Boerenblog

1 reactie

‘Beter werken’

Op papier zetten van de huidige werkwijze komt er vaak niet van.

Mijn vader is momenteel op vakantie. Omdat ik door studieverplichtingen ook niet thuis kan zijn, past mijn broer samen met onze medewerkers op de boerderij. Op de een of andere manier gebeuren er toch altijd gekke dingen als mijn vader weg is. Zo hebben nu al een paar aangekochte koeien op onverwachte momenten op onverwachte plekken afgekalfd, waarbij het ook nog lastig was om uit te zoeken welke koe het daadwerkelijk was die had gekalfd. Gelukkig zijn de mannen op de boerderij niet gek en vinden ze voor alles een oplossing en anders ben ik altijd nog op afstand om advies te geven.

Lange voorbereiding

Een boer die op vakantie gaat, is vaak net zolang aan het voorbereiden om weg te kunnen van het bedrijf dan dat hij daadwerkelijk op vakantie is. Ze werken meestal op hun eigen manier. Het ‘protocol’ zit duidelijk in hun hoofd maar is lastig over te dragen en overdracht ervan op een ander vreet tijd.

Er zijn meerdere manieren om werkwijzen op papier te zetten. Voor praktische zaken die eigenlijk niet veranderen, zoals ‘zo zet je de melkmachine aan’ is het maken van een instructie niet lastig. Liefst met zo weinig mogelijk tekst en zoveel mogelijk plaatjes. Zo kun je ook een stroomschema maken wat te checken als de melkmachine niet aan wil. Voor andere werkzaamheden, zoals het voeren van de kalveren is het lastiger een instructie te maken.

Als je alles altijd zelf doet, dreigt bedrijfsblindheid, zul je eerder in problemen denken en kun je niet sparren over nieuwe ideeën

Bijna niemand doet jarenlang precies hetzelfde, en waarom zou het ook niet beter kunnen dan het op dit moment gaat? Continu verbeteren is makkelijker samen met anderen te doen dan alleen. Als je alles altijd zelf doet, dreigt bedrijfsblindheid, zul je eerder in problemen denken en kun je niet sparren over nieuwe ideeën.

Lean denken

Bij het lean denken, een managementfilosofie waarbij je constant op zoek bent naar verbeteringen, zijn er handvaten om dit te stimuleren. De manier waarop iets op dit moment wordt gedaan, is de ‘beste werkwijze’. Dat is niet een instructie hoe iets moet, maar een richtlijn van wat tot nu toe de beste manier van werken is gebleken. Als iemand denkt dat het beter of efficiënter kan, dan is hij vrij om dat te proberen. Door regelmatig bij te praten over elkaars werkwijze en de beste ideeën van elkaar over te nemen wordt de ‘beste werkwijze’ steeds beter. Om te kunnen verbeteren is het nodig elkaar ruimte te bieden nieuwe dingen uit te proberen, ook al gaat dat zo nu en dan mis en heb je zelf soms het gevoel dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden.

Nog veel te winnen

Ik denk dat er nog veel te winnen valt qua efficiëntie omdat er toch nog wel veel op gevoel gebeurt in de melkveehouderij.

Nu kun je lean natuurlijk ook gewoon boerenverstand noemen, maar het op papier zetten en updaten van de ‘beste werkwijze’ schiet er toch nog vaak bij in

Door de lean-gedachte meer mee te nemen in het bedrijf en te onderzoeken op welke onderdelen je het meeste kunt winnen, kun je veel geld en tijd besparen. Nu kun je lean natuurlijk ook gewoon boerenverstand noemen, maar het op papier zetten en updaten van de ‘beste werkwijze’ schiet er toch nog vaak bij in. Dit is bij ons niet anders. Toch zullen er vast dingen zijn die na de vakantie beter gaan dan nu. Ik ben benieuwd!

Eén reactie

  • farmerbn

    Als je die verbeteringen dan maar voor jezelf houdt is er niks mis. Vertel je die trots aan een vertegenwoordiger dan doet iedereen het zoals jij en is je voordeel weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.