HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Redactieblog

13 reacties

‘Prijsschieten op minister Schouten’

Arme minister Schouten. We produceren als boeren samen volgens de Brusselse regels te veel stikstof en fosfaat en nu moet zij dat oplossen. Moeilijk. Het lijkt daardoor wel een beetje op prijsschieten op de minister.

Schouten heeft te veel fosfaatrechten uitgegeven. Dus kondigt ze maatregelen aan. Niemand is daarmee tevreden. Tot overmaat van ramp kwam daar vorige week nog de uitspraak van de Raad van State over het PAS bij. Dat wordt buiten werking gesteld. Schouten en de Tweede Kamer beraden zich. Ze moeten de uitspraak nog bestuderen.

Voor de goede orde: het waren de natuurverenigingen en milieuclubs die procedeerden tegen het PAS. Ze kraaiden het uit van tevredenheid toen ze hadden gewonnen. Hun winst is verlies voor de boer. De problemen die daar ontstaan, daar hoor je ze niet over.

Wie pleitte er ook weer voor meer samenwerking met deze lieden? En is het niet Hein Schumacher van FrieslandCampina die zich schaart achter de duurzaamheidsfanaten? Wel eens aan de boeren, je leden, gedacht, Hein?

Stapels vergunningen aanvragen

Terwijl de Tweede Kamerleden en Schouten studeren, zitten wij met de gebakken peren. Overal moet straks een vergunning voor komen. Dat wordt een nieuwe stapel formulieren invullen met een ongewisse uitkomst. Want de ambtenaren die onze aanvragen beoordelen, staan vaak dichter bij de natuur dan bij de boer. Hoe kun je dan een objectieve beoordeling verwachten?

In Brussel weet men geen bal van wat een boer beweegt en hoe hij doet en denkt

Vroeger vormden de boeren een belangrijk deel van de bevolking. De besluitvorming lag dichtbij, bijvoorbeeld bij de gemeente. De mensen die daar werkten, kenden de boer. Nu is de besluitvorming landelijk, maar vaker nog in Brussel. Men weet er geen bal van wat een boer beweegt en hoe hij doet en denkt. Een dankbare prooi om in de hoek te zetten en ondertussen de grote vervuilers als de vliegtuigen vergeten. Daar zitten internationale belangen achter.

Afroming fosfaatrechten

Terug naar de afroming van de fosfaatrechten. Die is nodig omdat minister Schouten te veel rechten heeft uitgedeeld. Het komt erop neer dat er nog een miljoen fosfaatrechten moeten worden teruggehaald. Dat vindt plaats via het schrappen van de rechten in de fosfaatbank en het verhogen van het afromingspercentage van 10 naar 20%. En daar had je het gedonder in de glazen.

Netwerk Grondig: Rijk moet fosfaatrechten opkopen

Netwerk Grondig schreeuwt het hardst. Het vindt dat minister Schouten de rechten moet opkopen. Het Rijk heeft de fouten zelf gemaakt, dus moet het die zelf ook herstellen, zegt Grondig-woordvoerder Diana Saalman. Mooi voorstel, maar het is bekend dat dit wordt gezien als staatssteun, dus mag het niet. Dat had Saalman kunnen en moeten weten. Ze krijgt wel steun van de Raad van State, die tegen een hoger afromingspercentage is. Dit benadeelt slechts een groep boeren, de kopers.

Dus adviseren die een algehele korting door te voeren. Daar voelt Schouten echter niets voor. Ze wordt gesteund door LTO en NMV. De meest georganiseerde boeren dus.

We zien met de uitspraak over het PAS dat uiteindelijk de rechter regeert

Netwerk Grondig kan het beste de rechter om een uitspraak vragen. Dan moet ieder zich daaraan houden. We zien met de uitspraak over het PAS dat uiteindelijk de rechter regeert.

Laatste reacties

 • Attie

  Geen wonder dat grondig hard schreeuwt, de uitbreidende grondgebonden boer koopt nu 2.2 keer fosfaat...!!

 • deB.

  Ze zitten met een dubbele agenda, zolang die gevoerd wordt en de veehouderij het slachtoffer is, tbv ruimte voor andere sectoren is het een kansloze zaak.

  De zaak stinkt aan alle kanten.... en daar worden wij door geregeerd??? !!!!

  Schouten moet zich kapot schamen, in de kerk zitten bij de vissers in Urk, (huichelen) lees het verhaal van de UK 197

  Bij melkveehouders op het erf zo'n bedrukt gezicht opzetten, en achter de rug om destroyen!!! Het is verschrikkelijk.

  Er worden hele verhalen over de materie geschreven, ook hier, maar de uitwerking in de praktijk......hoor je niets over , ook hier niet

 • 112

  mooi verwoord de B.

 • Hilhorst100

  Volgend jaar heeft schouten een mooi groen en dik betaald wethoudersbaantje in Amsterdam net als haar voorgangster. Je komt wat makkelijker op deze post als je je tegen de zogenaamde vervuilende boeren bent. Vooral onder de vleugels van de niet gekozen burgemeester die daar zit

 • Maas1

  Is er überhaupt zicht op dat Europa opnieuw derogatie wil verlenen? Of zakken we steeds verder weg? Als het zo problematies drijgt te worden en Europa trekt alsnog de stekker er uit,moet je dan uit eindelijk niet terug gaan naar mestplaatsings ruimte en mestverwerkings eenheden? En moet je bij de PAS dan niet terug naar de handel in NH3 rechten? Een ding weet ik wel hier wordt ieder horend dol van,zeg het maar.

 • farmerbn

  Brussel en Den Haag hebben de strop en het stoeltje klaargezet en de Nederlandse boeren hebben vrijwillig de kop erin gestoken. Stoeltje wegschoppen en alle problemen zijn opgelost. Nederland heeft als enig land fosfaatrechten , PAS en een groot zuivelbedrijf die heult met de vijand.

 • Trot

  Terug naar Minas 2,2 gve per na einde aan alle k regels makkelijk te controleren en geen uitzondering is geen grensgevallen wat weer leid tot grensgevallen

 • egbert

  De derogatie behouden gaat zachtjes aan steeds meer kosten .

 • deB.

  Dan moeten WIJ zelf eens een keer goed opstaan....want hoe we nu van buiten en triest genoeg ook van binnen....ja hypocriet Campina!!! gepiepeld worden, gaat alle perken te buiten. Het is toch klaar, of zijn we nogmaals echte trieste lto watjes geworden.

  Wij al jaren inbinden als voedselproducent, terwijl andere sectoren en ook woningbouw, weer door razen!!

 • jfvanbruchem1

  gewoon nexit

 • Mbmb

  Schouten zit er mee, maar heeft dit niet veroorzaakt. Het begon allemaal met Veerman die de natura2000 gebieden heeft verzonnen en nooit erbij heeft bedacht dat dit een drama wordt voor de vergunningsplicht NB. Daarna maar eens de PAS verzonnen om de schade te beperken. Ook nu faliekant mislukt. Wat een compleet drama veroorzaakt door krankzinnige regels en slechte milieuclubs.

 • Fokkoeien

  Ik dacht dat de problemen meer waren gekomen toen die rooie rakkers het voor het zeggen hadden toen de stop werd afgekondigd en de boeren met voorkennis werden geholpen.

 • Dre van Helmond

  Netwerk grondig is een van de veroorzakers van het tekort van de minister.
  Er was gewoon afgesproken dat alle veehouders fosfaat zouden inleveren.
  Nu zitten wij met de gebakken peren

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.