Redactieblog

13 reacties

‘Melkveehouderij naar nieuw evenwicht’

Het lijkt wel of sombermans aan het roer staat in de melkveehouderij.

Het CBS meldt dat er voor het tweede jaar op rij minder rundvee is – vooral jongvee, maar toch ook minder melkkoeien. Dan meldt uitvoeringsorganisatie RVO.nl dat de melkaanvoer in juni in jaren niet zo laag is geweest als dit jaar. Gelukkig is de melkprijs nog niet op het laagste niveau sinds jaren, al staat de prijs wel onder druk.

Toeslagen

En dan is er nog FrieslandCampina, dat voornemens lijkt om de garantieprijs voor de leden iets minder royaal te maken. FrieslandCampina heeft zich iets verslikt in de aanwas van de toeslagen bij de concurrentie. Die voor 100% in de melkprijs te verdisconteren was 2, 3 jaar geleden nog mogelijk, maar nu niet meer. FrieslandCampina mist de grote winstmakers van toen, en moet nu in een ander speelveld de bakens verzetten. Dat geldt ook voor de melkveehouderij als geheel.

Het houdt niet over, zeker niet met een basis-melkprijs

Melkprijzen

Het zal waar zijn dat de wereldmarkt nog heel veel extra melk vraagt de komende tijd, maar de situatie op dit moment is dat veel markten even pas op de plaats maken. De afzet groeit nog wel, maar eerder bij gematigde dan bij hoge prijzen. Dat is terug te zien in de melkprijzen die op dit moment worden betaald. Het houdt niet over, zeker niet met een basis-melkprijs. Maar of het gemiddeld heel slecht gaat? Dat is ook te sterk gesteld. De melkveehouderij moet op zoek naar een nieuw, nuchter evenwicht, ook al blijft de werkomgeving soms instabiel.

Lees ook: CBS: aantal runderen blijft krimpen

Laatste reacties

 • farmerbn

  De markt bepaalt de opbrengstprijs en de overheid een groot gedeelte van de kostprijs. Het verschil van die twee prijzen wordt kleiner dus de boer zit klem. Ook zijn de kosten vanuit de periferie hoger (alles wordt duurder). Dat is niet leuk voor sombermans. Wel is sombermans nog erg trots en loopt niet te koop met zijn geldzorgen. Jammer want sombermans en co hadden zich kunnen aansluiten bij de Nederlandse gele hesjes en hadden daar profijt uit kunnen halen.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, die Nederlandse gele hesjes waren afkomstig van het woonwagenkamp. Moeten wij boeren ons daarmee identificeren?

 • deB.


  Het is allemaal niets, hoor echt geen positieve geluiden meer! Alleen schijnverhalen, die toch knappen.
  Minder minder minder, en de melkprijs zakt zakt zakt.... hou toch op mensen.
  Trieste bedoeling, komt steeds meer naar voren

 • kanaal

  een evenwicht komt niet ,zolang de melkprijs ver beneden kostprijs ligt.

 • deB.


  En dan nog stellen dat het zo slecht niet gaat, er haken er steeds meer af, zo niet bij bosjes!

 • Cvdo

  Jumbo: gezamenlijke omzet +16,5% naar dik 4,6 miljard, de recordwinst van 156 miljoen van 2018 zal wel overtroffen worden dit jaar..


  De 'vlogjes van frans' zullen wel het onderwerp van gesprek zijn tijdens de onderonsjes van Frits van Eerd en onze Heintje Schumacher....(puur sarcasme).

  Krijg zo de indruk dat als m'n veehandelaar het zelfde verkooptalent zou hebben als de verkoopafdeling van FC hij al lang krantenjongen zou zijn geweest..

 • Zuperboer

  @Bennie Stevelink; Pardon, maar op een woonwagenkamp wonen mensen hoor. Die horen er net zo goed bij als jij en ik. En lang allemaal hebben ze geen geel hesje aan............

 • Trot

  Bennie wij kunnen ons aan niemand spiegelen wij zijn. Verworden tot het onderwind van bevolking die door bijna een ieder is verworden tot pispaal

 • Gat

  Nouja melkaanvoer laag is heeft meer te maken dat vorig jaar door de hitte minder koeien drachtig werden. Die staan nu droog

 • Ik snap niet dat er niet veel meer stoppers zijn.
  Kostprijs 5ct boven de melkprijs en een hoop gezeik op de koop toe.

 • koestal

  Boeren zijn de moderne slaven,waar tegenaan geschopt wordt.Als het je niet bevalt maar een ander vak zoeken.

 • 344412

  Spiegel ons maar aan varkenshouderij, realiteit.

 • Attie

  De Ierse grasboeren leveren 50% meer melk in 4jaar, lachende gezichten bij ruime eenvoudige melkstallen..

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.