Boerenblog

4 reacties

‘Handel zoals je tegenspeler’

De kans dat Schiphol dichtgaat is groter dan dat de veestapel wordt gehalveerd.

De vakanties zijn allemaal voorbij en de scholen zijn weer begonnen. En zoals een goed schoolmeester betaamt, vraagt hij aan zijn leerlingen hoe wat en waar. Onze jongste wist wel raad met deze vraag. Hoe? Met de trekker! En naar welk land ben je dan geweest? Naar het weiland natuurlijk!

Prinsjesdag, zwartepietendiscussie én halvering veestapel

Het nieuwe schooljaar start meestal gelijk met het uitlekken van stukken van Prinsjesdag en daarna volgt de zwartepietendiscussie. Maar dit jaar is er heel ander nieuws. We gaan de veestapel in Nederland halveren. Het is net een bananenrepubliek.

Moet de sector deze discussie over immense krimp nu echt serieus aangaan? Wie neemt hierin dan het voortouw? De standsorganisaties of de grote agrarische coöperaties? Het afschieten van het PAS was al een afgang, maar blijkbaar kan het nog erger.

Gunstig klimaat en goede grond

De Nederlandse melkveehouderij staat al decennia hoog aangeschreven. Een gunstig zeeklimaat, goede grond en grote mate van vakmanschap zorgen ervoor dat de we aan de top staan. Voor elke koe die uit Nederland verdwijnt, moeten er in het buitenland twee terug komen.

Schiphol moet dicht, als je wilt vliegen ga je maar naar Brussel of Düsseldorf

Politieke partijen die zich hierop willen profileren, spelen nu wel een erg zwakke kaart. Had dan gewoon gezegd waar het op staat. Schiphol moet dicht, als je wilt vliegen ga je maar naar Brussel of Düsseldorf. Dan zijn veel van de files rond Amsterdam ook gelijk opgelost. Dat geeft veel win-winsituaties en ook veel winst voor het milieu.

Lees verder onder de foto.

Gooi Schiphol maar dicht, dan heb je pas écht milieuwinst, schrijft columnist Pieter Schouten gekscherend. - Foto: Lex Salverda
Gooi Schiphol maar dicht, dan heb je pas écht milieuwinst, schrijft columnist Pieter Schouten gekscherend. - Foto: Lex Salverda

Leg het probleem bij de buurlanden neer. Dan kun je hen ook de zwartepiet toespelen als de doelen niet gehaald worden. Klinkt mij allemaal als stompzinnigheid van de bovenste plank.

Als bij mij in de schuur een koe schijt, dan kan dit effect hebben op een verzuringsgevoelig bosje vele kilometers verderop

Als bij mij in de schuur een koe schijt, dan kan dit effect hebben op een verzuringsgevoelig bosje vele kilometers verderop. Toen ik erachter kwam dat dit de werkwijze was, heb ik snel iemand anders voor mijn karretje gespannen. Die PAS-materie snijdt geen hout.

Ik heb een bureau gevonden dat zich hiermee bezighoudt en ik heb dat bureau de opdracht gegund. Hier ga ik mijn tijd niet aan besteden!

De overheid draait maandelijks aan de knoppen, dan doe je dat als sector ook. Maak de uitstoot per koe gewoon lager – op papier

Als ondernemer moet je je nooit blindstaren op een probleem. De oplossing ligt namelijk vlak achter het probleem. Handel zoals je tegenspeler. De overheid draait maandelijks aan de knoppen, dan doe je dat als sector ook. Maak de uitstoot per koe gewoon lager, op papier. En in de praktijk gaan we zien dat er ondernemers zijn die het lukt om dat ook nog te realiseren.

Het is nu tijd om het hoofd koel te houden en de kop niet in het zand te steken. De juiste mensen naar voren te schuiven om een heldere discussie aan te gaan. De kans dat Schiphol dichtgaat is groter dan dat de veestapel wordt gehalveerd. Het zou ook niet best zijn, want dan zouden al die toeristen ook op vakantie moeten naar het weiland.

Laatste reacties

 • kanaal

  goed verhaal de aanval is meestal het beste .

 • 306lsa


 • agratax(1)

  Ik ben het met schrijver eens, vervang het verdedigen door de aanval.
  Maar als ik de advocaat van de duivel speel, kom ik tot de conclusie dat ieder onderzoek dat je als boeren laat doen door een door de politiek gestuurde ministerie wordt afgeschoten omdat je onderzoeksinstituut niet gecertificeerd is. Is het wel gecertificeerd dan zal de uitkomst zo zijn als de politiek dat wenst. Zij werken per slot vaak in opdracht van de overheid en willen deze toch wel goed betalende klant niet verliezen.

 • melkveehouder .

  @Pieter. Als je bedoeld te zeggen geef ze een koekje van eigen deeg, dan ben ik het daar mee eens. Uitbreiding van vliegverkeer kan niet meer omdat voor iedereen voorzienbaar was dat er een stikstofprobleem zat aan te komen. Gelijke monnikken, gelijke kappen zoals dit ook bij de fosfaatrechten discussie de landbouw voor de voeten werd gegooid. Lijkt me juristenvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.