14 reacties

‘Nog geen halve ster voor meest luxe ligboxenstal’

Teus Dekker
Dierenbescherming geeft Beter Leven-keurmerk aan oude stallen in Frankrijk, ontdekte Teus Dekker.

Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming viert dit jaar zijn 12,5-jarig bestaan. En zeg nou eerlijk, wie kun je meer vertrouwen dan de Nederlandse Dierenbescherming als het gaat om een beter leven voor dieren? Toch gebeuren er volgens ons opmerkelijke zaken rond dit concept.

Onlangs bezochten wij een Limousin-rundveehouder op het ouderwetse platteland in het zuiden van Frankrijk. Wat schetste onze verbazing? De fokker bracht ons naar een paar oude stalgebouwen en met een breed armgebaar zei hij trots, in redelijk verstaanbaar Nederlands: ‘Beter leven’.

Limousins in een weiland in Bretagne, Frankrijk. Teus Dekker vindt het opmerkelijk dat een Franse boer met oude stallen wél een Beter Leven-keurmerk krijgt, terwijl de Dierenbescherming voor zijn luxe ligboxenstal nog geen halve ster wil geven.
Limousins in een weiland in Bretagne, Frankrijk. Teus Dekker vindt het opmerkelijk dat een Franse boer met oude stallen wél een Beter Leven-keurmerk krijgt, terwijl de Dierenbescherming voor zijn luxe ligboxenstal nog geen halve ster wil geven.

Beter Leven vooral voor Franse boer

De Franse fokker legde haarfijn uit dat zijn coöperatie het Nederlandse Beter Leven-concept voor hem had geregeld. Een soort ‘Frans Beter Leven’. En daarmee was hij maar al te blij, want zo krijgt hij een veel hogere prijs voor zijn vleesvee dan in Frankrijk.

Maar hoe moeten de dieren onder het Beter Leven-concept dan naar Nederland worden vervoerd? Want zo’n reisje past qua reisduur niet in het Beter Leven-concept.

Geslachte Beter Leven-Limousin-karkassen vanuit Frankrijk de grens over, wat een ramp voor de Nederlandse rundveehouder

Daar was ook al een adequate oplossing voor bedacht: het vee wordt gewoon in Frankrijk geslacht en in stukken naar Nederland vervoerd. Bovendien zou zogenaamd in Nederland toch veel te weinig luxueus vleesvee te krijgen zijn. De Franse vleesveehouders helpen alleen even een handje mee.

We vonden het ongelooflijk. Te weinig Beter Leven-rundvee in Nederland en dus dan maar in geslachte karkassen vanuit Frankrijk de grens over. Wat een ramp voor de Nederlandse rundveehouder.

Geen ster voor 5-sterrenstal

Zelf hebben wij in Nederland ook een teleurstellende ervaring met het keurmerk achter de rug. Toen wij een paar jaar geleden op het Alblasserdamse platteland een splinternieuwe stal bouwden, wilde ik de meest diervriendelijke stal die tot dusver voor vleesvee is gebouwd.

Door de allernieuwste innovaties op het gebied van diervriendelijke stalconcepten te implementeren, wilden we de markt een flinke stap voor zijn en de publieke opinie eens echt aan onze kant krijgen.Hiervoor werd noch tijd en moeite, noch geld bespaard. Met name dat laatste, want de bouw vroeg een onverantwoord hoge investering.

Het werd inderdaad een 5-sterren onderkomen voor ons Limousin-vee. ’s Zomers lopen de dieren in een prachtig natuurgebied en ’s winters in deze luxueuze stal.

Ligboxenstal past niet in concept

Uiteraard waren wij ook reuzebenieuwd naar de reactie van de initiators van het Beter Leven-concept. Zo’n stal zou toch wel een sterretje waard zijn, althans zo dachten wij.

Zelf krijgen we nog geen halve ster, sterker nog: de Dierenbescherming komt niet eens kijken

Maar wat schetste onze verbazing? We krijgen nog geen halve ster. Sterker nog: de Dierenbescherming wil niet eens komen kijken. Het is heel simpel: een ligboxenstal past niet in het Beter Leven-concept. Daarom komen ze niet eens kijken naar de innovaties die zo’n stal luxer en meer comfortabel maakt dan welke ingestrooide stal ook. Dat is ongelooflijk.

We horen van iedereen: ‘Zoiets hebben we nog nooit gezien, dit moet de meest diervriendelijke stal zijn die er bestaat’. Maar dat geldt niet voor de Nederlandse Dierenbescherming. Die komt niet eens kijken. Wij vragen ons af of men in Frankrijk wél gekeken heeft.

Teus Dekker is vleesveehouder en eigenaar van Cowporation in Alblasserdam (Z-H).

Laatste reacties

 • Maas1

  Teus Dekker bedankt voor je schrijven dit zegt genoeg!

 • farmer135

  Het is duidelijk dat met 2 of zelfs meer maten gemeten wordt.

 • Waalster

  Goedkoop vlees uit het buitenland is blijkbaar veel beter dan eigen goed verzorgd vee uit ons eigen land.

 • Bas Spruijt

  Het zegt toch ook genoeg dat ronddeel zo 3 sterren kreeg..
  prima concept verder maar het toekennen van de sterren of juist niet gebeurd nogal vaag..

 • Maas1

  Er zal toch wel een punten systematiek beschikbaar zijn ( bijvoorbeeld in de lijn van maatlat duurzame veehouderij)voor toekennen van sterren alvorens je daarin kunt investeren?

  Wat dat betreft begrijp ik het schrijven van Teus Dekker niet.

 • Schaap1975

  Nou Teus heeft het juiste punt te pakken. Het is idd meten met 2 maten. Ik zelf heb ook een ruime, prima stal met 100 procent alles op stro. En idd dierenbescherming wil niet komen kijken. Ook ben ik vorige week nog in Frankrijk geweest en hoor en zie dezelfde geluiden. Het punt is wederom concurrentie waar je niet tegen kunt boeren. We leggen ons veel regels op en vriendjes van bepaalde mensen kunnen leveren. Dit houdt niet lang meer stand, binnenkort komt de volgende regel dat alle dieren 3 x NL moet zijn.(geboren, gemest en geslacht) Dit lijkt mij het beste. SJONGE in wat voor wereld leven we toch!!

 • Helaas heeft Dekker geen kennis van zaken.
  Nl supermarkten willen op vraag van de consument beter leven rundvlees verkopen. Dan moet het volume omhoog en waar kan dat beter dan waar het dier geboren wordt? De bedrijven worden door Nederlandse controleurs bezocht onder toeziend oog van stichting beter leven en zo ook slachterijen.
  Ook is het beschamend dat de dierenbescherming zo vernoemd wordt. Het is het geluk dat zij diertransporten toelaat van 10 uur. Dit ligt nl boven op d stapel om dat aan scherpen. Dan is het al gebeurd met de aanvoer van stieren. Ook moedigd dierenbescherming aan om in Frankrijk te keuren om ook de geboorte bedrijven in zicht te hebben en niet alleen afmest.
  Ook qua prijs. Basis prijzen voor 2020 worden nu al afgeven op 0,05€ per kg minder dan beter leven prijs. Zonder beter leven protocollen.
  Erg jammer dit artikel. Nul kennis van zaken en de markt en z ‘on verhaal.
  Wat komt dhr Dekker daar eigenlijk doen? Dieren redden uit erbarmelijk Franse omstandigheden. Ook Boerderij kan beter navraag doen i p v dit zomaar over te nemen. Fake News

 • jhp

  @ 12.35 Dit was begin jaren 90 ook al zo met de scharrelvarkens, die haalden ze uit Ierland want daar was alles zo ongeveer scharrel. Eigen ervaring.

 • Schaap1975

  Beste Meneer zonder naam met reactie op 12.35uur. Als u ballen had geeft u uw naam prijs. Maar nee anoniem snel een account aanmaken en een ander afbranden.
  Helaas heeft Teus Dekker wel zeker een punt te pakken. Mensen met een beter leven sterren branden de hele (overige)markt af, hun dieren hebben de beste omstandigheden en BLABLA. Goede marketing(dit moet ik nageven). Alleen de valkuil is met zoveel regels van de dierenbeschrming dat je altijd wel een klein puntje hebt wat je niet goed doet of ter discussie staat. PS meneer zonder naam, maak uzelf eens bekend want u weet zo goed specifieke info te geven over de prijs dat het erop lijkt dat u 1 van de spelers bent die er goed aan verdient!

 • koestal

  Nostalgie doet het goed in Frankrijk

 • koestal

  Alles wat uit het buitenland komt vindt de consument goed,dan is het onbespoten en vrij van medicijnen .

 • mijn naam is schaap 1975


  Ook zo duidelijk.

  Maar ter aanvulling... inderdaad weet ik zeer goed hoe Europese wet en regelgeving in elkaar zit en de Europese vee en vlees markt. Waar het om
  gaat schets het juiste en hele verhaal dus vertel de waarheid. Met of zonder naam.

 • Maas1

  Als ik dit allemaal zo lees kun je je bedrijf beter zo inrichten dat je met verschillende markten kunt mee bewegen.
  Vandaag is het dit en morgen hebben ze weer wat anders.

 • T. Dekker

  Bedankt voor alle reacties! Met name de reactie: “Helaas heeft Dekker geen kennis van zaken”, doet vermoeden dat de initiators van de malaise erachter zitten. Supermarkten reageren inderdaad op de vraag van consumenten, maar in de praktijk blijken supermarkten niet altijd fair te handelen. Zo moeten bijvoorbeeld knijpende inkopers vaak na een vrij korte periode weer rouleren van hun post omdat zij anders een te sterke relatie opbouwen met leveranciers. En dan ok nog: “De bedrijven in Frankrijk, incl. slachterijen worden gecontroleerd door Nederlanders van Beter Leven”. Wij hebben daar grote twijfels over, zeker als het gaat over de frequentie en nauwkeurigheid. Trouwens, er is enorm veel luxueus vlees van o.a. Limousins vee te verkrijgen in Nederland dat op eerlijke manier wordt gefokt en gehouden, als stamboekbestuur zijn wij daarvan op de hoogte. Echter is het Beter Leven-concept primair voor stierenmesters geconfigureerd en daar wringt nou net de schoen omdat een traditionele Nederlandse zoogkoeienhouder, waar nota bene de stiertjes mede vandaan komen, achter het net vist. De criteria van het concept mogen wat ons betreft worden gemoderniseerd zodat hedendaagse moderne stallen waar koeien met kalveren een bewezen “beter leven” onderkomen hebben, kunnen meedoen. Het zal je verbazen hoeveel eerlijk Nederlands vlees er dan bijkomt voor de consument!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.