Redactieblog

13 reacties

‘Grondgebonden binnen bereik’

Wij behoren niet tot de bedrijven in de Achterhoek die voldoen aan de eisen voor grondgebondenheid. De helft voldoet en de andere helft niet, waartoe wij behoren. Dat maakt je onrustig.

Dan kun je 2 dingen doen: mokken dat er te veel regels zijn of zoeken naar oplossingen. Wij kiezen voor dat laatste. Ook niet heel moeilijk, want onze huiskavel is ruim genoeg. Onze veebezetting is dus te zwaar, of we hebben te weinig grond. Aan beide kun je theoretisch wat doen.

Samenwerken met buren?

Inkrimpen van het aantal koeien ligt niet voor de hand. We hebben een stal, die niet helemaal vol is en als de bezetting lager wordt, stijgen de kosten. Dus moeten we samenwerking zoeken met de buren of grond kopen.

Beide zijn niet gemakkelijk. In de omgeving kampen veel boeren met het probleem dat we te weinig eiwit van het eigen bedrijf halen. Boeren die een overschot hebben, moet je met een lampje zoeken. En die willen er natuurlijk ook aan verdienen.

De wedloop om de kostprijs zo laag mogelijk te houden in de veehouderij is een race zonder winnaars

Grond kopen

Dat wordt dus grond kopen. Hadden we niet gedacht. Toen we jaren terug het land van de buurman kochten, dacht ik dat dit onze laatste investering in grond zou zijn. Dat leek toen ook zo. Maar de uitbreidingsdrift van vooral Hans was zo groot, dat onze veebezetting intensiever is dan voor de aankoop. Degenen die zeggen dat de wedloop om de kostprijs zo laag mogelijk te houden in de veehouderij een race zonder winnaars is, hebben gelijk. Maar zolang er geen verdienmodel is voor een ander soort bedrijven, gaat de race door.

Biologisch blijft niche

De boeren die met biologisch of andere zuivel de markten leveren, blijven nichespelers. Kijk maar naar de cijfers. Biologisch stijgt elk jaar met vele procenten, maar het marktaandeel is slechts 3%. Daar moeten niet meer aanbieders bijkomen, want dan wordt de markt verstoord, met als gevolg dat de prijzen dalen. Daar zijn de huidige biologische moeten niet mee gediend, noch de omschakelende boeren.

In het huidige maatschappelijke klimaat kun je alleen maar groeien door grond aan te kopen

Streven naar grondgebondenheid

Weinig kansen in de markt dus, en dan moet je verder gaan met het verlagen van de kostprijs. Dat kan, als je bedrijf op orde is, alleen met groeien. Dat betekent groeien door grond aan te kopen. Tenminste, als je streeft naar grondgebondenheid. Dat doen we. Ik denk dat je in het huidige maatschappelijke klimaat niet anders kan. Vooral als we als rundveehouderij niet het plakkaat van intensieve veehouderij en megabedrijven willen hebben. Daar moeten we voor waken.

Hoge grondprijzen

Grond kopen lijkt de enige oplossing. Dat betekent dat de vraag naar grond hoog zal blijven met hoge prijzen. Een klein dipje, zoals de laatste maanden, daargelaten. Mooi voor de beleggers, maar slecht voor de boer, die ertoe gedwongen wordt. Een andere oplossing is er voor mijn gevoel niet.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • famboenink@hetnet.nl

  mooie colum voor een n.m.v congres

 • en reclame voor het opvragen van prijzen op boerderij.nl/landbouwgrond.

 • farmerbn

  Grond kopen en denken dat je kostprijs daalt is (in de meeste gevallen) een domme gedachte.

 • Ja kan het ook niet helemaal volgen.
  Grond is momenteel een te duur productie middel.

 • Rip

  Waarom blijft de prijs van grond dan zo hoog? Veel boeren kunnen die hoge prijs kennelijk nog betalen.

 • Attie

  Waar moet je anders in investeren? steeds meer koeien, nog afhankelijker en al minder marge?
  Nee, dan liever grondgebonden met een mooie marge 'sigaartjes' boeren!

 • Alco

  Weet men hoe gemakkelijk die percentage eigen eiwit tot stand is gekomen.
  In principe is het houden van vee altijd grondgebonden.
  Men bedenkt nu wel weer kostenverhogende regeltjes.

 • Jaja, met die Hans in huis gaat het daar voor de wind! Makkelijk praten als enigst kind en altijd 6 gooien

 • kanaal

  als je al grond had is door lto je latente fosfaat ruimte afgestolen.

 • koestal

  grond blijft duur

 • agratax.1

  @Rip. Je vraag kan eenvoudig worden beantwoord. De boeren die nog wat netto inkomen over hebben na aftrek van hun sobere prive uitgaven wensen dit buiten de belasting te houden en gebruiken dit liever voor rente. Zolang de grondprijs hoog is, kunnen ze ook (te) veel betalen voor grond omdat hun onderpand duur is. Stel de grondprijs daalt morgen plotseling met 20 % (is het eigenlijk nog te duur) dan komen er niet meer kopers maar minder mensen met voldoende onderpand en worden geldschieters (banken) heel zenuwachtig.

 • eenvoudige boer

  Met stel en als heb je niet veel aan. Niemand weet het en daarom moet je gewoon je gevoel volgen.

 • Alco

  @agratax. Mijn concurrent is vaak de grondbank ed. als financier van de boer.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.