Redactieblog

4 reacties

‘Boer wil niet aan het roer’

Goedbedoeld van Agrifirm: ze willen de boer weer aan het roer hebben. Als lid van Forfarmers moet me dat aanspreken. Sinds de beursgang is mijn coöperatieve gevoel tot een minimum gedaald.

Dat is anders bij Hans. Die vindt het als jonge boer prima zo. “Een moderne vorm van samen zaken doen”, meent hij. Het coöperatiegevoel heeft hij nooit gekend. Voor hem is de coöperatie een onderneming die de boer voordeel op moet leveren. ForFarmers voor voer, FrieslandCampina voor de melk. Niet meer en niet minder.

Ik denk dat Agrifirm op de goede toer is

“Ik denk dat Agrifirm op de goede toer is”, zegt Hanna. “Ze onderkennen dat de financiële cijfers van de coöperatie de boeren matig interesseren. Het gaat vooral om gewin voor het eigen bedrijf. Daar speelt Agrifirm handig op in. Ik vind het een goede formule om op bedrijven van collega’s de boeren uit te nodigen. Daar komen naast coöperatiezaken ook de praktijk op de boerderij aan de orde. Het worden studieavonden, waar je met collega’s informatie kunt uitwisselen. Daar zal best veel belangstelling voor bestaan.”

Naar een ledenvergadering met alleen cijfers zou ik niet gaan; wel naar een avond met collega’s

Hans is het met haar eens: “Naar een ledenvergadering met alleen cijfers zou ik niet gaan. Wel naar een avond met collega’s. Die financiële cijfers nemen we dan wel op de koop toe. We hebben toch geen invloed meer op het beleid van de coöperatie. Dan moet je die schijn ook niet ophouden.”

Lees verder onder de foto.

Agrifirm moet niet zeggen dat de boer weer aan het roer komt, schrijft Vergaderboer. Het gaat hier vooral om klantenbinding, aldus de columnist. - Foto: Maximilian Weisbecker op Unsplash
Agrifirm moet niet zeggen dat de boer weer aan het roer komt, schrijft Vergaderboer. Het gaat hier vooral om klantenbinding, aldus de columnist. - Foto: Maximilian Weisbecker op Unsplash

Schijnzeggenschap binnen de coöperatie

Zit wat in. Maar dan moet directeur Hendrik Arends van Agrifirm ook niet zeggen dat de boer weer aan het roer komt. Door de ‘topdowne’ situatie bij de coöperaties denk ik dat de doordenkende boer helemaal niet meer aan het roer wil. Het gaat hem puur om het eigen bedrijf. En niet om schijnzeggenschap binnen de coöperatie. Een voorbeeld blijft de Maatschap van Weperen in het Friese Oosterwolde. Jarenlang coöperatief en lid van FrieslandCampina, nu uit onvrede vertrokken naar A-Ware.

Gewone klantenbinding, niet boer aan het roer

Zo verschrompelt de coöperatieve invloed. De avonden van boeren-onder-elkaar is gewone klantenbinding. Dat is goed voor de relatie met de afnemers. Particuliere ondernemingen doen dat ook.

Maar zeg dan niet dat de boer weer aan het roer staat.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Mijn buurman wilde voorheen altijd goedkope rietjes kopen van goede stieren. Nu is hij bestuurslid van de cooperatie geworden en vindt hij het prachtig om mee te helpen om bij de cooperatie een mooie winst te behalen. Hij is op de stoel van verkopers gaan zitten. Goedkope rieten is uit beeld, 'zijn' bloeiende cooperatie staat op één. Prachtig natuurlijk voor de directie maar heel slecht voor de leden. Bestuurders moeten niet mee gaan managen maar op afstand blijven en alleen het ledenbelang dienen. Vaak de prijs.

 • agratax(1)

  Zo Hanna en Hans aangeven is de door Agrifirm te ontwikkelen bedrijfsbezoeken een nuttig item. Als de boeren deze bijeenkomsten als nuttig beschouwen, wat ze mijns inziens ook zijn, waarom organiseren ze die dan niet onder elkaar zonder tussenkomst van hun leverancier.

 • koestal

  De echte boer heeft het al druk genoeg.

 • Broer

  Vreemde redeneringen van vergaderboer, zeker als het om FC gaat.
  Voor veel leden is het een schrikbeeld als de zeggenschap daar niet meer bij de boer zou liggen. Afzetzekerheid en prijszetter zijn gelden zwaar.
  Voor een aankoopcooperatie teld dat minder, er is immers veel concurrentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.