Commentaar

12 reacties

‘Alarmerend rapport over mestgasexplosie’

Omgevingsdienst Twente: direct verband ontploffingsgevaar en emissiearme constructie stalvloer.

Er is een rechtstreeks verband tussen ontploffingsgevaar en een emissiearme constructie van een stalvloer. Dat denkt tenminste de Omgevingsdienst Twente, op basis van onderzoek naar de toedracht van een explosie in Markelo (Ov.), eerder dit jaar.

Alarmerende constatering

Het is een alarmerende constatering: bij de ontwikkeling van dit type stalvloer is te eenzijdig gekeken naar vermindering van de ammoniakemissie. Daardoor was er te weinig aandacht voor de mogelijke gevaren van ophoping van gas onder de vloer. Methaangas is explosief. Dat werd in Markelo 22 koeien fataal.

In het toch al omvangrijke hoofdpijndossier van de ammoniak is dit een nieuw vervelend hoofdstuk

Het is nu zaak dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de volgende vragen: welke emissiearme stallen zijn gevaarlijk? Hoeveel zijn dat er? Wat kunnen deze veehouders nu doen om het risico te beperken?

Daarna komt hoofdstuk 2: wie moet dit oplossen? In het toch al omvangrijke hoofdpijndossier van de ammoniak is dit een nieuw vervelend hoofdstuk – voor boer en overheid.

Voor beleidsmakers is het een dure les: het ene doel – milieu – is soms strijdig met het andere – veiligheid

De last van dit nieuwe probleem mag niet op de schouders van veehouders terechtkomen. Die waren vaak verplicht om een emissiearm systeem te nemen.

Voor beleidsmakers betekent het een dure les: het ene doel is soms strijdig met het andere. In dit geval gaat het om veiligheid versus milieu. Nieuw beleid moet het ene nastreven, maar mag het andere niet uit het oog verliezen. Dat is hier helaas wel gebeurd.

Laatste reacties

 • boerderij12

  ik snap werkelijk niet dat we dit als melkveehouders acepteren van lnv en lto geewoon grote risicos met dieren en mensen levens

 • farmerbn

  De overheid heeft de boer verplicht om een levensgevaarlijke stal te bouwen. Als je ze daar op wilt veroordelen zal de politiek mestopslag onder het vee verbieden en zijn we verder van huis. Maw ze komen er mee weg.

 • Gat

  Farmerbn hoezo verder van huis? Op me werk hebben we beluchting met standaard roosters goedkoper en beter resultaat. Extra water in put gaan ze onderzoeken of dat het werkt. Nou dat werkt gewoon zelf zomers doe ik het. Het werkt allemaal beter en kost minder. Alleen dat laatste dat minder kost dat mag niet!

 • diekmann

  Dit wisten de boeren al langer. Alleen Den haag is een logge instantie samen met de betonindustrie.

 • edke

  En hoeveel van die zogenaamde onderzoekers hebben hier weer geld aan verdiend dat t zo moest, je zou ze aansprakelijk moeten stellen

 • maatje 1904

  dit artikel komt zeker weer niet in de krant!!!!

 • gjh

  dit wisten we toch allemaal maar wat doen we ermee LTO (niets natuurlijk je zou je druk maken om de boer )

 • .

  Emissiearme vloeren,al dan niet met klepjes zijn een grote wassen neus. Maar wel een commercieel mooi verkoopmodel voor de betonindustrie.

  Het is symptoom bestrijding, aangezien de ''schadelijke'' gassen gevormd worden onder de vloer en daar gaat de vorm van de vloer niets aan veranderen.

  De gassen die de klepjes tegenhouden, worden wel weer door andere kieren naar buiten geperst naarmate de mestput gevuld wordt. En met het mixen komen ook de nodige gassen in één keer vrij, met een open mixluik.
  Het netto resultaat van zo'n dure vloer is dus praktisch gezien niets.

  Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven

 • koestal

  Deze eisen moesten met dikbetaalde onderzoekers door de overheid er door gedrukt worden in het voordeel van het milieu en ten koste van de veiligheid,dit was een criminele actie,wie betaalt die bepaalt. Schandalig!!

 • koestal

  Wat voor een achterlijke personen hebben deze eisen bedacht ? Dit waren personen met een hersenafwijking.

 • koestal

  Wat een domme regelgeving !

 • hollandagri

  en dan te weten dat de brabanders hier verplicht mee verder moeten ..

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.