Redactieblog

11 reacties

‘Leden DOC vluchten in VLOG-melk’

Meer dan 50% van de DOC-leden heeft zich aangemeld voor VLOG-melk. Opvallend veel.

“Het verbaast me niet”, knikt Hanna.”Het is een nieuwe kans voor hen om eindelijk eens een melkprijs te krijgen, die vergelijkbaar is met wat andere boeren krijgen. Het moet pijnlijk zijn voor de DOC-leden, die massaal voor de fusie met DMK stemden. Van de toezeggingen van toen is niets uitgekomen. Ze beuren nu al jaren een paar cent minder voor de melk dan de gemiddelde boer. Daarom grijpen ze natuurlijk de kans om VLOG-melk te maken.”

Meerprijs VLOG-melk niet allemaal winst

Kan ik inkomen. Alleen de meerprijs voor VLOG-melk is ook niet allemaal winst. De hele keten moet genvrij zijn. Het voer kost meer en ook het bedrijf moet zich er op instellen. Het is alleen voor de boeren met de koeien in de wei. En zo zijn er meer voorschriften.

DOC-voorzitter Arjan Schimmel kan niet anders dan terugzien op een mislukte fusie

“Dat die voorzitter Arjan Schimmel er nog zit, begrijp ik niet”, zegt Hanna.”Hij kan niet anders dan terugzien op een mislukte fusie. Direct na het samengaan met DMK zei hij ‘dat de fusie pas geslaagd is als we de bovengemiddelde melkprijs van Arla kunnen betalen’. Nou, dat is niet gelukt.”

Ik Google even en zie dat de jeugdige Schimmel al bijna 10 jaar de kar trekt bij DOC. In 2021 treedt hij af en is niet meer herkiesbaar. Hij heeft dus nog 2 jaar om de fusie onder zijn voorzitterschap nog geslaagd te kunnen noemen. Ik vrees dat als hij straks terugtreedt, hij moet constateren dat dit doel niet gehaald is.

Fusie DOC-DMK was bittere noodzaak

Hanna neemt het voor hem en zijn bestuursleden op:”Ik heb toch wel waardering voor hen. Ze verlaten het zinkende schip niet, maar blijven strijden voor de melkprijs van de leden. Dat het niet lukt is jammer, maar we moeten niet vergeten dat het beleid van vroeger gefaald heeft. Het was geen fusie uit luxe, maar voor DOC bittere noodzaak. Ze hadden al jaren moeite met de melkprijs.”

Mee eens. De fouten liggen in het verleden, toen gekozen werd voor bulkkaas en waarvoor fors werd geïnvesteerd. De koers ligt dan voor jaren vast. Dat kun je het huidige bestuur ook niet verwijten. Het zou fijn zijn als de VLOG-melk uitkomst biedt.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  1 Ik had gelijk. Ik heb in 2015 voorspeld dat het niks zou worden en dat men andere keuzes moest maken. Fuseren met een beter betalende kaascoop dus
  2 Pech DOC had uitstekende contracten met Rusland en toen kwam de boycot
  3 Ik ben geloof ik de enige die het door heeft maar de fusie tussen Campina en Fcdcd dinges is een groot succes. Campina klom een paar cent omhoog en kwam zo boven de DOC te staan. Daar kan Schimmel an sich niks aan doen
  4DMK moet snel doorfuseren met Arla bv
  5 Wij als niet Doccers hebben HEEL VEEL LAST van het gepruts van DMK. Ieder slecht betalende
  melkfabriek is een en last voor iedere melkveehouder

 • waldpyk

  Fcdcd dinges? Waarom zo minderwaardig over Frieslandfoods ? Die heeft Campina uit de goot getrokken en als dank hebben de Friesland boeren veel te weinig gereserveerd ledenkapitaal ontvangen tijdens de fusie.

 • Bennie Stevelink

  Welke melkprijs zou DOC op dit moment uitbetalen wanneer er geen fusie was geweest?

 • hansvanbergen

  Gewoon dezelfde prijs als nu. Maar ze hadden meer en betere keuzes. En ze hebben de verkeerde genomen zoals is gebleken

 • farmerbn

  Vluchten in vlog-melk is niet de oplossing. Andere verwerkers maken ook vlog-melk dus blijf je op prijs concurreren (zeker in Duitsland). DOC moet een zuivelproduct verzinnen die andere zuivelaars niet kunnen maken en die goed in de markt zetten. Dat kan eigenlijk alleen met een streekproduct. Maar welke? Goudse kaas en Edammer kaas zijn nooit beschermd (erg dom en een gemiste kans) dus die mogen anderen ook maken. Je zou MRY-melk kunnen maken in het MRY-gebied en hetzelfde met blaarkoppen op veenland. Alle twee beter dan vlog-melk.

 • farmerbn

  En dat koeienras dan natuurlijk met foto op het pak zetten. Prachtige foto's van MRY, Blaarkoppen en Lakenvelders! Burgers zullen er gek op zijn.

 • Attie

  Hansvanbergen waar had jij ze gehad willen hebben? Tis wel Coop trots he..

 • witrug123

  Zielig om anoniem,zo op doc af te doen! En walgelijk om de voorzitter zo af te zeiken!

 • RIEN65

  Vluchten kan niet meer. Ik zou niet weten waar naar toe.

 • Gerd

  Hoeveel VLoG-melk wordt er bij DOC geproduceerd? Hoeveel weidemelk. We hebben boerderijen die deze inspanning helemaal niet willen.

 • BO(skabout)ER

  Ach ik denk dat de fusie best een goede set is geweest. We zitten de laatste jaren best dicht tegen FrieslandCampina aan qua melkprijs. En Aware betaald even slecht. Bij DMK zie je dus een stijgende lijn, ook al is het nog steeds minder al bijv FrieslandCampina, je kan toch ook geen wonderen verwachten. Over een jaar of 10 kan het speelveld er heel anders uit zien.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.