6 reacties

‘Code oranje voor Roodbont-vleesras’

Nederlandse vleesrassen horen net als molens in ons landschap, maar regelgeving maakt het lastig.

Een kwalitatief stukje vlees. Dan hebben we het toch echt over de Verbeterd Roodbont-runderen. Het enige Nederlandse vleesras. We mogen er trots op zijn dat wij als klein land ons eigen vleesras hebben, maar het blijkt dat het de veehouders steeds moeilijker gemaakt wordt.

Het wordt Verbeterd Roodbont-veehouders steeds moeilijker gemaakt door regelgeving en maatschappelijke kritiek, zegt Chris van Wagensveld. - foto's: Peter Roek
Het wordt Verbeterd Roodbont-veehouders steeds moeilijker gemaakt door regelgeving en maatschappelijke kritiek, zegt Chris van Wagensveld. - foto's: Peter Roek

Wel of geen keizersnede

Zo zijn er bergen commentaar over de keizersnede, maar wie zegt dat dit dierenleed is? Heeft u er zelf wel eens bij gestaan? Na een keizersnede gaat de koe direct weer verder met z’n dagelijkse ding en staat zij direct weer lekker te eten, terwijl het kalf lekker bij de moeder in het stro ligt.

Vele veehouders zien het niet goedkomen als de Verbeterd Roodbont-koe geen keizersnede meer mag hebben. Sommige stoppen zelfs of gaan andere buitenlandse rassen houden, alleen maar vanwege de regels.

Natuurlijk luxe is nog niet zo makkelijk als het lijkt

Enkele veehouders gaan het toch proberen zonder keizersnede, maar natuurlijk luxe is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Er gaan vele metingen en generaties aan voorbij en dan nog blijkt het dat het niet altijd lukt.

Helaas komt het dan ook voor dat een kalf de geboorte niet overleeft of dat de koe letsel aan de bevalling overhoudt. Willen we dat wel en geen keizersnede? We moeten toegeven: deze boeren geven niet op en er zijn al kalfjes op natuurlijke manier geboren waar het goed is gegaan.

Steeds minder vee in de wei

Helaas is de keizersnede niet het enige probleem voor onze sector. Steeds meer veehouders komen in de problemen door de fosfaat-/mestregels. De regels worden steeds maar weer aangescherpt. Vandaag heeft een rund een bepaalde uitstoot en morgen is die weer verdubbeld.

Hoe kan dit? Kan de regering dit onderbouwen? Helaas een hoop vragen waar wij geen antwoord op krijgen. De vleesveehouder heeft zich iedere keer maar weer te houden aan de aanpassingen. Zo niet, dan komt er direct weer een hoge boete. Helaas moeten veehouders die zelf betalen, ondanks de lage verdiensten.

We hebben zo’n mooi landschap en daar hoort ook de Verbeterd Roodbont-koe bij

Veel vleesveehouders denken het, maar er zijn er weinig die het ook uitspreken. Wordt het niet tijd dat er mensen bij de overheid komen die wel voor de boeren knokken? Door alle regels die er bij komen, wordt het haast onmogelijk om nog boer te zijn.

Waar blijft straks ons mooie Nederlandse ras? Waar krijgen we in de toekomst nog z’n lekker stukje vlees vandaan? Een vraag waar op dit moment geen antwoord op is.

Als we niet uitkijken, verdwijnen er steeds meer boeren en vleesveerassen uit het Nederlandse landschap, aldus van Wagensveld.
Als we niet uitkijken, verdwijnen er steeds meer boeren en vleesveerassen uit het Nederlandse landschap, aldus van Wagensveld.

Heeft u wel eens goed rond gekeken als u aan het fietsen was? Dan is het u vast opgevallen dat u steeds minder dieren buiten ziet lopen. We hebben z’n mooi landschap en daar hoort ook de Verbeterd Roodbont-koe bij.

Alle veehouders met Verbeterd Roodbont-runderen stoppen al hun passie en liefde in hun beroep/hobby. Ze geven hun dieren de beste verzorging. ’s Winters in een lekkere warme stal en zomers heerlijk op de groene weide. Een koe mag samen met haar kalf genieten in de buitenlucht, hoe mooi is dat.

Trots op molens, niet op Roodbont-vleesvee

Als we met z’n allen niet oppassen dan komen er steeds minder boeren en zullen ook steeds meer rassen uit het landschap verdwijnen. Wij willen ons Nederlands vleesras behouden.

Er worden keuringen gehouden zodat ook de gewone burgers in contact komen met het Verbeterd Roodbont-rund. Zo worden ook de goede kanten van dit mooie ras getoond.

De sector wordt nu door de samenleving in een hoekje gedrukt. Iedere keer zijn het de boeren die te veel co2 uitstoten. Terwijl iedereen voor een klein stukje de auto pakt en altijd maar voor ieder reisje het vliegtuig neemt. Dan is er opeens niks aan de hand.

Iedereen is trots op de Nederlandse molen, maar helaas niet ons Nederlands Verbeterd Roodbont

Als we op deze manier verder gaan, zal het aantal boeren afnemen en is het voor de jeugd helaas bijna onmogelijk om nog veehouder te worden. We kunnen niet zonder onze boeren. Zonder boeren geen voedsel.

Iedereen is trots op de Nederlandse molen, maar helaas niet op ons Nederlands Verbeterd Roodbont en onze Nederlandse boeren. Laten we samen strijden voor het behoud van het enige Nederlandse Vleesras. Wij laten ons ras niet vergaan. Wij hopen dat u ons ook steunt voor het behoud ervan.

Laatste reacties

 • kantoor2

  We mogen trots zijn op de Verbeterd Roodbonte koe, het enige echte Hollandse vleesvee ras. Binnen de EU zien we in België De Vlaams Rode. Dat is nu een beschermd streekproduct. De houder van de dieren krijgt daar subsidie voor het instandhouden van het ras. Het zal mooi zijn als we hier een gelijkwaardige situatie en status krijgen voor onze Verbeterd Roodbonte met de bescherming en waardering die daarbij hoort.
  Ook over de uitstoot van broeikasgassen is de laatste tijd veel te doen. Realiseer je wel dat de Verbeterd Roodbonte hier leeft dus geen import en ook geen export dus weinig transport. Het dier eet veel gras dat groeit op land waar je heel vaak geen akkerbouw op kan bedrijven dus ook geen bonen telen. Het gras zet juist ook veel CO2 om. We moeten wel naar de gehele kringloop kijken. De koe is zeer efficiënt om gras (dat wij niet eten) om te zetten in vlees. De verbeterd Roodbonte heeft dan nog de gave om het in excellent goed vlees om te zetten. Waar eerder ook van bewezen is dat juist het vlees van deze echte vleesdieren ook nog goed zijn voor de gezondheid met een laag cholesterol.
  Kortom we moeten heel zuinig zijn op deze fantastische dieren. Laten we dat vooral niet vergeten en breed uitdragen.

 • v. Beukelen

  JUIST

 • Groeneweg

  Een betere plaats zou zijn in de landelijke dagbladen. Wij doen te weinig aan publicatie. Geef de burgers meer uitleg wat de boer doet. Eten moeten we immers allemaal. De burger staat er onbewust in. Als de supermarkt maar vol ligt is het goed.

 • hansvanbergen

  Er liggen voor de verbeterd roodbontfokker honderden duizenden euro's te wachten als men een stier a la Bruno op de markt zou brengen die op dekdatum kalft en kalveren brengt die zelf zonder enige hulp geboren kunnen worden en geen schade aande koe brengen

 • jaap72

  Het is schandalig hoe ze met de vleesveehouderij omspringen wel fosfaatrechten geen fosfaatrechten nu weer andere mestnormen het houdt niet op en verdiensten ho maar het is zo gek nog niet dat veel vleesveehouders de handdoek in de ring gooien . Hoog en hoog tijd dat er nu eens verweer tegen komt en dat er een iemand z'n mond open doet in den Haag ......

 • kantoor2

  @ hansvanbergen
  Een koe die op dekdatum kalft? Laat zn dier nu een draagtijd hebben van ca 277 dagen, dat gaat dus niet lukken. Natuurlijk luxe is goed op gang maar een verandering naar een ruim bekken kost nu eenmaal meerdere generaties. Gericht op fokken en het gaat de VRB boeren lukken hoor.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.