Redactieblog

5 reacties

‘Minder regels, meer toeslagen op melkprijs’

Aan de keukentafel zijn we het eens over de toekomst van de veehouderij. Die gaat richting duurzaamheid.

Kijk naar de feiten. In een interview met Boerderij gebruikte Carin van Huët, de nieuwe directeur Food en Agri van Rabobank, meer dan 15 keer het woord duurzaam. Haar voorganger, Ruud Huirne, adviseert haar nog 2 dagen per week. De overige 3 dagen geeft hij in zijn net opgezette bedrijf adviezen over duurzaamheid. Dan hoeft het je niet te verbazen dat duurzaamheidseisen worden gesteld aan het verstrekken van leningen.

Fuik van duurzaamheid

“Of we willen of niet, we zwemmen in de fuik van de duurzaamheid”, vindt Hanna, en Hans voegt toe: ”Je kunt beter voorloper zijn dan volger. Wie zich er tegen verzet, is straks de loser. Kijk maar om je heen. Er zijn bij FrieslandCampina al 500 leden die voldoen aan de PlanetProof-eisen. Voor de AH-melk bij A-ware bestaat grote belangstelling bij de boeren. Bij Cono met z’n Beemsterkaas heeft 95% van de leden de koeien in de wei. Daardoor kunnen ze die hoge melkprijs uitbetalen. De beste van Nederland, denk ik. Kortom, duurzaamheid wint terrein en de voorlopers doen graag mee, want het levert geld op.”

Kleine boeren krijgen tot 6 cent per kg meer voor hun melk. Dat laten de grote boeren niet zo blijven

“Ik ben wel benieuwd hoe de grote boeren hierop reageren”, zegt Hanna. “Van de melkkoeien op hun bedrijven gaat nog maar ruim 40% de wei in. Bij de kleinere bedrijven is dat veel meer. Gemiddeld krijgen de kleine boeren ook tot 6 cent per kg meer voor hun melk. Dat laten de grote boeren niet zo blijven, let op mijn woorden”.

Dat denk ik ook niet. In reacties lees je wel eens dat niet de consument de toeslagen betaalt, maar de collega’s die de toeslagen niet krijgen.

Hoogst mogelijke melkprijs

Dat maakt voor de individuele boer echter niet uit. Die wil de hoogst mogelijke melkprijs voor zijn melk. Het zal hem een zorg zijn wie dat betaalt. Al hoort de consument dat te doen.

De enige wijze om de boer richting duurzaamheid te duwen, blijft de beurs. Als die gespekt wordt, gaat hij wel. Prettige bijkomstigheid is dat er dan minder regels nodig zijn om het doel, duurzaamheid, te bereiken.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Cono betaalt de laatste jaren niets meer dan F.C. Ondanks dat bij de cono boeren de koeien voor 95 % buiten lopen.

 • Attie

  Die duurzaamheid ontwikkeling hou je toch niet tegen, beetje afremmen is wel op zijn plaats, nu ze van enthousiasme over elkaar heen buitelen.
  Voor de rest gewoon doen wat het beste bij je past!

 • agratax.1

  Als de opmerking "De consument betaalt niet voor de extra prijs voor duurzame melk maar de collega's die niet mee doen" klopt, dan zal de toeslag er snel af gaan als ook de grote boeren hun koeien gaan houden zoals nu de kleinere bedrijven met toeslag doen. Want dan zijn er "melkkoeien" meer die de toeslag bij een brengen. Het gevolg is dat alle melk weer dezelfde zonder toeslag prijs doet als nu.
  Zijn de boeren er weer keurig in gestonken en gaat de consument voor de beste prijs zoals ze al decennia doen.
  "Is koeien in de weid wel zo duurzaam?" Ze vreten met vijf poten en schijten echt niet keurig verdeelt over het land, dus er zal plaatselijke over bemesting voorkomen na mest injectie of kunstmest gift.

 • farmerbn

  's Maandags zeggen burgers dat ze duurzame melk willen en dinsdag rijden ze met hun vervuilende BMW naar Schiphol voor een weekje Barcelona.

 • Jaap39

  Precies @farmerbn
  Hypocriet volkje. Dik salaris, 3 keer per jaar in the air. We moeten dat volkje opnemen in de kringloop. Zonder volkje geen kringloop zou ik zeggen. Zonder kringloop geen landbouw. Zonder landbouw geen voedsel. Hoe krijgen we de mensen poep, zonder medicijnen resten, op ons land.
  Dat is de ultieme vraag. Zie foodlog.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.