Boerenblog

11 reacties

‘Hoe ver gaan wij meebewegen?

Polderen is een groot goed, maar wat gebeurt er straks met het verdienmodel in de melkveehouderij.

Het pensioenakkoord lijkt er eindelijk door. Het polderen heeft uiteindelijk toch overwonnen. Iets waar wij Nederlanders van oudsher in uitblinken. Het heeft ons ver gebracht, wij zijn een van de welvarendste landen ter wereld. Polderen is een groot goed en daar mogen wij trots op zijn.

Schoonvelde vraagt zich wel af tot hoever hij moet meebuigen. Soms lijkt het dat veehouders zover moeten buigen dat de melkveehouderijsector omver dreigt te vallen
Schoonvelde vraagt zich wel af tot hoever hij moet meebuigen. Soms lijkt het dat veehouders zover moeten buigen dat de melkveehouderijsector omver dreigt te vallen

Bij polderen hoort meebuigen. Ook al voelt dat soms niet prettig vanuit eigen perspectief. Maar wanneer dat het geheel verder brengt, is meebuigen een effectief middel.

Sector volop aan het polderen

Wanneer wij naar de sector melkveehouderij kijken, dan zijn wij politiek ook volop aan het polderen. Klimaat, ammoniak, biodiversiteit, weidegang. Het zijn allemaal dossiers, die vragen om maatschappelijk draagvlak.

Als sector zijn wij volop in gesprek met ngo‘s, halen we de burger in de stal en sluiten we zelfs convenanten met partijen zoals de Dierenbescherming en WNF.

Alle dossiers van nu lijken te worden samengevoegd in de term kringlooplandbouw, maar het is nog zeer de vraag wat dat is

Als boer vraag ik mij af tot hoever moeten wij meebuigen. Soms lijkt het wel dat wij zover moeten buigen dat wij als melkveehouderijsector omver dreigen te vallen. Alle dossiers die momenteel spelen, lijken te worden samengevoegd in de term kringlooplandbouw. Nu is het maar zeer de vraag wat dat is.

Gevolgen voor verdienmodel

De meningen verschillen, maar met name ngo’s lijken de biologische landbouw als een voorbeeld te zien. Nu vind ik het biologische verdienmodel fantastisch en een mooie natuurlijke kringloop, maar wat zou het een miskleun zijn om iedereen in de richting te drijven: einde verdienmodel.

Aan de andere kant zie ik Europees bij melkveebedrijven een flinke schaalsprong. Binnen het EDF-netwerk is de gemiddelde bedrijfsgrootte in een paar jaar tijd opgeschaald van 180 naar meer dan 300 koeien. Vanuit mijn optiek veelal moderne bedrijven, die toekomstbestendig kringlooplandbouw kunnen toepassen.

Tot wanneer blijven wij polderen en wanneer zeggen wij tot hier en niet verder, omdat we anders omvallen

Het lijkt er op dat veel polderpartijen in Nederland dit een ongewenste ontwikkeling vinden. Dit is veelal gevoed vanuit een nostalgisch onderbuikgevoel.

Het is zaak om voor de toekomst ruimte te houden voor bedrijven met een groene plus voor melk (bio, PlanetProof) én voor bedrijven die topkwaliteit melk kunnen leveren tegen een concurrerende kostprijs door schaalgrootte.

Het komende jaar krijgt onze minister er veel dossiers bij. Tot wanneer blijven wij polderen en wanneer zeggen wij als melkveehouders tot hier en niet verder, omdat we anders omvallen?

Henk Schoonvelde is melkveehouder in Koekange

Laatste reacties

 • Axl

  Grootste probleem is dat de gemiddelde boer elk jaar 100.000 naar de bank moet brengen door snelle en te duure groei een paar koeien minder was voor veel boeren financieel en sociaal gezien beter geweest

 • Alco

  Goede conclusie van @Schoonvelde. "Tot waar gaan wij polderen en wanneer zeggen we tot hier en niet verder, omdat we anders omvallen.
  "Gelukkig komen steeds meer mensen achter de slinkse manieren om de veehouderij de doodschop te geven."

 • farmerbn

  Ophouden met polderen als het inkomen van de boer aangetast wordt. Het inkomen moet de basis worden/blijven van het polderen. In andere sectoren is dat ook zo.

 • RonaldB

  Weer heel veel vragen. Hij weet het antwoord wel maar zit nog een beetje in de ontkenningsfase.

 • Robert P

  de basis is : dieren worden gehouden waar mensen niet willen wonen.
  In zeker zin geldt dat ook voor voedselgewassen.

  Het egoïsme van de mensheid is dermate groot. De 'verantwoorde' burger en activist loopt voorop inzake deze regel als zullen ze dat vanuit hun superieure houding nooit erkennen.

 • koestal

  De overheid heeft de BTW op voedsel verhoogd,de consument klaagt al steen en been over de hoge prijzen,nu zegt Carola Schouten dat de opbrengstprijzen voor de boeren te laag zijn,de overheid is de boeren al een slag voor geweest.Wat blijft er voor de boer dan nog over ?

 • Gat

  @koestal ik dacht hetzelfde.

 • ENA

  Ja, het is financieel zwaar tobben in de veehouderij.......

 • Kelholt

  Henk Schoonvelde zegt: 'Het is zaak om voor de toekomst ruimte te houden voor bedrijven die topkwaliteit melk kunnen leveren tegen een concurrerende kostprijs door schaalgrootte.'
  Er zijn, of in ieder geval waren, ook nog bedrijven die die topkwaliteit ook kunnen leveren zonder op te schalen naar 'megastal'. Helaas wordt het voor deze bedrijven steeds lastiger om aan alle idiote eisen van een overheid en melkfabriek te voldoen met als gevolg dat ze stoppen. En waar gaan dan de grond en fosfaatrechten heen? Naar starters?

 • farmerbn

  Niet naar de starters maar naar grotere bedrijven die nog groter groeien en daardoor te duur worden om overgenomen te worden. Die te dure bedrijven zijn dus de stoppers van de toekomst.

 • Juist Henk; tot hier is .......al veel te ver !!

  Alle regeltjes maken dat alleen grootschalige bedrijven het kunnen volhouden.
  Alle poppekast melkstromen zorgen voor valse concurentie voor de Bio boeren.
  Als de "consument" het zou vragen dan kochten ze wel biologisch, maar nee de portemonnee beslist dus de consument wil goedkoop.
  Het is de Retail die de poppekastmelk wil t.b.v. verdienmodel; Melk is wit poppekast melk is ook wit.
  vr gr René de Jong

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.