Boerenblog

8 reacties

‘Vlees wordt schaars’

Chinezen kochten in 2014 massaal blikken babyvoeding in Nederland. Nu gebeurt hetzelfde met vlees.

Bijna iedereen herkent het wel: een cadeautje van Sinterklaas dat je niet wilde hebben. Weken van spanning, die eindigen in een teleurstelling.

Afgelopen maand vroeg ik de rechter om omzetting van varkensfosfaat, varkensrechten, in rundveefosfaat. Na weken wachten, was de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven helaas negatief.

Varkensrechten omzetten niet mogelijk

Nou had ik vanzelfsprekend niet op een cadeau van de rechter gerekend. Het was voor mij voorzienbaar dat met het afschaffen van het melkquotum de melkveestapel sterk zou gaan groeien. Fosfaatruimte aankopen was de enige juridische mogelijkheid om productieruimte veilig te stellen bij gebrek aan alternatieven. Maar helaas kun je varkensrechten volgens de mestwet (nog) niet omzetten en daarmee was de kous voor de rechter af.

Mestwetgeving: bij elke aanpassing ontstaat een gat

In 2006 werd tegelijk met Minas het rundveefosfaat afgeschaft. Het melkquotumsysteem zou de melkveestapel immers niet verder laten toenemen. Dan kun je erop wachten dat als de melkquotering afloopt, de stapel weer gaat groeien. Dat is kenmerkend voor de mestwetgeving. Bij elke aanpassing ontstaat weer een gat dat moet worden gedicht. Op het gebied van fosfaat hebben we hier ook weer de nodige ingrepen gezien. Maar telkens spreekt de wetgever toch weer van een ‘onvoorzienbaarheid’.

Productiemiddelen uit de ene sector zouden beschikbaar moeten zijn voor de andere sector

Kop der veur, zeggen wij hier in Groningen dan maar. Niet achterom kijken. Nou ja, nog even dan. Ging het vroeger slecht met de koeien, dan deden we een paar extra varkens in het hok. Brachten de aardappelen niets op, zaaiden we wat meer suikerbieten. Tegenwoordig zouden productiemiddelen uit de ene sector beschikbaar moeten zijn voor de andere sector. Een dergelijke flexibiliteit is voor alle sectoren belangrijk.

Chinezen en babymelkpoeder

In 2014 mochten in tal van Nederlandse winkels maximaal 2 pakken babymelkpoeder per klant worden gekocht. In Nederland woonachtige Chinezen bleken massaal te hamsteren en naar China te exporteren. Afgezien van de beschikbare verwerkingscapaciteit – maar dat is een ander verhaal – zou het handig zijn geweest als we een gedeelte van het fosfaat van een andere sector hadden kunnen gebruiken voor meer melkproductie.

Run op vlees

Op bijna alle producten bij u in huis staat ‘made in China’. Met uw verdiende geld zijn deze goederen uit China gekocht. Er ligt daar een enorme hoeveelheid euro’s en dollars. Ondertussen is minstens de helft van het aantal varkens in China ‘verdwenen’, maar de Afrikaanse varkenspest is er nog altijd niet onder controle. Inmiddels was er over mei al sprake van een recordexport. Als het in dit tempo doorgaat, dan mag in december maximaal 1 stuk varkensvlees per persoon worden gekocht. Wellicht zou het handig zijn om nu al rundveefosfaat beschikbaar te stellen voor de productie van varkens?

Sinterklaas duurt nog even, maar ik kan niet wachten welke sector binnenkort al een leuke surprise krijgt toebedeeld.

Laatste reacties

 • kanaal

  te hopen dat je gelijk krijgt.

 • Attie

  Gouden handel dat 'voorzienbare' fosfaat!

 • jfvanbruchem1

  1reactie die hoopt dat je gelijk krijgt, de rest twijfelt eraan.

 • fietskip

  Het moet niet uitwisselbaar worden.

 • Tuig

  Gaat ook niet uitwisselbaar worden. Gegokt en verloren. En er maar over blijven zeuren.
  Zo duur is varkensvlees nu ook weer niet. Volgens de glazen bol kijkers had het al veel duurder moeten zijn.

 • Vhouder

  hij hoopt ze weer duur aan een varkenshouder te slijten zoals ie eerst pleitte voor uitwisseling nadat ie varkensrechten had gekocht

 • mts_kuijpers

  Geen beperking opleggen van 1 stuk vlees per klant. De hoogste bieder krijgt het vlees. Als ze in China bereid zijn om meer te betalen dan gAan we het daar verkopen. Marktwerking heet dat!

 • farmerbn

  Zo werkt het niet kuijpers. Is de wereldmarktprijs laag dan moeten de Europese boeren voor de wereldmarktprijs leveren en is de wereldmarktprijs hoog dan gaat de grens dicht (bescherming eigen bevolking).

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.