9 reacties

‘Burger bestolen van de beste voedselproducent’

Hoe leg je de burger uit dat hij van ’s werelds beste voedselproducent bestolen wordt?

De voedselvoorziening is na 60 jaar ‘nooit meer honger‘-beleid de meest ondergesneeuwde zorg der Nederlandse burger én overheid. Klimaat en milieu zijn nu vele malen belangrijker voor de mens met de overvolle maag, met stikstofdepositie op (kwetsbare) natuur als nummer 1. Al wil ik de woorden stikstof en Remkes eigenlijk niet eens meer uitspreken, je ontkomt er simpelweg niet aan.

Milieumoraalridder Vollenbroek vocht succesvol het PAS-luchtkasteel aan. Populistische politieke etters als Tjeerd de Groot en Jesse Klaver waren er als de kippen bij met hun oplossing van halvering van de veestapels. Bij elk boerengezin klopte het hart de afgelopen weken zenuwachtig of de commissie-Remkes hun advies toch niet over zou gaan nemen. Groot was bij sommigen de vreugde toen dit niet zo leek te zijn.

Natura 2000-gebied

Remkes heeft het niet gedurfd hard stelling te nemen tegen de Nederlandse veehouderij. Met zijn vage advies kun je alle kanten op, dus ook de verkeerde. Wat overblijft na het lezen van het rapport, zijn vragen. Wat zijn oude stallen? Wat zijn relatief hoge emissies? En vooral: welke afstand is nabij een Natura 2000-gebied? Als al deze vragen met een groene pet op beantwoord worden, is het goed mogelijk de hele Nederlandse veestapel in de tang te nemen. En dat is nu juist het doel van alles wat maar links, groen of rood is.

Een politicoloog aan het roer, met onder zich een postcodeloterijmeisje

Kostprijsverhoging

De architecten van de niet te bevatten milieuwaanzin hebben al decennialang de lijnen uitgezet om de fuiken op te zetten. Diep geworteld in politiek, media, rechtssysteem en onderwijs is het groene geloof onder de oppervlakte verspreid en vormgegeven. Tot in het bedrijfsleven aan toe, met zuivelman De Groot voorop. Die heeft binnen de NZO ongetwijfeld zijn idiote sporen nagelaten. Bij ’s lands grootste zuivelaar is het niet anders: een politicoloog aan het roer, met onder zich een postcodeloterijmeisje en vanaf 1 oktober ook een lid van de commissie-Remkes. Die kon niet nalaten toch vooral ZuivelNL te bedanken voor diens toezegging de benodigde sectorplannen voortvarend door te zetten. Oftewel, nog meer kostprijsverhoging en in nog hogere versnelling de Nederlandse melk de markt uit prijzen.

Boerenprotest

We hadden enkele jaren medelijden met de Brabanders met hun aanvullende emissie-eisen, nu wordt binnen de kortste keren heel Nederland hier onder gesmeerd. Die idiote braafste-jongetje-van-de-klaseisen helpen de Nederlandse landbouw naar de Filistijnen. De producenten van het beste voedselpakket ter wereld, met de beste diergezondheid en dierenwelzijn, laagste middelen- en medicijnengebruik en laagste milieu-impact ter wereld worden uitgekotst. Ik wens niemand honger toe. Maar hoe willen politici de Nederlandse burger uitleggen dat hij van de beste voedselproducent ter wereld bestolen is? Om dit geluid massaal de wereld in te helpen, hoop ik van ganser harte dat de Nederlandse Landbouw, morgen 1 oktober, zijn statement zal maken!!

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Prima artikel! Wat verder wat onderbelicht wordt is het feit dat de ongeremde groei van de bevolking de grootste bedreiging is voor het milieu. Hierdoor wordt de leefruimte van mens en dier ernstig beperkt , wordt de voedselproductie in NL bedreigd wordt de kwaliteit van de lucht (door o.a extra stikstofuitstoot) sterk minder.

 • Marowak

  De mens kan heus wel een paar weken zonder vliegen, maar een paar weken niet eten gaat lastig worden

 • Alco

  Totale opname van landbouw van stikstof is groter dan de uitstoot. Maar men verrekt het om daar naar te kijken.

 • Henk.visscher

  Laat die gasten van de boerderij dat eens uitzoeken en er een artikel aan wijden, ik wil gewoon weten hoe het zit, als we een grote vervuiler zijn dan neem ik de verantwoording, zoniet en men gaat iets gedwongen doen,dan wat mij betreft keiharde actie,s net als in Frankrijk

 • nvanrooij1

  @henk.visscher
  Lees het artikel van Jan Cees Vogelaar maar dan zie je de antwoorden. Zijn column heet volgens mij Vogelvrij .

 • Marowak

  Ik dacht dat er in nederland het principe geldt van de vervuiler betaald. Laat uitreken alle plussen en minnen van elke sector die reactief N uitstoot en laat die vervolgens de rekening betalen. En het niet van de ene sector afsnoepen zodat de andere sector zijn gang kan gaan.

 • koestal

  Ze proberen straks de stikstofrechten van de boeren te stelen,voor de luchtvaart verkeer en industrie. Dat mag niet gebeuren met die onbetrouwbare politiek. Dan maar weer naar den Haag.

 • hendruk

  Beste mensen, we hebben allemaal kunnen lezen dat Mesdagfonds de WERKELIJKE stikstofuitstoot van de veehouderij heeft berekend.

  Zij kwamen uit op 26.500.000 kg N negatief!!!

  Vrij vertaald: de sector neemt meer N op dan dat het uitstoot! En dat is uniek! Dat doet niemand hen na!
  Wonen, industrie, (vlieg)verkeer én energiecentrales zijn ALLEN netto vervuilers!

  Opa Remkes ( waarom in vredesnaam blijven die stropdassen mekaar toch baantjes toespelen tot in het bejaardenhuis toe, waardoor een pensionada ons de les meent te moeten lezen? ) moet, zo gauw ie thuis is van de seniorengym, zijn pleidooi om de veehouderij te saneren asap in de kachel mikken. Een groter broddelwerk is er de afgelopen jaren niet afgeleverd!

 • Mbmb

  Er mist ook nog iets in de discussie die onze linkse vrienden zeker nooit zullen aanroeren, namelijk de enorme maatschappelijke rekening die zal volgen als ze de veehouderij halveren en boerenland omvormen in natuur. Nu levert elke meter boerenland geld op en de boer beheert die grond voor bijna niets. Natuurbeheer kost vreselijk veel geld als alle arbeid vol betaald moet worden met de enorme overheadkosten van de natuurorganisaties. Want die zijn alles behalve efficiënt. Nooit zie ik een berekening van de kosten die de maatschappij nu al voor de kiezen krijgt en straks nog veel meer. Zoals we allemaal weten is GL alleen goed in het verspillen van geld van een ander en heeft een achterban die leeft uit andermans zak. Zeg Jesse, zeg dat ook eens even als je weer in het ultra linkse programma DWDD staat te blaten. Zeg er ook bij dat jijzelf er dan allang van door bent en je linkse zakken vult met een mooi baantje bij de EU. Zie ook Samson, de maker van de PAS. Waar is hij om verantwoordelijkheid te nemen? Natuurlijk niet, liever die 2 ton salaris als maatje van Timmerman. Wat een corrupte zooi is die overheid.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.