Commentaar

3 reacties

‘Topzuivel: topsport voor boeren’

Een melkveehouder kan niet alleen kiezen aan welke melkfabriek hij zijn melk levert, maar de laatste jaren ook uit steeds meer verschillende melkstromen. De toenemende diversiteit leidt tot oplopende verschillen in de uitbetaalde melkprijzen, zo blijkt uit het onderzoek dat Boerderij deed.

De nieuwe melkstromen hebben gezorgd voor de vorming van een soort Premier League onder zuivelverwerkers. Een melkfabriek die geen top-zuivel heeft, heeft richting consument en dus ook richting retail een steeds moeilijker verhaal te vertellen. In feite geldt dat ook voor de toekomstgerichte melkveehouders. De maatschappij stelt steeds hogere eisen aan de wijze waarop voedsel wordt geproduceerd. Tegelijk draait de politiek zich warm voor de invoering van een ander landbouwbeleid, waarin voedselproductie veel meer gepaard moet gaan met een zo laag mogelijk grondstofverbruik via regionale kringlopen en meer in harmonie met de natuur. Hier haken de zuivelaars op in door duurzame melkstromen apart te labelen en te prijzen voor de consument, die bereid is om nóg iets meer te betalen voor milieu en dierenwelzijn. En, belangrijk, een deel van de meerprijs direct door te betalen aan de boer.

Flinke meerprijs voor melk met flink wat extra eisen

De premies die melkveehouders kunnen verdienen met deelname aan duurzame zuivellijnen bovenop de standaardmelkprijs lopen op van 1 cent bij PlanetProof tot 6 cent per kilo melk bij het Beter Leven-concept.

6 cent meer per kilo melk is een hele slok op een borrel, maar voor de hoogste meerprijs moet je als melkveehouder dan ook grotere offers brengen. Beter Leven-zuivel, waar het hier om gaat, wordt door supermarktketen Jumbo, zuivelonderneming Farmel en de Dierenbescherming verkocht als het duurzaamste zuivelproduct dat biologisch dicht benadert. Wat ook meteen de vraag oproept of je als boer dan maar beter meteen helemaal op de biologische toer kunt gaan.

Cruciaal is dat de nieuwe melkstromen ook zorgen voor een grotere geldstroom richting het boerenerf

De vraag is dan ook of en met welk concept je als melkveehouder het beste af bent. Niet alleen vandaag, maar vooral op de lange termijn. Meedoen in de Premier League van de zuivelmarkt betekent topsport voor de melkveehouder. Het vergt soms grote aanpassingen aan de bedrijfsvoering, met navenante investeringen en grote oplettendheid. Wie aarzelt, zet eerst het best kleinere stappen. Er kan altijd iets fout gaan. Vraag dat maar aan de deelnemers van het PlanetProof-systeem, die in het eerste jaar al werden geconfronteerd met onhaalbare eisen.

Inzetten op de toekomst om degradatie te voorkomen

Aan de andere kant bieden de nieuwe stromen melkveehouders de mogelijkheid om alvast stappen te zetten richting een productie die meer aansluit op het toekomstige landbouwbeleid. Cruciaal is dat de nieuwe melkstromen ook zorgen voor een grotere geldstroom richting het boerenerf. In ieder geval naar de erven van de deelnemers. Voor wie niet aanhaakt, dreigt degradatie.

Laatste reacties

 • Marco22

  CBL bobo zegt "waarom moet duurzaam duur zijn"
  Ik weet wel wie duurzaamheidskosten gaat betalen. BBA

 • Trot

  Jammer dat melk van gisteren verworden is tot mindere kwaliteit want gisteren zonder sticker goed van daag geen sticker niet goed vindt dit hele erg jammer !

 • Alco

  De maatschappij eist helemaal geen hogere eisen.
  Een paar mensen zetten de hele zuivel op de kop met valse voorwendselen en daar trapt de zuivel in door elkaar af te troeven met allerlei foefjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.