Boerenblog

1 reactie

‘Anreli brengt afkalfgemak en gehalten’

Over de richting waarin de fokkerij zich moet bewegen is altijd discussie. Ik kijk liever naar cijfers.

Zo nam ABAB waar dat de melkprijs van 36 cent over 2018 onvoldoende was om vervangingsinvesteringen van te doen. Die melkprijs moet omhoog, dus moeten er positieve gehaltes vererfd worden.

Klauwgezondheid

Om een goede voerefficiëntie te behalen en toekomstige CO2 tegemoet te treden, willen veehouders vaarzen aanmelken die tussen de 30 en de 40 kilo melk produceren. Daarvoor is dus een stier nodig die minimaal +1.000 kilo melk brengt. Pieter van Goor van CRV meldt dat uit Digiklauwgegevens blijkt dat stieren met 106 klauwgezondheid 10% minder klauwproblemen hebben.

In Duitsland brengt men nu ook klauwgezondheid in de totaalindex. De gegevens haalt men uit de afvoergegevens. Daarmee lopen zij dan 10 jaar achter op Nederland. En waar er in de fokkerij veel aandacht is voor 100.000-literkoeien, laatrijpheid, a2a2, hoornloosheid en triple A-cijfers zou het beter zijn om actie te ondernemen om vaarzen naar die tweede lactatie te brengen.

Echte pinkenstier noodzakelijk

Volgens Agrifirm moeten pinken geïnsemineerd worden vanaf 135 centimeter, bij 13 maanden en voldoende conditie. Groeit zo’n pink minder door, dan kom je in een lastig parket. Een echte pinkenstier is dus noodzakelijk. Ik gebruik daar momenteel Kingfarm Anreli voor met 109 geboortegemak.

Lees verder onder de foto

Hans van Bergen: "Een echte pinkenstier is noodzakelijk. Ik gebruik daar momenteel Kingfarm Anreli voor met 109 geboortegemak." - Foto: Alex Harkink.
Hans van Bergen: "Een echte pinkenstier is noodzakelijk. Ik gebruik daar momenteel Kingfarm Anreli voor met 109 geboortegemak." - Foto: Alex Harkink.

Ik gebruik hem overigens ook bij de koeien. Want waarom zou ik mijn koeien plagen met langdragende zware kalveren? Dat leidt alleen maar tot een scala aan ziektes, problemen, heel veel werk en kosten. Ik ben ervan overtuigd dat door gebruik van enkel stieren met een hoog cijfer voor geboortegemak het vervangingspercentage nog flink kan dalen.

De enige ki in de wereld die een dergelijke stier inzet is CRV

Anreli is een Riverboy uit een 81AV G-Force met 81 voor uier en benen. Deze Alida 507 is halverwege haar derde lijst en produceerde 28,3 kilo melk met 3,67% vet en 3,50% eiwit gemiddeld tot nu toe. De moeder daarvan is een AV82 Kingfarm Obama met 42.000 kilo melk. De moeders daarvoor zijn een 46.000 kilo Big Winner met 81 punten uit een 67.000 kilo AV84 Talent uit een 45.000 kilo Design uit een 49.000 kilo Cash.

De enige ki in de wereld die een dergelijke stier inzet is CRV. Maar de genoomfokwaarde voldoet tenminste met +1.168 melk, +0,35% vet, +0,16% eiwit en 142 kilo vet en eiwit. De 109 geboortegemak is een echte fokwaarde na 3.162 kalvingen.

Aansluiting

CRV heeft zoon Faithful en AI Total heeft van OHG de volle broer Andy Red. Deze hebben niet die extreem makkelijke geboortes, maar Andy scoort een genomic fokwaarde van 163 kilo vet en eiwit en is een fraaie verschijning. Zij komen uit een 85 punten Bouw Rocky uit een AV83 Stellando met veel melk en 4,08% eiwit meer dan Sunrise, Shottle, Dustin, Addison, Lava en Sunny Boy. En zo krijgen onze oosterburen een hele lading Nederlandse stieren die ze gemist hebben en kunnen ze weer aansluiting vinden.

Eén reactie

  • .....

    Dat stieren alleen maar AB- moeders , groot- en overgrootmoeders moeten hebben is het stokpaardje van conservatieve Ki's zoals Kampen en Samen. CRV prikt gelukkig door die mythe heen

Of registreer je om te kunnen reageren.