Boerenblog

6 reacties

‘Een wereld van verschil’

Bezoekers open dag enthousiast, controleur vinkt later alleen af.

We hadden vorige week open dag. De bezoekers mochten overal kijken en stelden veel vragen. Het is leuk om ons bedrijf aan nieuwsgierige bezoekers te laten zien.

Wat een verschil later met de controleur voor KKM/Foqus Planet. Zonder gevoel voor de praktijk en echte risico’s gaat het alleen om het afvinken van de vragenlijst.

Een open dag op een melkveebedrijf.
Een open dag op een melkveebedrijf.

Transparantie en waardering

De jaarlijkse open dag is een goede gelegenheid om alles netjes te maken: de stallen, kaasberging en winkel extra opruimen, schoonmaken en vegen. Dit jaar hebben we de speeltuin vernieuwd met een grote zandbak met eigen boomstammen en een zitbank van pallethout.

Het was een warme dag, maar dat hield de bezoekers niet tegen. Kinderen vinden het aaien van de kalfjes geweldig. We krijgen veel vragen: wat zit er in het voer, hoe oud worden koeien, waarom staan de stieren binnen, hoe maak je karnemelk, waarom worden de kazen omgekeerd?

Er waren nauwelijjks bevooroordeelde mensen of kritische anti-veehouderij-vragen en dat is wel eens anders

Mensen vinden het leuk dat de koeien een naam hebben en zijn verrast over de biologische vliegenbestrijding en de knoflookdrank die we gebruiken bij uierontsteking. Dat doen we in plaats van antibiotica.

’s Middags was het erg zonnig en was een deel van de koeien binnen. We vertelden dat koeien het niet te warm willen hebben en dat de deur van de stal open staat. Ze kunnen zelf kiezen of ze binnen of buiten zijn. Mensen vinden dat fantastisch.

Er waren nauwelijks bevooroordeelde mensen of kritische anti-veehouderij-vragen. Dat is wel eens anders. Het is leuk ons bedrijf te laten zien en waardering te krijgen.

Afvinken vragenlijst lijkt leidend

Wat een verschil met de controle van de Qlip-controleur, die kijkt of het verantwoord is dat wij melk leveren aan FrieslandCampina. Het is zinvol dat er regels en controles zijn en dat controleurs altijd achterdochtig zijn of we de waarheid spreken.

Maar het is wel jammer dat het afvinken van de vragenlijst leidend is en er weinig oog is voor echte risico’s of praktische werkwijzes. Zo miste een KOM-stempel op een vorig onderhoudsrapport en zaten er geen stickers van de veearts op twee medicijnen. Gelukkig geen grote fouten en geen consequenties.

Bij de stal kwamen de koeien net naar binnen, omdat het ging regenen. Dat was lastig, want dat past niet in de definitie van Stichting Weidegang. Daarvoor moet de koe op het moment van de controle buiten in de wei zijn. Ze liepen echter langer dan 6 uur buiten, dus kon het er deze keer net mee door.

Het zou prettig zijn als controleurs het doel van de controle – het verantwoord leveren van melk – voorop zouden stellen

Vorig jaar had ik een forse discussie met de directeur van Stichting Weidegang. Ik vind dat er oog moet zijn voor dierenwelzijn. Dat de koeien binnen kunnen zijn bij hoge temperaturen of regen.

Maar, helaas, dat bleek te flexibel. Daar kan de stichting geen vragenlijst voor maken. Alleen als een koe buiten is, heet het weidegang. Een koe die (even) binnen is, heeft geen weidegang.

Het publiek is enthousiast. De controleurs treden in feite op namens hen. Het zou prettig zijn als die controleurs het doel van de controle – het verantwoord leveren van melk – voorop zouden stellen in plaats van het afvinken van een vragenlijstje.

Laatste reacties

 • Dirk,

  Dirk
  De menselijke (dierlijke) maat kent een controleur niet ,hij moet minstens 20% hercontroles halen , dat is zijn doel ,anders wordt zij (of hij) op het matje geroepen ,boeren zijn slaaf geworden van hun systeem en van de maatschappij

 • ENDE902

  Moet ik uit bovenstaande concluderen, dat een koe die bij warm weer buiten gras eet en dan vervolgens in de stal gaat herkauwen niet aan de defintie van weidegang voldoet als ze niet aan de 6 zonnebranduren komt. Het is werkelijk tenenkrommend.

 • witrug123

  Op de foto staan de koeien op een grupstal , burgers blij, koeien blij, boer blij!!!!

 • koestal

  Een wereld van tegenstrijdigheid.

 • koestal

  Wat prachtig ,ze hebben al een directeur van Stichting Weidegang ,wat een uitvinding .we krijgen steeds meer van dat soort directeuren,de boer betaalt er braaf aan mee.

 • halbe

  Ik hoop dat je die controleur van Qlip in de regen heb laten wachten. Dit kan nog mooi worden als het strak echt heet gaat worden. Kennelijk moeten wij nu gaan bepalen wat de koe wil. Laat ze het lekker zelf uitzoeken, binnen of buiten.
  Verder alle lof over jouw verhalen; ik lees ze graag

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.