Boerenblog

2 reacties

‘Sommige stappen moet de consument betalen’

Je moet als ondernemer snel kunnen schakelen in het klimaat waarin je verkeert, zegt Pieter Schouten.

Helaas het is alweer voorbij, de eerste snede. Voor de meeste melkveehouders toch wel de drukste periode van het jaar. Alle machines gereedmaken, mooi weer afwachten, afspreken met de loonwerker en dan er vol voor gaan. Een geslaagde eerste snede is de basis voor een goed winterrantsoen. Veel dingen heb je in de hand, maar het blijft een weersafhankelijke aangelegenheid. Goed weer erbij is het halve werk. Je kunt nog zo vaak alle weersites raadplegen, maar af en toe zelf naar de lucht kijken kan geen kwaad. Je moet als ondernemer snel kunnen schakelen in het klimaat waarin je verkeert. Ik heb het al vaker gezegd: voorsorteren in het juiste vakje.

Gezonde verstand gebruiken

Het lijkt erop dat de gehele landbouw naar een andere richting wordt gestuurd. Nou staan de beste stuurlui altijd aan wal, laat de ondernemer vooral zijn gezonde verstand gebruiken. Dit is hier niet de plek om de landbouwgeschiedenis van de afgelopen 100 jaar te bespreken. Maar ik kan het wel even samenvatten. Van hongersnood zijn we overgegaan naar gestimuleerde productie. Dit liep uit de hand en er werd overgeschakeld naar gereguleerde productie. Staat de sector nu aan de vooravond van gecertificeerde productie. Natuurinclusieve landbouw.

Prijskaartje

De consument kijkt steeds meer mee bij de productie van zijn voedsel. Dat mag, sterker nog, dat is leuk. Ga zelf maar eens naar een fabriek waar een machine gemaakt wordt die later bij jouw op het erf staat. Dan praat ik hier nog maar over een machine. Laat staan wat er ’s avonds op je bord ligt. Een lekker stukje vlees van een eigen rund of aardappeltjes van iemand waar jezelf bij bent geweest tijdens het rooien.

Het spel van loven en bieden is in volle gang

De consument wil dat er meer rekening wordt gehouden met natuur. Dat kan, geen enkel probleem. Hier hangt een prijskaartje aan en dat is dan de gebruikelijke angel. Ik wil wel graag alle opties op de machine, maar een kale prijs graag. Het spel van loven en bieden is in volle gang. Welke opties geven de agrariërs gratis weg en waar moet de consument gewoon voor betalen.

Minder op automatische piloot

Het is aan iedere ondernemer persoonlijk om hier zijn koers in te bepalen. We weten wel dat de kont tegen de krib aan gooien niet werkt. Helemaal voorop rijden is het moeilijkst en achteraan zitten vaak de afvallers. Het is een nieuwe gezonde spanning waar je met de juiste mensen goede afspraken maakt. Als het klimaat verandert, moet je ook de afspraken kunnen veranderen. Meer schakelen op de actualiteit en minder op de automatische piloot. Dan zal ook hier een mooi ondernemersklimaat uit voortkomen dat staat voor een gezonde toekomst.

Laatste reacties

  • koestal

    Ze zeggen ook dat de consument betaalt voor weidegang,dat is onzin,de boer die de koeien op stal houdt moet dat betalen.

  • ricooo12

    De maatschappij wil van alles bepalen, maar diezelfde maatschappij wil als consument er niet voor betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.