Boerenblog

‘Afbranden en onderwaarderen van voedselproducent’

Had ik maar iets van Luther, Bonaparte en Johannes Post. Zij beïnvloeden nog steeds ons dagelijks leven.

Ik heb veel interesse in cultuurgeschiedenis. 3 mensen hebben daarbij mijn extra interesse: Maarten Luther, Vincent van Gogh en Napoleon Bonaparte. Deze mensen hebben echt hun sporen nagelaten in onze geschiedenis en beïnvloeden nog steeds ons dagelijks leven. Vooral Napoleon trekt dagelijks mijn aandacht. Ja hij hield – helaas – van oorlog voeren maar bracht ook veel beschaving. Een staatsman die problemen zag en er ook een adequate oplossing voor bedacht. Daar kunnen de hedendaagse leiders een puntje aan zuigen, want zij zijn meer bezig met afbreken dan met opbouwen.

Regering laat crisisgelden onbenut

Ook ik was ontsteld toen de Notre-Dame in Parijs in brand stond. De Nederlandse regering reageerde onthutst. Waren het krokodillentranen? Neerlands trots, de tulpen, kaas en onze zwartbonte koeien worden bijna dagelijks afgebrand en je hoort daar niemand over, laat staan dat binnen 5 dagen € 1 miljard op tafel komt. Nee, hier laat men liever crisisgelden onbenut in plaats van branden te blussen.

De avond dat ik deze column startte, viel ik in slaap na het lezen van een hoofdstuk uit de biografie van Johannes Post, een oprechte hard werkende, vooruitstrevende Drentse boer en bestuurder. Hij gaf in de Tweede Wereldoorlog zijn boerenbedrijf en zijn gezin op om te strijden voor zijn medemens en vaderland, maar moest dat helaas met de dood bekopen.

Als ik badend in het zweet waker word, besluit ik dat ik een van mijn beste koeien ga verstoppen achter het stro

Nieuwe landwachters

Het bezorgde mij de nachtmerrie dat we in Nederland weer nieuwe landwachters hebben rondlopen die het platteland in de gaten houden, bedrijven bespioneren en hun data afpersen en met eigen wetten woekerwinsten maken ten koste van de hardwerkende plattelanders.

Als ik badend in het zweet waker word, besluit ik dat ik een van mijn beste koeien ga verstoppen achter het stro. Zij is na een tweede tweeling gelukkig weer hersteld van een zenuwbeschadiging. Ook de minimelker moet onder het hooi. Weggestopt voor alle bemoeizucht. Daarna komt de realiteitszin weer terug.

Had ik maar iets van de lef van boerenbestuurder Johannes Post

Na al het afbranden, bemoeizucht en onderwaardering voor voedselproducenten hoor ik steeds vaker boeren zeggen dat zij stiekem hopen op een nieuwe Hongerwinter. Is het, 75 jaar na D-day, niet weer tijd voor Bijltjesdag? Maar wat doen we dan met die nieuwe landwachters? Kaal scheren? Dat valt vandaag de dag ook niet meer op. Had ik maar iets van de genialiteit om problemen op te lossen van Napoleon. De lef van boerenbestuurder Johannes Post of het geweldloze doorzettingsvermogen van Maarten Luther. Of toch maar de dwaze, ondoorgrondelijke eigenzinnigheid van Vincent van Gogh, die helaas gek werd van miskenning.

Boer moet het voorlopig zelf doen

Met deze regering en beleidsmakers zullen wij boeren voorlopig zelf moeten blussen en zonder steun weer opbouwen. Nu maar hopen dat de temperatuur gaat dalen en hopen op de komst van een nieuwe D-day. Maar laat u vooral niet gek maken door miskenning.

Of registreer je om te kunnen reageren.