Boerenblog

12 reacties

‘Diefstal op klaarlichte dag’

Na aanpassing van de excretieforfaits schijt een stier van de ene dag op de andere ruim 2 keer zoveel.

De vleesveesector is in vele opzichten een vreemde eend in de bijt. Het vlees wordt nauwelijks geëxporteerd, de dieren worden vaak ingezet voor natuurbeheer, kalfjes zogen bij de koe en veel bedrijven verzorgen kinderfeestjes of hebben een zorgfunctie. De intensieve tak omvat grootschalige stierenmesterijen die door de Dierenbescherming worden beloond met 2 Beter Leven-sterren. Een sector die op een maatschappelijk gewenste en transparante manier vlees produceert voor de Nederlandse burger, zou je denken.

Ondanks of dankzij de zwaar bevochten vrijstelling dreigen we snel te krimpen tot onder de kritische massa

Groot kennisvacuüm over de sector

In ieder contact dat ik met ambtenaren, volks- en sectorvertegenwoordigers heb, blijkt hoe groot het kennisvacuüm over de sector is. Zo ook bij de invoering van de fosfaatwet. Ondanks of dankzij de zwaar bevochten vrijstelling dreigen we snel te krimpen tot onder de kritische massa. Door het verdwijnen van fokkers en mesters, als direct gevolg van overheidsingrijpen, wordt vrouwelijk kwaliteitsrundvlees waarmee ambachtelijke slagers zich kunnen onderscheiden van de supermarkt, zeldzaam en onbetaalbaar.

Ik kan niet anders dan concluderen dat de verantwoordelijke voor deze tabellen nog nooit een koe van dichtbij heeft gezien

Nieuwe excretieforfaits

Sinds deze week hangt er een nieuw zwaard van Damocles boven ons in de vorm van nieuwe excretieforfaits. Ik kan niet anders dan concluderen dat de verantwoordelijke voor deze tabellen nog nooit een koe van dichtbij heeft gezien. De tabellen voor vleesvee rammelen aan alle kanten. Het duidelijkste voorbeeld is diercategorie 122 ‘Roodvleesstieren van ca. 3 maanden tot de slacht (inclusief ossen en vrouwelijke dieren die op deze wijze worden gemest)’. Deze dieren schijten op 31-12-2019 volgens de tabel 2,2 kubieke meter stromest per periode, waarin 9,7 kilo fosfaat per jaar. Een dag later, op 1-1-2020, schijt hetzelfde dier ineens 5,3 kubieke meter,met daarin 21,7 kilo (!) fosfaat. Schiet mij maar lek!

Laatste reacties

 • kanaal

  extensieve bedrijven worden constant bestolen, alleen om intensieve bedrijven te bevoordelen.

 • nvanrooij1

  Ik ben het met Anita eens. De tabellen voor vleesvee kloppen voor geen meter.
  Ook voor vrouwelijk jongvee wordt geacht dat ze het zelfde produceren als jongvee voor de melkveehouderij . Omdat ik ook bij een melkveehouder werk zie ik dat de hoeveelheid voer dat deze dieren krijgen wezenlijk verschilt met die van vleesvee en dat daardoor de excretie ook anders moet zijn. Dit geldt met name voor vleesvee van de rassen Limousine en Piemontese. Over de andere rassen kan ik moeilijk oordelen omdat ik daar onvoldoende zicht op heb.
  Ik denk dat deze rassen op ongeveer 65 a 70 procent zitten van jongvee voor melkvee gezien ook de werkelijke mestproductie. Dit is ook logisch door het doel waarvoor ze gehouden worden en de efficiëntie (groeien op kwalitatief minder voer)

 • farmerbn

  Wat zijn de normen in Belgie, Frankrijk en Duitsland?

 • hendruk

  Volgens mij heb ik elders een andere tabel gezien. Daar stonden meer diercodes in. De code voor een deel van onze dieren staat hier niet tussen. Vrl mestvee vanaf 8 mnd tot 28 mnd.

 • WGeverink

  Het gaat er niet om of excretie normen kloppen of niet maar het gaat om de politieke agenda. Kijk maar naar het klimaat. De ippc bevestigd zelf dat het de afgelopen 20 jaar niet is opgewarmd. Bovendien ligt het voor de hand dat het klimaat door de verlaagde zonactiviteit de komende decennia zal afkoelen omdat de correlatie tussen zonactiviteit en temperatuur op aarde is bevestigd. Toch zijn overheden rond de wereld vastbesloten om miljarden aan de klimaat gekte uit te geven. Deze beslissingen zijn vooral gebaseerd op hoogst onbetrouwbare modellen. Het is de politieke agenda die telt en de feiten doen er niet toe.

 • kloot

  je kun gelijk denken te hebben maar ik denk van niet

 • 20.09 bekijk op youtube cafe weltschmerz Co2 gekte primair voor het duurzaam redden van de banken (deel2).Het is dan ook geen wonder dat de VVD voor de groene gekte is.

 • WGeverink

  Hier is dat stuk @6.47<>

 • WGeverink

  Tony Heller haalt wekelijks de klimaatfraude met ongemanipuleerde data onderuit . Hij is een beetje droog maar legt wel op een voor iedereen te begrijpen manier uit hoe het spel gespeeld wordt<>

 • WGeverink

  Veel "feiten" worden tegenwoordig aangepast zodat het beter tegemoet komt aan de politieke agenda. Met klimaat fraude lijkt men weg te komen dus waarom niet een leugentje voor de "goede zaak" zeg maar, om de veehouderij te laten krimpen?

 • larryfox2017

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Vleesveehouderij

  Werk voor LTO !!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.