Redactieblog

28 reacties

‘Misschien is stoppen wel beter’

Veel melkveehouders vinden dat de melkprijs veel te laag is om te kunnen boeren. Toch ploeteren de meesten door.

We hebben een stabiele melkprijs. De basis is laag, maar als je profiteert van de toeslagen, kun je zelf de prijs met enkele centen verhogen. A-Ware is daar sterk in. Wie gebruik maakt van de maximale toeslag, beurt bijna 5 cent meer.

A-Ware staat daar trouwens niet alleen in. Ook Cono heeft meer dan 4 cent verschil. Zowel de minimum- als de maximumprijs van Cono is echter 2 cent hoger. FrieslandCampina schommelt daar zo’n beetje tussenin.

We moeten protesteren, zo klaagt men. Vooral de ledenraad van FrieslandCampina krijgt ervan langs

Het wordt dus zoeken naar een bedrijfsmodel waarbij we zoveel mogelijk kunnen profiteren van de toeslagen.

“Veel boeren kunnen zich de moeite besparen daarnaar te zoeken”, gooit Hanna de knuppel in het hoenderhok. “Als ik de reacties op de melkprijs in Boerderij lees, dan is die veel te laag: ‘Iedereen verdient eraan, behalve de boer. Men gunt ons geen vergoeding voor 7 dagen werken in de week. We moeten protesteren’, klaagt men. Vooral de ledenraad van FrieslandCampina krijgt ervan langs. Die moet niet in polonaise achter de directie aanlopen, maar eisen dat er meer betaald wordt.”

FrieslandCampina, of preciezer, de ledenraad van die onderneming, 'krijgt heel wat kritiek over zich heen in verband met de melkprijzen'. - Foto: Bert Jansen
FrieslandCampina, of preciezer, de ledenraad van die onderneming, 'krijgt heel wat kritiek over zich heen in verband met de melkprijzen'. - Foto: Bert Jansen

Kloof tussen groepen melkveehouders

Hanna heeft een punt. Veel melkveehouders vinden dat de melkprijs veel te laag is om te kunnen boeren. Toch ploeteren de meesten door. Daarnaast zijn er ook die het prettig vinden als de melkprijs hoger wordt, maar met de huidige melkprijs best vooruit kunnen.

Dat geeft de kloof aan tussen de verschillende groepen veehouders. De een kan leven met deze melkprijs, een ander redt het op den duur niet.

‘Melkprijs wordt niet beter’

De vraag is dan of de melkprijs in de toekomst beter zal worden. Ik denk het niet. De prijs stabiliseert zich zo rond de 35 cent. Het ene jaar wat beter, het andere wat minder. Zuivelbobo’s spreken echter nu al van een goede melkprijs. De verschillen tussen de diverse zuivelondernemingen zitten ook in deze marge. Dat betekent dat de markt deze prijs mogelijk maakt en dat meer er niet in zit.

We zullen er dus mee moeten leven. En wie de melkprijs echt te laag vindt, kan misschien beter stoppen.

Een harde waarheid. Maar de krappe arbeidsmarkt lonkt en grond en fosfaatrechten zijn duur.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  We zullen er dus mee moeten leven. En wie de melkprijs echt te laag vindt, kan misschien beter stoppen. helemaal niet, boeren moeten dit allemaal niet meer accepteren, we moeten naar kringlooplandbouw met de daarbij horende eerlijke melkprijs, en als we de stikstof zomaar gratis uit de sector laten vloeien zijn we allemaal knettergek

 • agratax.1

  Melk wordt net als veel andere agrarische producten, niet gezien als voedsel maar als grondstof. grondstof is iets wat reeds eeuwen voor nop uit de bodem wordt gehaald en dus niet mee kosten dan "oogst" kosten. Zijn de grondstoffen op dan laten we de oogstvelden (mijnen,gas of olie velden) achter zonder enige nazorg. Dit is voor landbouwproducten onmogelijk want dan zou de wereld een grote woestijn worden. Conclusie kan dan ook zijn dat boeren en uitgebuite mijnwerkers in de derde wereld of China op 1 lijn worden gezet, door de voedselketen.

 • veldzicht

  @Henk.Visscher.Hou toch op over je kringloop landbouw, als we de kunstmest nog mogen vervangen door echte mest heb je kringloop,en die bijbehorende eerlijke melkprijs zal wel een utopie blijven Gewoon een kwestie van vraag en aanbod ,te veel aanbod lage prijs, krapte hoge prijs .Zo is het altijd geweest en zal niet veranderen.

 • Zuperboer

  @Henk.Visscher; De kringloop is zo lek als een mandje en dit lek is het #Riool

 • deB.


  Let op, vandaag weer slecht nieuws, nog meer olie op het stoppers vuur!

  Luister en huiver vandaag

 • wullum

  Een paar weken geen melk leveren zou misschien ook wonderen kunnen doen

 • Attie

  Precies, je bedrijf specialiseren aan de onderkant van de melkprijs, en vervolgens roepen om een betere, want echt we verdienen een goede melkprijs!!

 • Alco

  Het zijn de wetten der natuur.
  Als je daar niet mee om kunt gaan moet je stoppen en een baan zoeken.
  Maar kijk ook eens naar al die ploeterende middenstanders tegen internet.

 • deB.


  Er zijn nog genoeg middenstanders over, die voor geen goud willen ruilen met ons verdienmodel!!! ondanks internet!! bij monde van de ondernemers zelf gehoord.

 • Alco

  Zie je de leegstand niet?
  Door luxe zeker.
  Maar nogmaals de B.
  Je klaagt hier heel veel, maar je komt nooit met werkbare oplossingen.

 • cor vroege

  Hanna heeft het over 7dagen in de week werken,ze gelooft het zeker zelf nog ,nou het is 10 dagen in de week werken,(70 a80 uur per week) als je een veebedrijf heeft ben je er gewoon dag en nacht mee bezig. Een werknemer werkt maar uitgerekent een half jaar in een jaar vergeleken met een boer.

 • Ik weet waarvan het komt maar vroeger ruste er een taboe op als je stopte maar tegenwoordig heb ik het idee dat veel denken; heeft ie slim gedaan en heeft ie toch maar het lef voor om de regie weer in eigen handen te nemen.

 • deB.

  Dat heb ik al meermaals aangegeven, gewoon niet leveren onder zulke conditie's
  Maar wie ben ik alleen, de buurman huichelt al weer anders, maar ook daar doet het zeer.
  We zijn een stel trekpoppen van derden

  Kijk alco, je trapt wel tegen mij, zoals alle boeren, onder het mom van, maar de reaktie van cor moet je er eens bij betrekken.
  Leegstand is er zeker, de kleine gaan, in elke sector gaande...maar die mensen vinden hun weg wel.

 • Bennie Stevelink

  De melkprijs blinkt momenteel niet uit, maar is ook zeker niet slecht. Als je met de huidige melkprijs het hoofd niet boven water kunt houden, kun je beter stoppen.

  Een belangrijke aanwijzing voor de toekomst kreeg ik gisteren in een artikel over A-ware. A-ware heeft een bescheiden winst gemaakt. Hierbij moeten een aantal punten genoemd worden.
  1 A-ware betaald een lagere melkprijs dan RFC.
  2 A-ware voert precies die melk aan die zij rendabel kunnen afzetten.
  3 RFC betaald een relatief hoge rente over het ledenkapitaal (obligaties) wat A-ware niet hoeft, die kunnen momenteel veel goedkoper geld krijgen.

  Ondanks deze voordelen haalt A-ware slechts een bescheiden winst. Nu gaat het mij er niet om wie het best presteert. Het gaat mij er in dit geval om, dat ik hier een aanwijzing in zie dat ook een particulier als A-ware, met van oudsher een sterke positie op de afzetmarkt, niet in staat is om meer waarde uit melk te halen dan RFC of Cono.
  Een hogere melkprijs zal alleen gehaald worden door een toevallige schaarste op de internationale zuivelmarkt, die vaak kort duurt en weer wordt gevolgd door een periode van overschot met lage prijzen.

 • Laten we eens even alles objectief bekijken.
  De melkveehouderij is economisch een totaal onrendabele sector .
  Kan geen enkele maar dan ook geen enkele kant op.
  Er zijn er vast zat die er goed van kunnen komen maar dat ligt meer aan het feit dat de rente laag is ze het gratis van pappie overgenomen hebben of in het verleden duur uitgekocht zijn maar zeker niet omdat ze het beter kunnen dan een ander want anders waren ze wel het bedrijfsleven ingegaan.

  Maar we moeten ook niet teveel zeuren want het is je eigen keuze.
  Torenhoge grondprijzen,gratis fosfaatrechten en straks kun je je stikstof ook nog verkopen.
  Kortom we zitten allemaal op een goudmijn je moet het alleen willen zien en het leuk vinden om voor weinig centen je eigen elke dag te laten onder schijten door de koeien en de overheid.

 • deB.

  Gaat niet om alleen melkprijs Die is nog never top geweest behoudens een incidenteel jaar.
  betalen een kale prijs uit waar het niet voor kan 32 cent!! maar met onzinnige eisen kun je gedwongen een paar plussen ontvangen. Kinderspel

 • kanaal

  we moeten stoppen met zinloze kostprijs verhogingen.

 • Firma Vellenga

  Ja, wij zijn een bedrijf die zich maar netjes aan alle eisen houdt. Het is te doen. Maar af en toe wil je wel eens iets meer om er plezier in te houden. Naast de niet rendabele melkprijs net nog een goed kalf weggebracht dacht dat het zo'n 250 euro opbracht. Als je dan hoort dat "pake" daar vroeger 600 gulden voor zou krijgen... Dan ga je toch vergelijken. En zeg je toch weer, wat hadden ze toen een mooie boeren tijd.

 • Alco

  Het enigste waar wij ons sterk tegen kunnen en moeten maken is oneerlijke concurrentie.
  Voor de rest is het zoals @de B zegt. Zelfs je buurman huichelt al.
  Wat moet je dan overleggen met al die miljoenen boeren in de wereld.
  Keep on dreaming!!
  Als je er geen lol meer aan hebt is er nu een unieke kans om eruit te springen.
  En wat @vroege betreft. Ik heb met 70 koeien vrijetijd genoeg.

 • husky

  @ 16.55, ben ik wel met je eens, stallen slopen op mooi plekje en er mag in sommige gevallen een huis of huizen worden gebouwd, dat krijg ik niet klaar als burger( wel weer een teken dat men de veehouderij graag weg wil hebben.

 • Was denk ik ook nog een heel goed kalf.
  250,- veel geld momenteel

 • Henk.visscher

  Heren hierboven met kringloop bedoel ik niet de kringloop zoals die nu is maar een kringloop met mestcontracten met een akkerbouwer met eerlijke normen en zeventig procent gras en dertig procent mais of een ander gewas, zodat als je grondgebonden bent geen voer overhoud en geen extra mais hoeft aan te kopen en kunstmest vervangen voor dierlijke mest, en de exretienormen aanpassen met wetenschappelijk onderlegde berekeningen en geen aannames enz...elk mens met gezond verstan weet dat dit goed is voor de boer en het milleu

 • veldzicht

  @Henk Visscher.Nu kan ik het weer en beetje met je eens zijn.

 • koestal

  250 Euro voor een kalf krijg je nu niet,helaas.

 • koestal

  Als je in de ledenraad van FC. wilt,wordt je eerst gescreend of je wel met de rest mee loopt.

 • Alco

  @koestal.
  Ze moeten eens een enquête houden onder de ledenraad hoeveel er nog gewoon gangbaar zijn. Totaal uit balans is die vertegenwoordiging.

 • wmeulemanjr1

  Wel gek dat er toch wel zoveel voor grond word betaald/en of voor erfpacht

 • Attie

  Wat de één uitgeeft aan (te)dure pacht, koopt een ander jaarlijks 1 tot 1,5 ha grond voor..

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.