Boerenblog

12 reacties

‘Veilig land met mogelijkheden’

Nederlandse overheid pest boeren weg, Rusland wil dat je meer koeien melkt en grond in gebruik neemt.

Met een groep Nederlandse agrarisch ondernemers ben ik onlangs in Rusland op pad geweest. Wat op hen de meeste indruk heeft gemaakt, is dat Rusland veilig is en een ontwikkeld land is dat zeker niet achterloopt.

Op de een of andere manier heerst in Nederland het beeld dat Rusland gevaarlijk is en dat het een achtergebleven gebied is dat in armoede leeft en ver achterloopt. Het tegendeel is waar. Niet alleen deze groep, maar ook de groep van vorig jaar en de stagiaires die we hier hebben gehad, komen tot deze conclusie.

Koeien op het Russische bedrijf Krasnaya mayak. Daar werkt een nederlandse manager.
Koeien op het Russische bedrijf Krasnaya mayak. Daar werkt een nederlandse manager.

Veiliger dan Nederland

Laten we beginnen met veiligheid. In Moskou en ook op het platteland voel je je veiliger dan in Nederland. Dat is simpel te verklaren. In Nederland worden veelplegers – of het nu gaat om kruimeldieven die je telefoon stelen of om pedo’s die niet van kinderen af kunnen blijven – niet of nauwelijks aangepakt.

Die krijgen alle kans om in herhaling te vallen en worden met fluwelen handschoenen aangepakt. In Rusland gaat dat wel anders. Daar worden zulke types hard aangepakt. Die worden echt niet eerst op hun rechten gewezen en gevraagd of ze een vervelende jeugd hebben gehad.

Vooral de melkveehouderij krijgt veel steun, omdat die nog iets achterloopt op de akkerbouw-, varkens- en kippensector

Qua ontwikkeling van Rusland kunnen we veel vinden van Poetin. Maar sinds hij het land regeert is er een enorme ontwikkeling en er wordt fors geïnvesteerd in infrastructuur. Ook de koopkracht van mensen heeft zich goed ontwikkeld. Ze geven geld uit en dat resulteert in goede melk- en vleesprijzen en omzetvolumes.

De landbouw ontwikkelt zich eveneens heel snel. Mede dankzij het nationale ontwikkelingsprogramma met subsidies en leningen tegen goede condities. Vooral de melkveehouderij krijgt nog steeds veel steun, omdat die nog iets achter loopt op de akkerbouw-, de varkens- en kippensector.

Maar er zijn al veel bedrijven die modern zijn ingericht en ook modern en goed gemanaged worden. Er zijn hier meerdere bedrijven waar Nederlandse boeren iets van kunnen leren en zelfs jaloers kunnen zijn op de resultaten.

Landbouwgrond opnieuw in productie

Rusland is qua melk nog niet zelfvoorzienen en daarom wordt de melkveehouderij fors ondersteund. Ook is rond Moskou nog veel landbouwgrond, die al te lang uit productie is en waar bomen in groeien. Die grond wil de overheid graag weer in productie nemen.

Zo krijg je subsidie om bomen te verwijderen en grond weer in productie te brengen. Zo efficiënt als de Nederlandse overheid boeren probeert weg te pesten, zo hard word er hier aan getrokken om je meer koeien te laten melken en je grond weer in gebruik te laten nemen.

Alle bedrijven hebben mensen die Engels spreken, taal hoeft geen probleem te zijn

Wil je dit met eigen ogen zien, neem dan gerust contact met ons op voor een leuke stageplek. We hebben meerdere boeren die hebben aangegeven open te staan voor Nederlandse stagiaires.

Van robotboeren met 100 koeien tot grote bedrijven met meerdere locaties met 1.000 tot 3.000 koeien per plek. Alle bedrijven hebben mensen die Engels spreken, dus taal hoeft geen probleem te zijn.

We overwegen deze winter bij voldoende belangstelling een studiereis te organiseren om ook de Russische winter te laten zien. We denken aan een trip in combinatie met een bezoek aan Agro Farm beurs in februari of Golden Autumn in oktober. Ook overwegen we in de zomer van 2020 weer een trip te organiseren.

Laatste reacties

 • j.r.j.porsius1

  Wat men hier om zeep helpt neemt een ander land wel over, en zo gaat heel Nederland het afvoer putje in.

 • farmerbn

  Difco wordt een reisbureau. Difco is te laat om gemotiveerde jonge Nederlandse boeren naar Rusland te bewegen. Jeugd wil wel op vakantie maar niet op een megaboerderij werken. We krijgen steeds vaker studenten hier ,die stage gelopen hebben op een groot Deens melkveebedrijf en daar geleerd hebben dat veel koeien teveel sores geeft. Groot is uit bij de jeugd. Emigreren ook.

 • J. Hogenkamp

  Beetje zwartwit en polariserend. Met 50 varkenshouders waren we op excursie op het Russische platteland. Onder andere naar een bedrijf met 10.000 vleesvarkens en 6 man security, compleet uitgerust met kalasjnikov. Zeker kun je je daar veilig bij voelen, maar of het dan hier slechter is? Neemt niet weg dat wie emigreren wil dat gewoon moet doen.

 • Elke blog van die man is een lofzang van wat gaat komen als men men hem in zee gaat.

 • Een feit is wel dat het er onder Rutte na die boycot van Rusland het
  er voor de Nederlandse boeren er niet beter op geworden is,ondanks alle belofte's van Rutte.

 • janbajema

  hij heeft zeker stage gelopen bij van Bakel

 • Verdeuzeldonk

  Ik ben onlangs met Rene mee naar Rusland geweest en kan het verhaal wat hier geschreven staat bevestigen. Ik heb trouwens amper bewaking gezien en in Moskou was het goed vertoeven.

 • koestal

  Positief verhaal,ik denk dat er wel degelijk mogelijkheden zijn voor jonge Nederlandse boeren.Rusland wil zelf z.n eigen zuivelproductie en niet afhankelijk zijn van het buitenland.

 • Mbmb

  Klinkt best goed, en ik denk ook dat in Rusland kansen liggen, maar vergis je niet in een totalitair regime. Vandaag kan alles, morgen wordt het afgepakt.

 • hollandagri

  het duurt niet lang meer en we gaan goedkope Russische veeteelt producten eten. dan maakt het niet uit hoe het geproduceerd word ,dierwelzijn, medicijnen, bestrijdingsmiddelen, het is altijd lekker en goed toch???? kunnen de hollandsche boeren in het museum.

 • GJ Bunt

  wat een optimisme...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.