Redactieblog

5 reacties

‘NMV moet meer waakhond zijn’

De Nederlandse Melkveehouderij Vakbond (NMV) is boos. Nu op de stikstofcommissie. De bond voelt zich genegeerd. Ze hadden graag aan tafel willen zitten maar zijn niet uitgenodigd. Ze schreven wel een brief, maar daar blijft het bij.

Daarom is voorzitter Harm Wiegersma boos. Vooral ook omdat een reeks terreinbeherende organisaties en natuur- en milieuclubs wel zijn uitgenodigd. Dat lijkt onlogisch, maar is het niet. Deze natuurclubs hebben allemaal hetzelfde doel: natuur, milieu en dierenwelzijn verbeteren. Hun aanpak is verschillend, maar het doel is hetzelfde.

Afgesplitste groeperingen binnen Landbouw hebben hun eigen achterban met elk hun eigen doel

Dat is niet het geval met de Landbouw. Daar zijn ook meerdere organisaties, maar die hebben niet hetzelfde doel. Ze kunnen zich niet vinden in het LTO-beleid dat zich richt op het sectorbelang. De afgesplitste groeperingen vertegenwoordigen het belang van de eigen achterban. Dat is op zich prima, maar daardoor zijn het wel andere organisaties met een ander doel geworden.

Ze manifesteren zich ook anders. Ze zijn vaak tegen, zo lezen we op hun website. Zoals tegen de fosfaatrechten. Ze zijn het niet eens met de huidige derogatie, maar kiezen voor een bedrijfsspecifieke derogatie. Een soort maatpak voor elke boer dus. Ook hebben ze twijfels over de onderbouwing van het huidige mestbeleid. Ze zetten zich in om als NMV met een betere onderbouwing te komen.

‘Waakhond van LTO’

Ze zijn het ook niet eens met het beleid van de LTO. Voorzitter Wiegersma deed eens de uitspraak: wij voelen ons de waakhond van de LTO. Dat is prima, maar dan is het beter dat je niet samen aan dezelfde onderhandelingstafel zit. Dat straalt verdeeldheid uit.

Zoals bij de stikstofcommissie. Voorzitter Remkes zoekt een voorstel om uit de penarie te komen met een zo groot mogelijk draagvlak. Daarvoor kiest hij de organisaties met een zo groot mogelijk draagvlak onder de sectorale achterban.

Je kunt van de commissie Remkes niet verwachten dat die aan zijn tafel de verschillende meningen van de boeren op een lijn probeert te krijgen

Dat is bij natuur- en milieu niet moeilijk omdat die hetzelfde doel nastreven. Bij Landbouw ligt dat anders. Daar is LTO wel de grootste, maar zeker niet de enige. Het is ook duidelijk dat die verschillende visies op de toekomst hebben. Dat mag best, maar je kunt van de commissie Remkes niet verwachten dat die aan zijn tafel de verschillende meningen van de boeren op een lijn probeert te krijgen. Daarom kiest hij voor de gemakkelijke weg en neemt de grootste, die in ieder geval met één mond spreekt. Dat begrijp ik.

NMV een klein LTO‘tje

NMV moet daar niet boos om zijn. Om met Wiegersma te spreken: ze moeten meer waakhond zijn. Dat betekent harder blaffen als er onheil dreigt. Dat doet NMV te weinig. Ze worden steeds meer een LTO’tje.

Ze zouden strijdvaardiger en meer actiebereid mogen zijn, zoals een goede waakhond betaamt.

Laatste reacties

 • Alco

  Moet het LTO maar met alle regionen apart een deelname verzoek indienen.
  Om zo van enige betekenis te kunnen zijn bij een stemming.
  Maar ja. Het LTO als loop jongetje van Wageningen heb ik zo wie zo al geen fiducie.

 • Henk.visscher

  Nou ten eerste heeft de LTO niet veel draagvlak meer, en al die natuurorganisatie,s hebben ook niet echt allemaal hetzelfde doel, de een wil nog veel verder gaan als de andere, het begint steeds meer op te vallen dat degenen die niet met de wind meewaaien , buitenspel worden gezet

 • HJ O R

  Het is maar de vraag of LTO meer leden heeft dan de NMV
  https://www.boerenbusiness.nl/opinies/leonie-bosch/opinie/10878431/het-best-bewaarde-geheim-van-lto LTO is voor de anderen een gemakkelijke prooi, en daarom wordt die uitgenodigd. NMV en DDB en ook andere partijen hebben vaak veel meer praktijk kennis in huis en maken veel vaker gebruik van de laatste cijfers en daarom zijn ze niet interessant voor onze tegenstanders. Het is jammer dat het soms zo gaat, maar het is wel realiteit.

 • hollandagri

  LTO heeft het draagvlak van de regionale mensen en niet van de landelijke inzet. Bovendien is LTO niet onafhankelijk en heeft last van haar eigen advies nevenactiviteiten en bouwbureau. In de politiek zou het niet mogen.

 • hollandagri

  Bij Remkes konden wel zogenaamde organisaties aansluiten die nog niet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.