Redactieblog

26 reactieslaatste update:9 sep 2019

‘Veehouders in de put’

We zien het bijna niet meer zitten. Dat kan een conclusie zijn bij de cijfers van de nieuwste vertrouwensindex.

Melkveehouders zijn ronduit negatief over het heden en de toekomst. De index daalde.

“We zitten nog altijd boven de index van de totale sector”, probeert Hanna wat positiefs uit de cijfers te peuren. “Al die cijfers staan me tegen. Ze zijn net als het weer. De ene keer valt het tegen, dan weer mee. Daarom hecht ik er weinig waarde aan. Mijn bezwaar is dat ze te vaak een negatieve lading hebben. Nu ook weer. Het is al geen vrolijke boel bij de veeboeren en dan komt er nog een breed uitgemeten index bij, die je nog dieper in de put duwt. We hebben behoefte aan goed nieuws. We moeten als boeren ook weer eens ergens om kunnen lachen.”

We zijn over de hele linie het haasje. Dat valt het meest op bij de stikstofdiscussie

“Dan moet er ook wat zijn om te lachen”, merk ik zuur op. “We zijn over de hele linie het haasje. Dat valt het meest op bij de stikstofdiscussie. Wie wordt het meest genoemd als sector die wel kan inleveren? Juist, de veehouderij. Voor velen een ver-van-mijn-bedshow. Die kan best inkrimpen. Anders moeten ze zelf minder gaan vliegen of de auto laten staan. Dat willen ze niet. Geen wonder dat de boer de toekomst met zorg tegemoetziet.”

Het meest funest voor een sector is dat je de moed verliest

Hanna schudt het hoofd:”Jij huilt mee met de wolven. Het meest funest voor een sector is dat je de moed verliest. Daar moet je niet aan meewerken. Mensen willen niet altijd nare dingen horen. Daarom zorgen veel televisieprogramma’s voor vertier. Die krijgen hoge kijkcijfers. Inhoudelijk sterke programma’s verdwijnen van de buis. Boeren zijn net mensen. Die krijgen ook de buik vol van slecht nieuws. Dat wordt dagelijks over hun uitgestort. Er is behoefte aan positieve berichten.”

Verdomhoekje

“Dan moeten die er wel zijn”, denk ik, maar zeg het niet. Want Hanna heeft gelijk dat we in het verdomhoekje zitten. Negatief nieuws duwt ons er steeds verder in. Ik neem me voor toch wat meer te zoeken naar positieve belevingen.

Ik realiseer me daarbij plotseling dat de kop boven dit stukje ook had kunnen zijn: ‘Veehouders positiever dan gemiddelde boer en tuinder.’

Laatste reacties

 • deB.

  Ik zeg het al jaren, het gaat kapot...of beter het moet kapot.

  Behoefte aan goed nieuws? Hou toch op man, behoefte aan een goede PRIJS...daar staat of valt uiteindelijk alles mee !! Waardeloze gedachtenwereld in de sector...altijd druk met gemiddeld beter dan...de buurman etcetc

  Nu weer in de provincie vanaf volgend jaar geen koe meer buiten, althans dat is de insteek....dom verdan, hier gaan de koeien naar buiten, resoluut....en als ze dat niet willen toestaan is het heel over en uit!! Gevolg van de WATJES mentaliteit onder de boertjes...nee, lekker een stuk touw pakken, en op een nietszeggende keuring met een scheef hoofd rond lopen, en maar wijs doen.


  Vies klote beroep geworden onmogelijk gemaakt door nitwitten

 • Vhouder

  nee beste de B boeren is een prachtig beroep ambtenaren dat zijn de klootzakken die ons het leven zuur maken jou koeien kalveren en jou land kun je toch wel van genieten

 • deB.


  Koeien in het land, of beter ze mogen niet in het land, is hier vandaag weer een hot item...Het genieten houdt op deze manier halt

 • Ik vraag mij wel eens af wat voor soort mensen daar in de raad van state zitten ,die met die besluiten nederland proberen kapot te maken.p.s. en deluchtvaart buiten schot telaten

 • deB.


  Kijk naar het onderzoek van vandaag het kaartje van nederland, randstad en vooral rondom schiphol is het diep en diep triest rood gekleurd!!

  Rest van nederland blauw, waar de meeste koeien lopen...en die moeten dwars gezeten worden, en lelystad krijgt groen ligt uit Brussel.

  Men moet zich kapot schamen, en wij moeten ons niet meer laten decimeren!!!!

 • 306lsa

  <>
  Misschien is er wel een soort tegen geluid nodig eigenlijk verwacht je het van .......................

 • Firma Vellenga

  Ow ow deB. U hebt helemaal gelijk. Ik lees dat uw grens bereikt is of er waarschijnlijk al over heen. Blijf wijs en blijf glimlachen. Wij weten allen beter Alleen zijn wij degenen die er in zitten, over een paar jaar komt het besef dat ze het nu allemaal verkeerd hebben gedaan. Wij roepen dan weer dat we dat altijd hebben verkondigt. Zo blijven we ons steeds ergeren dat is niet gezond. Kop omhoog en denk er je eigen van, en lach...

 • Henk.visscher

  Het probleem van tegenwoordig is dat mensen specialisch worden opgeleid, ze overzien niet meer het geheel, ze begrijpen niet meer wat een ingreep op hun vakgebied met het geheel doet.

 • Cvdo

  Hebben we het niet een beetje aan ons zelf te danken??.....

  In april 1945 werden boven Nederland ladingen voedsel gedropt zonder beterlevenkeurmerk, planetproof,.. blanco verpakking zonder gelul en poespas erop.. maar niemand die zijn neus ophaalde!!!

  In de decennia daarna is de sector aangejaagd door o.a. het marshallplan en WIR, de doodlopende weg van schaalvergroting ingeslagen.. de illusie van wereldwijde agrarische marktleider is door ons postzegel formaat en kostprijs een onhoudbare utopie.... We hebben de maatschappij totaal over het spreekwoordelijke paard getild door ze op hun wenken te bedienen met overvolle schappen met daarin talloze variaties.. ze reageren echter als een verwonnen kind dat gecorrigeerd wordt met de belofte van snoepgoed, ... Een flink 'pak rammel' is wat ze nodig hebben in de vorm (bijna) lege schappen....

  Stikstof opkopen voor de behoefte van de maatschappij zou voor de sector naar mijn mening een warme sanering in werking kunnen stellen die de stopper voorziet van zijn nooit opgebouwde pensioen en de maatschappij zijn verdiende 'pak rammel'....

 • Mfb

  En de boer hij ploegde voort.....

 • koestal

  De boer is de kop van Jut.

 • kleine boer

  Cvdo goed stukje.

 • husky

  Het is zo als het is, maar eigenlijk had men voor 40 jaar terug al grondgebondenheid in moeten voeren, wil je 2000 mestvarkens, zorg maar dat je contract hebt met akkerbouwer, kleinere bedrijven, beter inkomen denk ik en gelukkigere boer en burger.

 • Maas1

  @de-boer
  Het geluids fragment wat je hebt geplaatst van Jensen laat een doorkijkje zien van bepaalde stromingen en gedachten die gekoppeld kunnen worden aan bepaalde klimaathysterie,wat een zeer riskante uitwerking kan hebben voor de mens.
  Blijf vooral de nuchtere Hollander en laat je niet meeslepen in massa hysterie en gekte!


 • farmerbn

  Het ligt aan de verwende burger en de zuinige consument. Burgers willen dat alles duurzaam enz is zodat onze producten een hoge kostprijs krijgen. Consumenten (die financieel ook gewoon klem zitten) willen producten voor de laagste prijs. Supermarkten dreigen daardoor basisproducten uit goedkope landen te halen als Europese boeren te veel vragen. Boeren hier moeten mercedessen leveren voor fiat prijzen.

 • agratax(1)

  Dat nu alles samen komt, is misschien wel een zegen voor Nederland. Het is nu niet meer de boer, die klem is gezet door de politiek, die alles voor zoete koek aanneemt wat wetenschappers van verschillende pluimage rond bazuinen. Eindelijk is het de politiek gelukt om zijn onvermogen voor het voetlicht te brengen "De hele economie zit zo vast als een huis". Er kan alleen nog gewerkt worden als ze weer eens nieuwe rekenmethodes bedenken van 100 % onmogelijk weer 50 % mogelijk te maken met dezelfde uitgangsgegevens. Helaas hierbij zal de voedselproductie zoals we die kennen het onderspit delven. In de politieke burelen blijft de wet van de (grote) getallen zegevieren boven de Waarheid.

 • deB.

  Vrije markt, icm de waanzinnige kostprijs verhogende eisen, via overheid en zuivel!!!!
  Het is de dood in de pot, fatsoenlijk verdienmodel is verdwenen, iedereen houdt zijn kruit droog, maar het is een puinhoop in de sector. Leveranciers die nog kas willen verkopen, schuiven betaaltermijn naar medio december....het zegt ALLES

  Afgezien een aantal jongelui die naief met een koe aan een touwtje op een keuring hobby dansen, de verstandige beginnen er niet meer aan. Sector is over, op deze conditie's

  Altijd al over verbaasd, maar laatste tijd wat een verlakte naiviteit onder de boertjes!!

 • koestal

  Verwende burger en de zuinige consument willen voor een dubbeltje op de eerste rang winkelen in een supermarkt,willen ook de goedkope vliegreisjes vanaf een overvol Schiphol.

 • Wen er maar aan !
  Net als mijnbouw , de turfstekers en de textiel industrie gaat de veehouderij ook verdwijnen.

 • analytische boer

  Domino-effect. Er staat een ramp voor de deur of is inmiddels begonnen. Al die 1000den bouw-projecten die stil-gelegd zijn. Als de bedrijven hun personeel moeten door-betalen bij maanden wachten op werk, dan staan er weer zeer veel bedrijven op omvallen. Dramatische werkeloosheidscijfers over een jaar ??? Geen werk, geen belasting-inkomsten, WEL uitkeringen betalen. de rente is al ongeveer 0 %. Gedroomde NATUUR van100 jaar geleden , kun je niet van eten. Dankzij de RAADvanState CRISIS.

 • Ben ook bang dat dit land binnen zeer korte termijn naar de knoppen gaat als er nu niet wat wordt gedaan aan die milieu en klimaat gekte.

 • koestal

  Ik verbaas me nergens meer over ,wat er in Nederland gebeurt.

 • koestal

  Shell betaalt al jaren geen belasting meer ,maar profiteert volop van de baten van het aardgas in Nederland.

 • EL

  Van de multinationals moeten we het hebben, volgens de jongedame van D66!

 • wienbemelmans

  Ze hebben het land haast naar de klote,met dank aan Den Haag.

 • koestal

  Boeren zijn Staatsvijand nummer 1 zegt Sieta,zo worden we ook gezien,we krijgen overal de schuld van.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.