Boerenblog

7 reacties

‘Twee stieren of niet, de cijfers zijn oké’

Het maken van fokkerijkeuzes. Columnist Hans van Bergen vertelt erover.

Een freerider, zo worden boeren zoals ik wel genoemd. Als niet-lid van een standsorganisatie lift ik gratis mee. Ik kan echter ook nergens schade verhalen die ik ondervind door hun handelen. Denk aan het om zeep helpen van het agrarisch natuurbeheer, omdat het vleesvee-jongvee nog steeds in het melkveefosfaatquotum zit.

Columnist Hans van Bergen vertelt over zijn fokkerij-keuzes.
Columnist Hans van Bergen vertelt over zijn fokkerij-keuzes.

En wat te denken van de duizenden hectares grasland die ieder voorjaar met veel pk’s omgefreesd worden omdat men bang is blijvend grasland te krijgen? Hoeveel beter zou het zijn als er geen onderscheid meer zou zijn tussen blijvend en tijdelijk grasland. Tonnen CO2 en organische stof gaan nu verloren.

Het idee dat Duitsland ziektevrij is en dat we daar makkelijk koeien kunnen kopen, blijkt niet op te gaan

Ondertussen zijn de prijzen van melkkoeien flink gestegen. Het idee dat Duitsland ziektevrij is en dat we daar makkelijk koeien kunnen kopen, blijkt bepaald niet op te gaan.

Alleen koeien met BVD en/of salmonella zijn daar betaalbaar. Ook talloze andere regels maken het importeren van melkkoeien zinloos duur. Het is dus zaak om met de eigen koeien zo lang mogelijk door te melken.

Veel drachtigheden verloren gegaan

Vruchtbaarheid is daarbij een belangrijke vijand. Dat begint al bij te zware kalveren. Zo heeft de lichtste Belg Bruno op Holstein-basis nog steeds 93 voor geboortegemak. Tarpan, waarvan vlotte geboortes beloofd worden, scoort 74. Daar loop je dus het risico koeien te verliezen.

Vorig jaar zijn tijdens de hete periode veel drachtigheden verloren gegaan. Insemineren had in wezen geen zin. Het gebruik van gesext sperma leidt tot 20% minder drachtigheden.

Het lijkt mij belangrijk om zeker in de warme zomermaanden goedkope rietjes bij de hand te hebben

Daarnaast toont 20% van de koeien en pinken na 3 weken gewoon tocht terwijl ze drachtig zijn. Daarom lijkt het mij belangrijk om, zeker in de warme zomermaanden, goedkope rietjes bij de hand te hebben.

Bij KI Samen hebben ze De Pol Davy. Deze kleinzoon van Cogent Supershot heeft mooie cijfers. Hij lijkt enerzijds een melkstier, maar anderzijds heeft de moeder een eerste lijst gemaakt van 8.930 kilo met 5,19% vet om 4,03% eiwit.

Supershot bovenaan

Bij Supershot waren de genomicfokwaardes bekend en zo wisten topfokkers meteen al dat hij bovenaan zou eindigen. Van Davy zijn geen genomics bekend. K&L SV Adonis Red heeft die wel en is gefokt door Koole en Liebregts. En het is dezelfde stier. Adonis werd verkocht aan dekstierenbedrijf De Pol en omgedoopt tot Davy.

Adonis is getest in de Verenigde Staten, in Spanje en in Duitsland. De test bevestigt de verwachtingswaarde. Alleen de uierdiepte was indertijd gemiddeld, vandaar dat men koos voor de broers. Nu met meer informatie zal dat beter zijn.

De geheime genomics-cijfers duiden op geschiktheid voor pinken

Zijn afstamming is Mr Salvadore x AB85 Nugget x Supersire x Goldwin x Durham x Prelude x Jubilant x Marquis King, allemaal excellente koeien met veel melk en hoog eiwit uit de Altitude-familie.

Allemaal stieren met melk, net positieve benen maar wel een gunstige klauwgezondheid. De geheime genomics-cijfers duiden op geschiktheid voor pinken. Zijn verwachtingswaarde geeft 137 kilo vet en eiwit, sublieme uiers en laag celgetal.

De genomics-cijfers bevestigen dat en voegen goed beenwerk en vruchtbaarheid toe. En met 20 miljoen zaadcellen is de kans dat de eicel een geschikte zaadcel gaat vinden aanzienlijk groter dan bij andere leveranciers.

Laatste reacties

 • Beetje wazig verhaal! Zal wel komkommertijd zijn

 • hansvanbergen

  Naar aanleiding van dit artikel en om erkenning te geven aan de fokker Martijn van den Boom van Koole en Liebregts is de stier wederom omgedoopt en heet nu De Pol K&L Davy.

 • Attie

  Precies ja, alles is duur behalve melk je eigen jongvee opfokken is daarom het goedkoopste en geeft de minste ergernis. En wat denk je van een stiertje bij de pinken? altijd drachtig en geven ook gewoon melk!

 • gerben5

  Je stier geeft ook melk attie? Das pas 6 gooien

 • hansvanbergen

  @11.19 het is lastig om een stier te duiden die een paar jaar oude verschillende buitenlandse genomic fokwaardes heeft gebasseerd op die buitenlandse populaties. Ik heb getracht daaruit conclusies te trekken over het de dochters die over 3 jaar aan de melk komen. Conclusies die over 4 jaar nog rechtovereind staan. En dat moet in een kort stukje. Als u het niet begrijpt moet u het wat vaker lezen.

 • hansvanbergen

  @Attie een stier bij de pinken heb ik altijd gehad maar geeft ook wel eens zware kalveren en daarbij schade aan de pinken. Een stier als Davy kan volgens de ABS genomics ook op pinken kost geen fosfaat en is alszodanig ws goedkoper en zekerder als een eigen pinkenstier

 • farmerbn

  Je beste koe is de koe die het best in je systeem past. Een stiertje van die koe gebruiken op je veestapel zorgt ervoor dat je meer dieren krijgt die best in je systeem passen. Zeker als je jarenlang een stier van je beste koeien zo gebruikt. Je moet natuurlijk wel ki-stieren gebruiken die je beste koeien dragend maken om die stiertjes te krijgen. Zoek daarbij stiermoeders die op bedrijven staan die op jouw bedrijf lijken anders gaat het alsnog fout.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.