Commentaar

5 reacties

‘Resultaat telt’

In de financiële verslaglegging lijkt het dezelfde kant op te gaan als in de voerwereld: iedere accountantsorganisatie werkt op hoofdlijnen op dezelfde manier, maar om in de concurrentie onderscheid te maken, worden accentverschillen gelegd in de verslaglegging. En dan bemoeit het mengvoer zich er ook nog eens mee. Wat is nu het beste kengetal?

Pro’s en contra‘s

Het beroerde is dat voor al deze systemen pro’s en contra’s gelden. Aangezien op vrijwel alle bedrijven fosfaatrechten de eerst beperkende factor zijn, is er wat voor te zeggen om bedrijven op dat punt te rangschikken. Maar ja, als je door een focus op fosfaatefficiëntie veel krachtvoer aankoopt en een immense voorraad kuilvoer opbouwt, dan span je het paard wel achter de wagen. Mooie cijfers, maar geen centen in de knip.

Wie zwaar gemechaniseerd is en ook nog eens de loonwerker laat bijspringen, hinkt op 2 gedachten. Dat kost klauwen met geld, maar dat zie je in al deze kengetallen niet terug

Hinken op 2 gedachten

Een focus op voerwinst of saldo per kilo melk dan? De cijfers gaan dan wel meer in de richting van wat onderaan de streep overblijft. Toch zegt dat nog niet alles. Want hoe zit je dan met aantal stuks jongvee, of met de inzet van mechanisatie? Wie zwaar gemechaniseerd is en ook nog eens de loonwerker laat bijspringen, hinkt op 2 gedachten. Dat kost klauwen met geld, maar dat zie je in al deze kengetallen niet terug.

Bedrijfsresultaat en vrije kasstroom

Uiteindelijk draait het toch om bedrijfsresultaat en vrije kasstroom. Oftewel: winst maximaliseren en zorgen voor cash. Want wie geld heeft, kan slagen maken als er kansen zijn. Cash is King. Al die andere kengetallen zijn goed om de sterke en zwakke kanten van de bedrijfsvoering in vergelijking met anderen te bepalen. Je moet erop acteren om je winst te maximaliseren.

Er zijn ook bosjes melkveehouders die boeren in een 20 tot 30 jaar oude stal en erg goed geld verdienen

Uitslag beïnvloeden

Het lijstje van bedrijven naar rato van bedrijfsresultaat en kasstroom zal een heel ander beeld opleveren dan naar rato van efficiency-gedreven kenmerken. Want dan komen er factoren op tafel die de uitslag stevig beïnvloeden: betaalde rente, betaalde arbeid, betaalde aflossingen versus berekende afschrijvingen, noem al die factoren maar op. De toppers in deze lijst zullen deels uitboerende veehouders zijn die niet meer investeren. Maar er zijn ook bosjes melkveehouders die boeren in een 20 tot 30 jaar oude stal en erg goed geld verdienen.

Houvast

Toegegeven, het is niet sexy als je niet in de top 10% staat qua efficiency. Maar voor de toekomst van een bedrijf levert een plek onder de besten qua bedrijfsresultaat en kasstroom meer houvast.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Wat een onzin,wat mankeert er aan een 20 tot 30 jaar oude stal.Als je regelmatig wat aan past kan die nog jaren mee.Als ze het nu over een stal hadden van 50jaar oud lag het misschien anders.

 • Attie

  Kijk, Bodde heeft het begrepen!

 • f.p.zomer

  Maar ja,de belasting weet je ook te vinden. Belasting plus prive gaat over geld. Blijft er dan nog genoeg over om stappen te zetten?

 • Als je hier geld over houdt kun je het bij Rutten brengen. Schiet ook niet op. Het is de rekeningen niet betalen of de belasting komt het halen.
  Communistisch zootje hier

 • eenvoudige boer

  Kosten laag houden is belangrijker dan die laatste liter melk.
  Eindelijk beginnen ze het te begrijpen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.