Boerenblog

7 reacties

‘Hardwerkende ondernemers wegpesten’

Zelfs deze rasoptimist ziet donkere wolken samenpakken.

Vakantietijd, komkommertijd? Dit jaar is er op landbouwgebied juist veel nieuws onder de zon, maar helaas weinig goed nieuws. Zo zijn de prijzen van de kalveren lang niet kostendekkend. Onze mais staat spits naar de hemel te staren en de verplichte onderzaai heeft het zwaar te verduren. Wat me echter veel meer zorgen baart, is de Mercosur-deal. Daardoor kan de Duitse auto-industrie zijn bolides met sjoemelsoftware afzetten in ruil voor gemakkelijker export van landbouwproducten vanuit Zuid-Amerika naar de EU.

Probleem van veel sectoren wordt landbouw in schoenen geschoven

Steeds vaker zie je dat de belangen van de agrarische sector ondersneeuwen bij die van de industrie. Nu het PAS is afgeschoten, zie je duidelijk hoe het werkt. De PAS-bezwaren waren voornamelijk gericht tegen de veehouderij. Maar nu Lelystad Airport wordt bedreigd, worden zelfs de juridische afdelingen van de ministeries zenuwachtig.

We hebben allemaal stikstofuitstoot en die moet volgens de natuurbeschermingsorganisaties aan banden. Al is het de vraag of deze stikstofuitstoot een net zo urgent probleem is als de uitstoot van CO2 en methaan. Van de zure regen eind jaren 80 is overigens niet veel problematisch meer over en het asbestprobleem is ook al minder urgent.

Overleg overheid en landbouw lijkt schertsvertoning

Maar waar gaan we de stikstofbelasting drukken? In de veehouderij dus. Dat raakt slechts een kleine bevolkingsgroep waar ogenschijnlijk makkelijk wat te halen is. De landbouworganisaties piepen wat en ‘overleggen met de ministeries’. Die maken ondertussen hun eigen keuzes en de landbouw legt zich er weer bij neer. Dat doen die Franse boeren toch beter!

Als een boer niet klaagt en de pastoor niet vraagt, dan hebben we pas echt een probleem

In Noord-Brabant zie je dat boeren door de extreem hoge eisen murw gebeukt zijn. Bedrijven stoppen, de stikstofuitstoot daalt zo en industrie en wegen kunnen dan weer groeien. Ik ben bang dat dit een voorbode is voor heel Nederland en dat dit zich zelfs over de landsgrenzen gaat herhalen. Maar dat wil niet zeggen dat je zonder compensatie absurde eisen mag stellen. Dat verwacht je in een dictatuur, niet in een democratie.

Overheden beginnen vaak met het zaaien van onzekerheid, die dan jaren aanhoudt. Voor beleidsmakers is dat een makkelijke manier om boeren te demotiveren. Absurde niet-werkbare regels zorgen ervoor dat misschien wel de helft van de boeren vroegtijdig de handdoek in de ring gooit. Langjarige onzekerheid is namelijk killing voor een familiebedrijf.

Landbouw ondergeschikt aan landsbelang is logisch, maar ...

Ik kan er misschien nog enigszins begrip voor opbrengen dat wij als landbouw ruimte moeten maken voor belangrijke projecten waar heel Nederland mee gediend is. Ik kan het echter heel slecht uitstaan dat hardwerkende ondernemers huichelachtig weggepest worden. Ook wij zijn onderdeel van de maatschappij.

Het is toch wat dat zelfs ik – een rasoptimist – donkere wolken zie. Ik zou willen dat ik alleen hoefde te klagen over problemen rondom de kerktoren, zoals de kalverprijzen, de stand van de mais en de onderzaai. Want als een boer niet klaagt en de pastoor niet vraagt, dan hebben we pas echt een probleem.

Laatste reacties

 • joannes

  Moeten we alle kalveren hun eigen gang laten gaan? Ook als ze een voor een in de put kunnen verdrinken? En... in Nederland zijn sommige "kalveren" aanhouders, terwijl andere voor de slacht gevoerd moeten worden. Zij hebben teveel ruimte nodig voor een toekomst!

 • Gat

  Als de laatste boer weg is uit nederland. En eerste handelsoorlog met mercusor landen hebben we niks te eten. Dan worden hier weer subsidies uitgegeven om boer te worden.

 • fietskip

  Als ze geslacht worden brengen ze nog iets op @joannes!!!!!!

 • Mbmb

  Je ziet het al aankomen dat de veehouderij het veld moet ruimen zodat auto-vliegverkeer en woningbouw wél door kan gaan. Weg met de voedselproducent, doorgaan met (overmatig) consumeren. Ook Urgenda spreekt met dubbele tong: jammeren over het klimaat en het door verdroging teloor gaan van landbouwgrond in de zuidelijke landen én pleiten in eigen land voor afbouw van de voedselproductie. Zo harken we weer de zoveelste subsidie binnen nietwaar? Bah, wat een hypocriete lui. Ik heb voor mezelf een nieuwe regel gesteld. Ik doen niets maar dan ook niets méér zonder een redelijke vergoeding. Wil de maatschappij ander beheer, kruiden, hoger peil of weet ik wat: betalen maar. Ik hanteer een marktconform tarief, ongeveer gelijk aan de rentmeester die aan mijn deur klopt om weer iets af te troggelen, laten we zeggen € 150,-- per uur, ex. btw.

 • koestal

  Het is trekken aan een dood paard.

 • koestal

  En maar klagen dat er geen weidevogels meer zijn ,maar ja alles wordt volgebouwd,dan maar een kievit of grutto in de tuin.

 • Mooi stukje

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.