Commentaar

12 reacties

‘Geld lost het PAS-probleem op’

De gemiddelde burger zal boeren uitkopen ten behoeve van Schiphol, asfalt en woningen prima vinden.

De PAS-uitspraak van de Raad van State begint Nederland lam te leggen. De aanleg van infrastructuur is op de helling, grootschalige bouwprojecten staan op losse schroeven en luchthaven Lelystad – als overloop van Schiphol – is al in de ijskast gezet.

Ook de veehouderij is getroffen door de uitspraak. De ontwikkelkansen die bedrijven nog zagen en waarvoor een vergunningsaanvraag loopt, kunnen weer voor lange tijd op de plank. Dat hebben we al een paar keer eerder meegemaakt.

Keer op keer is beleid gemaakt om op bedrijfsniveau toename van emissies mogelijk te maken, maar geen enkel systeem was Raad van State-bestendig

Het dossier stikstof sleept al sinds 1992. Toen zette de Raad van State een streep door zes Hinderwetvergunningen, afgegeven door de voormalige Gemeente Ambt-Delden wegens overtreding van de Ecologische Richtlijn. Er was teveel ammoniakneerslag op een bos op grote afstand.

Datzelfde speelt nu. Keer op keer is daarna beleid gemaakt om op bedrijfsniveau toename van emissies mogelijk te maken. Maar nog geen enkel systeem bleek Raad van State-bestendig.

Een paar miljard ophoesten voor uitkoop van veebedrijven doet de burger minder zeer dan in de file staan of niet kunnen vliegen

Het zoeken naar een oplossing duurt nu al weken. Drie ecologen betoogden afgelopen woensdag bij de NOS dat decimering van de veestapel dé oplossing is. Die is immers goed voor 42 % van de stikstofuitstoot. Boeren uitkopen om Schiphol, de asfaltering en de woningbouw vlot te trekken.

De gemiddelde burger zal het prima vinden. Een paar miljard ophoesten voor uitkoop van veebedrijven doet hen minder zeer dan een paar uur in de file staan, niet kunnen vliegen naar Verweggistan of jaren wachten op geschikte bewoning.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Helemaal eens (en zeker met de laatste alinea) met Bodde. Wel raar dat deze soap alleen tot de Nederlandse grenzen speelt.

 • Vhouder

  schiphol dicht omploegen mais zaaien ligboxenstal erop kringlooplandbouw

 • kanaal

  ze gaan echt niet betalen, uitroken is goedkoper.

 • Waarom geeft men nou niet toe dat Nederland veels te dicht bevolkt is, alle problemen die daar uit voortkomen afwentelen op de agrarische sector is gewoon discriminerend tegenover deze sector. Elk jaar een inwonersaantal ter grote als de stad Meppel binnenhalen is dan ook vragen om totale chaos in dit land.

 • fietskip

  Als de sector zelf het normaal vindt dat er stikstof ruimte word ingeleverd zonder kostenvergoeding zal de politiek niet anders gaan denken!!!!

 • info58

  Dat gaat zeker gebeuren kanaal,
  je gaat het meemaken dat een groot % natura 2000 gebieden gaan vervallen of ze geven er een andere titel aan. De berekeningsmethode van de laatste 30 jaar is zo dramatisch dat de overheid zelf gestraft wordt voor dat beleid. Het is niet meer te betalen en te bereken wat voor maatregelen er genomen moet worden voor alle natura 2000 gebieden. Als je de keus hebt door nieuw beleid te maken en de bezwaarmakers gaan er direct plat voor liggen las van wat het allemaal kost is een herverdeling van alle natura 2000 gebieden nodig anders is de bv nederland failliet

 • Maas1

  Al zet je heel Nederland stil Natura 2000 doelen zullen niet haalbaar zijn, de wind waait waar heen hij wil....
  <>

 • Jan-Zonderland

  De Ned regering heeft zichzelf verkocht aan de milieu/klimaat maffia en er is geen weg terug omdat die groeperingen meer tijd en ( subsidie) geld hebben om telkens weer overal dwars voor te gaan liggen met de wet in de hand. De realiteit en/of het bestaan van anderen interesseert ze niks. Er moet een omslag komen in de manier waarop de regering beslissingen neemt: gebaseert op feiten en niet op emotie.

 • kraats

  Stikstofgevoelige natuurgebiedjes rooien/dempen/platzagen. Deze natuurgebiedjes bestonden 200 jaar geleden ook niet. Als ze niet de capaciteiten hebben zich aan te passen aan deze veranderende wereld, hebben ze ook geen bestaansrecht. Er komt immers van zelf wel weer nieuwe natuur. Daar hoeven wij ons niet druk om te maken (o.a. Oostvaardersplassen).
  Dus natuurgebieden inperken/opruimen. Zo simpel is het. ZEGT HET VOORT !!

 • hollandagri

  Ze vergeten dat als je afscheid van grazers, je andere methoden moet gebruiken om een klimaatbestendig gewas gras te bemesten, te maaien en oogsten die net zo goed uitstoot veroorzaken.

 • Maas1

  <>
  <>

  Zullen we o.a.ook even kijken of meten wat de uitstoot van natuurgebieden zelf zijn!!
  Of is het inwisselbaar.

  Waarom is er jaren lang beleid gevoerd landbouw versus natuur? Terwijl landbouw en natuur onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn!

 • tinusje

  Idd bodde heeft gelijk denk....warme sanering veehouderij door industrie en overheid

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.