Commentaar

9 reacties

‘PAS-drama bewijs van slecht bestuur’

Het stikstofbeleid is opnieuw vastgelopen.

De Raad van State accepteert het PAS-systeem niet. 11 jaar geleden gebeurde hetzelfde met de voorganger van het PAS, een zogeheten ‘toetsingskader’.

De gevolgen van de uitspraak voor individuele bedrijven zijn nog niet echt te overzien. Hoe moet het met die vergunningverlening voor beweiden en bemesten bij kwetsbare natuurgebieden? Zijn bestaande ‘onherroepelijk’ verleende vergunningen echt veilig? Vrij zeker is dat 180 zaken die al bij de RvS liggen, het niet zullen halen. Maar hoeveel veehouders zijn de klos, omdat ze geen vergunning hoefden maar konden volstaan met een melding?

Stikstofbeleid past in rijtje fosfaatrechten, asbest, luchtwassers en pulsvisserij

Het PAS is lang niet het enige debacle op landbouwbestuurlijk gebied. De invoering van de fosfaatrechten gaat ook gepaard met vele gevechten voor de rechter, met nu een spoedwet tot gevolg. En denk aan de asbestklucht die zich nu in Den Haag afspeelt. Al jaren worden dakeigenaren gepusht om te saneren vanwege een deadline waar de Eerste Kamer nog niet eens akkoord mee is. Denk ook aan de luchtwassers die bij nader inzien de helft minder goed werken dan de bedoeling was, maar waar wel ontwikkelingsruimte op werd gegeven. En vergeet de pulsvissers niet.

Het is absurd dat een maatregel die al 4 jaar van kracht is, alsnog afgeschoten kan worden

Maar het meest lijkt het PAS-drama nog op het verhaal van Minas. Dat mestboekhoudsysteem was al 5 jaar in werking voor het in 2003 door de Europese rechter werd afgeschoten. Ook dat was een ingewikkeld compromis waarin belangenverschillen waren afgekocht door een voorschot te nemen op toekomstige ontwikkeling, en dat zwaar leunde op de beloftes van nieuwe technieken.

Met dwalende beleidsmakers is het lastig ondernemen

Je kunt het belangengroepen niet kwalijk nemen dat ze naar de rechter stappen. Je kunt het lobbyisten niet aanrekenen dat ze bij onderhandelingen zoveel mogelijk binnen proberen te slepen. Het is wel de beleidsmakers aan te wrijven dat ze hun juridische checks niet goed doen. Het is absurd dat een maatregel die al 4 jaar van kracht is, waar een hele sector zich naar gericht heeft, alsnog afgeschoten kan worden op grond van een simpel principieel uitgangspunt. Het maakt Nederland-polderland tot een land waar het bijzonder lastig ondernemen is.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zullen we afspreken dat vanaf nu Nederland niet meer het beste jongetje van de klas genoemd gaat worden?

 • jhp

  Het is niet alleen het vee wat ze NL uit willen hebben, het is de gehele landbouw, zie ook hoe het gaat bij bv de akkerbouw met het gewasbeschermingsmiddelen beleid.
  Bij natuur organisaties zitten hele gehaaide blixems met toegang tot heel veel geld die alle grond onder natuur willen.

 • landboer

  Soms lijkt het hier Zimbabwe wel, Mugabe verdreef ook alle blanke boeren, gevolgen zijn bekend, probleem is de rijkdom hier, kunnen alles met geld oplossen

 • Bennie Stevelink

  Er wordt hier vaak geklaagd dat LTO niets doet en alleen maar ja knikt. In de lijst van voorbeelden die Johan Oppewal noemt zie ik juist het tegenovergestelde. LTO heeft blijkbaar zoveel invloed op het ministerie en in de politiek dat ze het beleid steeds weten te sturen naar wat de boeren het liefste willen. Dat gaat zover dat ze buiten de grenzen komen van wat juridisch of technisch uitvoerbaar is. En dan loopt het stuk.

  Dat wat de boeren het liefste willen wordt ingevuld als regelgeving waarbij zoveel mogelijk vee kan worden gehouden. De inspanning van LTO is steeds op dit doel gericht. Ik denk dat het tijd wordt dat we binnen LTO een discussie openen of wij nog steeds het belang van boeren op deze manier moeten definiëren.

 • farmerbn

  Bennie heeft gelijk.

 • kleine boer

  Is goed bennie stel je toch voor binnen lto dat alle leden verplicht inleveren beetje minder is toch wat je wil waarom toch steeds tegen de max zeg je dus geen enkel probleem. Als dat lukt is er ruimte voor die niet met minder willen veel problemen snel opgelost met dank aan lto.... Zelf probeerde je waarschijnlijk ook altijd het dichtst bij je melkqoutum in de buurt te komen....

 • Mbmb

  De klos omdat de meldingen niet meer geldig zijn. Dacht het niet. De melding is net zo rechtmatig gedaan als de vergunningen zijn verleend. Dat dit achteraf toch niet zo blijkt te zijn is niet het risico van de melder maar van de overheid. Dit heet rechtszekerheid. Los t maar op en snel, en zonder schade voor de boer.

 • Cvdo

  Op de site van 'natuurmonumenten' word deze overwinning momenteel gevierd!!!!!
  Zouden ze hun grote vrienden binnen frieslandcampina ook hebben uitgenodigd op t feestje??

 • farmerbn

  Wat is makkelijker ; 12 miljard liter melk verkopen of 10 miljard liter? FC denkt het laatste en natuurmonumenten kan daar mee helpen (minder vee). Door het verdwijnen van de PAS komt ook het feestje van FC dichterbij.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.