Boerenblog

18 reacties

‘Zijn wij in de zelf geplaatste val getrapt?’

Deze week viel mijn oog op een artikel in de mailing van European Dairy Farmers (EDF). Deze vereniging bestaat uit een groep melkveehouders uit geheel Europa die hun financiële data benchmarken en daarnaast een Star-groep bestaande uit accountants en wetenschappers. Het is altijd weer interessant om te lezen hoe van buitenaf naar de Nederlandse melkveehouderij wordt gekeken.

De spiegel die ons als Nederlanders wordt voorgehouden, is hoe moet de Nederlandse melkveehouderij verder na het verliezen van haar concurrentievoordeel. Inderdaad, de data gebaseerd over een periode van 10 jaar spreken in ons nadeel.

Zuiver vanuit deze data bekeken staat de Nederlandse melkveehouderij er inderdaad niet goed voor. 10 jaar geleden was de gemiddelde break-evenmelkprijs 31 cent en hiermee behoorden Nederlandse EDF-deelnemers tot de 50% beste bedrijven. 10 jaar later is de break-evenmelkprijs opgelopen tot 37,4 cent en behoorden ze tot de 20% slechtste bedrijven.

Knapt de bubbel waarop de Nederlandse veehouderij leeft?

Vanuit Nederland hebben wij nogal snel de neiging om het te nuanceren, de rente is extreem laag, de melkprijs zit al enkele jaren boven de prognose van de banken, de grondprijs is gestegen en fosfaatrechten zijn inmiddels ook geld waard.

Vanuit het buitenland vraagt men zich juist af: hoe gaat Nederland dit managen. De kostprijs is nu te hoog. Grond is bijna niet beschikbaar, fosfaatrechten staan verdunning van kostprijs tegen.

Feit is dat inderdaad de rendementen over investeringen tegen het nulpunt aanschuren in de Nederlandse melkveehouderij. Leven wij op een bubbel? Wat gaat de tijd ons brengen, blijft de rente voor ons zo laag? Weet de Nederlandse zuivel een Europees gezien bovengemiddelde melkprijs te realiseren? Of knapt de bubbel en hebben we over 10 jaar te maken met waardeloze fosfaatrechten en komt onze grond noodgedwongen meer en meer in het bezit van externe beleggers?

Laatste reacties

 • Attie

  Tussen de hoogste en laagste groep zit zo'n 8 cent kostprijs verschil, precies genoeg voor grondgebonden groei.

 • farmerbn

  Als je goed naar de Nederlandse situatie kijkt, heb je die uitkomsten van EDF echt niet nodig. Heb hier al vaker geschreven dat de concurrentiepositie van Nederland achteruit holt. Dat komt hoofdzakelijk door de hoge grondprijzen (kun je niks aan doen) en de fosfaatrechten (eigen keuze). Kon je vroeger alleen boer worden als je ouders boer waren, nu kun je alleen nog maar boer worden als je ouders boer zijn én je enigst kind bent. Het probleem wordt elke generatie naar de toekomst doorgeschoven.

 • jfvanbruchem1

  de vraag stellen,is ze beantwoorden [in de laatste zin] je ziet het gewoon gebeuren.

 • Bennie Stevelink

  Dat lost het probleem niet op @Attie. Nederland wordt vanwege zijn hoge grondprijs en intensiviteit gewoon te duur. Vergeet niet dat in de meeste landen de melkveehouderij gevestigd is in wijdse extensieve gebieden met lage grondprijzen en uitwisseling met extensieve akkerbouw (graanteelt).

  @farmerbn, de fosfaatrechten veranderen hier niets aan. Als er geen fosfaatrechten waren geweest en de boeren hadden onbeperkt kunnen uitbreiden had de toenemende intensiviteit nog hogere kosten met zich mee gebracht dan de fosfaatrechten. Of de grondprijs was gestegen naar een niveau wat gelijk is aan wat je nu voor grond en fosfaatrechten samen betaald. Linksom of rechtsom, het komt steeds op hetzelfde neer.

 • Bennie Stevelink

  Dat denk ik ook @jfvanbruchem: over tien jaar waardeloze fosfaatrechten. Dan kunnen ze inderdaad afgeschaft worden omdat de melkveehouderij niet meer groeit vanwege te laag rendement.

  We dienen ons te realiseren dat het probleem van te laag rendement niet ontstaat doordat onze eigen kostprijs te veel stijgt maar doordat men elders in Europa steeds meer tegen lagere kosten kan produceren dan wij. Dat veroorzaakt een melkprijs die structureel te laag is voor onze kostprijs.

 • .....

  Het is Europa eindelijk gelukt dmv fosfaatrechten, de Nederlandse melkveehouderij is officieel kapot

 • Koen Franken

  Mensen , niet zo negatief . andere sectoren hebben al veel langer te maken met productierechten . zij weten ook te overleven .

 • Attie

  Jfvanbruchem, afschaffen die geliberaliseerde pacht, dan ben je een mooi stel grond en pachtprijs opdrijvers kwijt.. Wie heeft dat eigenlijk bedacht (LTO) ??

 • Attie

  Kunnen we altijd nog naar Frankrijk gaan, daar kost grond nu € 6000 voor 20jaar €6000 en waarschijnlijk over 20jaar ook €6000...

 • farmerbn

  Er zullen zeker percelen zijn waar dit voor geldt. Je hebt dan geen meerwaarde maar wel inkomen van die grond. Gangbare percelen worden hier in 20 jaar ook gewoon 2 keer zo duur. Hoeft voor mij niet want wil je extra land dan moet je verdorie 12.000 euro per ha betalen.

 • gerben5

  @farmer En je moet al 4 ha hebben en bewerken wil je dezelfde opbrengst als in nl dus evengoed duur

 • el

  Grond kopen ,@ farmerbn. Het is een goede beleging!

 • farmerbn

  @gerben. In de streken waar maar 25% groeit in vergelijking met Nederland, moet je niet zijn. Noord-West Frankrijk is veel vruchtbaarder. Daar halen ze gem 9,0 ton tarwe en 15 ton ds mais per ha. In de beste regio's halen ze jaarlijks 20 ton suiker. Maar in Nederland mogen ze van mij gerust schreewen dat ze de beste boeren van de wereld zijn.

 • veldzicht

  @el.Was tot nu toe een goede belegging.Geen mens kan in de toekomst kijken en of dit zo blijft is nog maar de vraag.Landbouwkundig gezien is een ton voor 1 ha landbouwgrond natuurlijk onzin en is alleen te betalen als je al een goed lopend bedrijf hebt, of wordt gekocht voor veel intensievere bedrijftakken zoals tuinbouw of boomkwekerij.

 • el

  Er komen elke dag meer mensen bij, maar het aantal hectares blijft hetzelfde!

 • farmerbn

  Hier in Frankrijk raken ze elke 10 jaar een provincie (departement) aan grond kwijt voor infra, (woning)bouw enz. Dus meer mensen en minder grond.

 • Attie

  Lees net in veeteelt dat NL kostenstijging vooral wordt veroorzaakt door stal en automatisering oplopend tot wel 12000euro financiering per koe.., nee dan liever wat eenvoudiger en grond erbij!

 • koestal

  We zijn er in geluisd.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.