melkverwerker, Glanbia Ireland, ziet problemen opdoemen. Bij ongeremde groei moet het steeds meer melk in de laag renderende bulkproducten verwerken. Coöperatievoorzitter Martin Keane gooit dan ook de knuppel in het hoenderhok. Hij wil naar een gereguleerde, gematigde groei. Hij wil geen quotering, dat is ketening. De veehouder moet zelf zijn keuzes kunnen maken. Glanbia zal alle melk blijven aannemen. Maar er komt wel een sturing via óf de melkprijs voor de extra kilo’s óf een verplichte kapitaalinjectie voor extra melk. Een besluit moet nog vallen.

Weidegang promoten

Een feest van herkenning. De meeste Nederlandse melkveehouders hebben al met dit bijltje gehakt na de afschaffing van de quotering. Eerst afgedwongen via het fosfaatreductieplan, daarna via regelingen van de zuivelaars.

Wel nieuw, en bedreigender voor de marge van de Nederlandse melkveehouders, is dat de Ieren hun weidegang veel meer gaan promoten op de Europese markt. Maak dus de borst maar nat. De Ierse koeien weiden 300 dagen per jaar dik 20 uur per dag. In december en januari staan ze droog, op een rantsoen van grassilage. Dat appelleert heel wat meer aan het weide-gevoel van de klant in de winkel dan de 120 dagen 6 uur per dag grazen die de Nederlandse zuivel promoot.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Doe maar eens een rondje Ierland en neem je fotocamera mee. Je zult op veel plaatsen de gier de sloot in zien lopen. Natuurlijk niet netjes maar als je afzet kwijtraakt aan de Ieren toch wel een mogelijkheid om ze zwart te maken.

 • .....

  Mag een consument dan nog wel zn spullen overzee halen en boeren niet meer?

 • kleine boer

  Er zijn er hier in nederland ook wel die alleen op gras melken en dag en nacht weiden maar die tellen niet mee in de studieclub....

 • Gat

  We willen toch kringlooplandbouw regionaal?

 • Jaap39

  Nederland moet zich helemaal niet enkel onderscheiden dmv weiden van koeien.
  In nl hebben we prachtige stallen, luxe boxen, geisoleerde daken. Je zult als koe maar 300 dagen buiten moeten staan, wat een drama.

  Geef de koe haar eigen keuze. Wil de koe de stal niet in? Dan is de stal/ voer niet goed. Wil de koe de de weide niet in, dan is er geen goed gras of onaantrekkelijk weer. Kortom laat de koe zelf kiezen waarbij zowel binnen als buiten voordelen biedt.

 • farmerbn

  Verplicht de staldeur open is beter dan koeien op stal houden en koeien verplicht weiden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.